Skocz do zawartości
majer

Lutowanie Twarde!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Co sądzicie o lutowaniu rurek i kształtek miedzianych dla wc i freonowych układów przy pomocy lutu twardego, tak jak w chłodnictwie i instalacjach wodnych?

W internecie jest oferta na lut twardy w postaci pierścieni. Nakłada się taki na rurkę i podgrzewa palnikiem.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no cyna do FC to raczej odpada bo w układzie freonowym są zbyt duże ciśnienia, żeby zwykłe połączenie cynowe wytrzymało.

Ulatniał się będzie czynnik chłodniczy i niszczył naszą atmosferę ;)

A dlaczego sądzicie, że do WC się nie nadaje? przecież rozmiary do 22,7mm. Czy ktoś z was ma większe rurki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam pytanie czy lutować na twardo można nie przy pomocy tych pierścieni tylko topnika , chodzi mi o lutowanie miedź - miedź a dokładniej pręt blacha...?

Jaka to ma przewodność cieplną?

Z chęcią przykme foty zrobione podczas pracy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hinco

Oczywiście, do rurek złączek i niezbyt wielkich rzeczy wystarczy, poprostu temperatura lutowania (nie płomienia) musi mieć przy ~90% Cu musi być jakieś 900-1000 stopni. Jeśli temperatura płomienia wynosi jakieś 1500-2000 stopni, to spokojnie wystarczy. Mój palniczek na gaz od zapalniczek ma temperaturę płomienia około 1300 stopni i też się da niewielkie elementy, ale wymaga duuużo cierpliwości (strasznie długo nagrzewa i płomyczek malutki jest).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli tak, do lutowania na twardo miedź miedź potrzebuje topnika (tylko jak sie dokładnie nazywa :?:) palnik na propan butan (taki mały, butla po 4 zł), dopasowane elementy do lutowania i ierpliwość, coś jeszcze?, chodzi mi o przylutowanie do bloku wodnego pręcików(miedzianych gwoździ), dno 2mm, nawierty ok 1mm wiertłem średnicy gwoździków i gwoździe ostrym końceem wbije lekko w otworki. Słyszałem że lepiej twardo niż cyną, moze sie myle :?:

P.S

Chce mieć dobrą zabawe a nie żebym szukał mega wydajności ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli myślisz, że tym: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=59430177

polutujesz na twardo, to się mylisz.

Ja mam taki: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=59622120

i tym lutowałem jedno kolanko do rury 12mm jakieś 30-40 minut. Cały zbiornik poszedł gazu i musiałem uzupełniać.

Lecz proponowałbym Ci raczej coś takiego: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=59450159

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi