Skocz do zawartości
Gość Dawidsfuturx

ATI Radeon X800 GT

Rekomendowane odpowiedzi

zweryfikowałem wpis do bios'u a prędkość karty:

3D Mark 05, karta taktowana 500/500

bios 12 potoków: 5107

bios 16 potoków: 5722

wniosek: wpis do rejestru w biosie ma faktyczne przełożenie na ilość potoków wykorzystywanych przez kartę

wygląda więc na to, że mamy przynajmniej podział na 2 rodzaje układów:

grupa 1: układy z autowykrywaniem ilości potoków - zamalowanie ścieżek automatycznie powoduje wykrycie przez układ ilości dostępnych potoków

grupa 2: układy z programowaną ilością potoków - zamalowanie ścieżek nie jest jedyną konieczną modyfikacją (albo też nie jest potrzebne, ale tego już nie sprawdzę, mam zamalowaną ścieżkę i założony system pasywnego chłodzenia Zalmana - raczej tego nie zdemontuję, może PITer będzie mógł to sprawdzić ?), konieczna jest zmiana w rejestrze biosu

wygląda na to, że do grupy nr 2 należą później wyprodukowane układy, najprawdopodobniej (tu strzelam) właściwe układy R430, w których ATI umieściło takowy rejestr

zapewne to samo tyczy się równolegle do R430 produkowanych R480 (ktoś posiadający taką wersję musiałby się pobawić biosami, żeby to zweryfikować)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam identyczną grafe jak chase, wgrałem do niej ten bios od XL co pisaliście (z -newbios) ale nie zauważyłem zmian nadal 12p

1657032[/snapback]

Tak samo jak kolega, PITer podeslal mi biosik do wgrana na niebieskim x800se i nic sie po zmianie z -newbios nie zmienilo, dalej 12pot :mur:

Zapuscilem wlasnie atitool'a i skanowanie artow - wali jak cholera nawet na 518mhz - czyli tylko jest gorzej niz bylo...wracam do starego B)

Edytowane przez MaciusieK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak samo jak kolega, PITer podeslal mi biosik do wgrana na niebieskim x800se i nic sie po zmianie z -newbios nie zmienilo, dalej 12pot :mur:

1657045[/snapback]

spróbuj sprawdzić osiągi karty na identycznym taktowaniu na obydwu biosach - najlepiej 3D Markiem 05 - chyba najszybciej się wykonuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spróbuj sprawdzić osiągi karty na identycznym taktowaniu na obydwu biosach - najlepiej 3D Markiem 05 - chyba najszybciej się wykonuje :)

1657048[/snapback]

Nie ma sensu bo pamieci zaczely walic artami juz przy 518mhz - raczej caly ekram w trybie 3D zwariowal :lol2: , do tego dalej liczba potokow sie nie zmienila, 3programy pokazuja 12 :sad:

Edytowane przez MaciusieK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz zamalowanego laser-locka ?

jest jakieś oznaczenie układu na scalaku ?

1657042[/snapback]

jak to juz spin pisal - mamt takie same grafy

oznaczenie na gpu - x800se

czerwone pcb

bios podaje jak u wszystkich "474r423.pcp 3741 R430 PCI_EXPRESS DDR3"

obaj zamalowalismy nottki i jedziemy na 12p bez zadnych problemow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma sensu bo pamieci zaczely walic artami juz przy 518mhz - raczej caly ekram w trybie 3D zwariowal :lol2: , do tego dalej liczba potokow sie nie zmienila, 3programy pokazuja 12 :sad:

1657052[/snapback]

nie miałem na myśli osiągów w sensie ile się z karty wydusi, ale wynik testu 3d Marka na takich samych ustawieniach przy obydwu biosach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam używał ktoś z was do modowania karty takiego kleju ? a jak tak to czy był dobry ?:

http://www.pulsar-glue.net/pl/katalog.php?gr=1&prod=10

Przed chwilka go kupiłem połaczylem scieżki i nic :( Chyba zaraz zetre i sprobuje z obejściem laser cut'a i

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A no wiem potrząsałem :) Próbuje jeszcze raz teraz zostawie na dłużej pod lampką. Może się uda. A jak nie to pójde do sasada elektronika i z ominięciem laser cut'a bo u siebie nawet zadnej lupy nie mam  :?

1657440[/snapback]

Igla do szczescia by Ci wystarczyla B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wygląda na to, że do grupy nr 2 należą później wyprodukowane układy, najprawdopodobniej (tu strzelam) właściwe układy R430, w których ATI umieściło takowy rejestr

zapewne to samo tyczy się równolegle do R430 produkowanych R480 (ktoś posiadający taką wersję musiałby się pobawić biosami, żeby to zweryfikować)

1657039[/snapback]

Nie wiem co tak sie upierasz przy tym R430, ponizej zalaczam fotki:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Rdzen R430 jest fizycznie mniejszy.

Dalej sadzisz ze w X800GT siedzi R430 ?

Witam używał ktoś z was do modowania karty takiego kleju ? a jak tak  to czy był dobry ?:

1657266[/snapback]

Poprostu trafila Ci sie nie modowalna, jak pisalem karty z nowych dostaw juz sie nie moduja, ale nie do kazdego to dociera :)

Edytowane przez PITer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej , Mam problem z x800GT 256/256 Sapphire Natomiast w grze BF 2 Jak właczam Ruchome cienie to widać na nich Pixele :| , jak odpalam 3d marka 2003 i jest test ze Słonikiem to jego krawędzie sobie wibruja tez tak macie czy poprostu moja karta wadliwa i trzeba ją odesłac na gwarancje ? Stery instalowałem Cataylsty 5.7 5.8 i omegi najnowsze i to samo . Karta nie kręcona nie modowana

Edytowane przez BNX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem co tak sie upierasz przy tym R430, ponizej zalaczam fotki:

1657537[/snapback]

nie upieram się, przyjąłem pewne założenia do weryfikacji :)

tutaj ciekawa informacja: karta o takim samym taktowaniu na biosie GT i XL ma wyższe osiągi na biosie XL o 5-6% w 3D Marku 05 (300-400 punktów)

wniosek - lepiej mieć bios od XL

PITer: po wrzuceniu na kartę biosu od XT karta robi się widoczna jako urządzenie nr 5557 (powinno być 5D77) - a takowego brak w rozpoznawaniu driver'a - nie bardzo wiem skąd się to bierze - sprawdziłem 2 różne biosy od XT - wygląda jakby na numer w biosie była nakładana jakaś maska bitowa:

GT - 554B

XL - 554F

XT - 5D57 (po wrzuceniu jest 5557)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh - zobaczcie czego sie dopatrzylem w arcie o gto (w prawdzie jest napisane po "dziwnemu" , ale wtracenia sa juz po angielsku :P

http://www.hkepc.com/hwdb/x800gto-2.htm

sa tu screeny z przed i po flashowaniu biosem od xt

na screenach wyraznie widac, ze zmienila sie nazwa karty i numer urzadzenia... nie zmienila sie liczba potokow

ciekawe o co chodzi w 1 linijce tekstu miedzy obrazkami :P

"ATi Radeon X800GTO是採用R480 Pro、R430 Pro及R423 Pro核心,"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej , Mam problem z x800GT 256/256 Sapphire Natomiast w grze BF 2 Jak właczam Ruchome cienie to widać na nich Pixele :| , jak odpalam 3d marka 2003 i jest test ze Słonikiem to jego krawędzie sobie wibruja tez tak macie czy poprostu moja karta wadliwa i trzeba ją odesłac na gwarancje ? Stery instalowałem Cataylsty 5.7 5.8 i omegi najnowsze i to samo . Karta nie kręcona nie modowana

1657615[/snapback]

Moze masz jakies urojenia ? :)

Odpal 3dmarka w rozdzielczosci 1600x1200 i AAx4.

A co do BF2 to normalne z tymi Cieniami, tez tak mam, kwestia patcha do BF2, nowych sterów od ATI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi