Skocz do zawartości
lewar81

Dioda Procesora.....

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Podkręcałem dzisiaj u kolesia Bartona 2500, poszedł na około 3000+ przy wodnym chłodzeniu podczas torture test/in-place max miał 48C w spoczynku 34C na procku, jednak speedfan pokazał jedną wartość która poszła niemal na 76C, sprawdziłem w Everescie co to jest i tam ten czujnik nazywa się DIODA PROCESORA. Teraz krótkie pytani:

- Co to jest ta dioda procesora,

- Jaka jest max temperatura użytkowania tej diody

- Czy jest ona ważna, czy to może jakieś przekłamania?

Dzięki z góry za odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad1)

czujnik znajdujący sie we wetrzu procesora, podajacy , tak zgadles, temperature :wink:

Ad2)

Nie pamietam dokladnie ale dla Bartona 2500+ chyba 85C ( albo 75C ale dokladnie nie pamietam)

Ad3)

Troche wazna jest, i lepiej nie przekraczac tych 85C ( czy 75C) na diodzie

Swoja droga jakies kiepsie to WC :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaka to płyta główna? Tylko niektóre modele mają możliwośc odczytu z proca. Może w Twoim przypadku tak nie było, a programy zgłupiały i pokazuja co im się podoba.

Trochę duza ta róznica pomiędzy diodą a czujnikiem w mobo. Zdawało mi się że to jest od 10 do 20 stopni w zależności od skalibrowania czujnika.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi