Darks Opublikowano 22 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2005 Mam taki problem z Win XP i programem w C++. Po zkompilowaniu kodu źródłowego C++ na program Win XP nie chce mi tego programu otworzyć. Czego to może być przyczyna ? Dodam że program jest zapisany w rozszerzeniu *.exe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzmot Opublikowano 23 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2005 Co za kompilator, jaki program, jakie opcje włączone? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darks Opublikowano 23 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2005 Kompilator to : Dev C++ Program - nie gra roli bo jest bardzo prosty. Pare znaków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 23 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2005 Próbowałeś z wiersza poleceń uruchomić go :>? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 23 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2005 a moze przedstaw kod tego programu, bo mam dziwne przeczucie, ze na koncu po prostu nie umiesciles getchar(); i po prostu program wykonuje operacje, okienko "mignie" i koniec :) - samoczynnie sie wylacza. Przedstaw kod. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darks Opublikowano 23 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2005 Np. taki kod : #include <iostream.h> main() { cout << "witajcie" ; } getchar() Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp00n Opublikowano 23 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2005 ten kod nie ma prawa się skompilować, a co dopiero uruchomi. Powinno być: #include <iostream.h>main(){ cout << "witajcie"; getchar();} Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 23 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2005 ten kod nie ma prawa się skompilować, a co dopiero uruchomi. Powinno być: #include <iostream.h>main(){ cout << "witajcie"; getchar();} 1562856[/snapback] Ten kod też nie ma prawa się skompilować!! - biblioteka to "iostream" - trzeba podać w jakiej przestrzeni kompilator ma szukać nazwy "cout" - w "C++" w porównaniu do "C" nie ma czegoś takiego jak domyślny typ int - getchar znajduje się w bibliotece "cstdio", należy ją wcześniej dołączyć - funkcja powinna zwrócić wartość typu int powinno to wyglądać mniej więcej tak: #include <iostream>using namespace std;int main(){ cout << "witajcie"; cin.get(); return 0;} Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitro Opublikowano 23 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2005 W niektórych kompilatorach Borlanda nie trzeba podawać przestrzeni nazw - oznacza to wtedy dla niego, że korzysta się z std. Sam próbowałem na Borland 5.5 :P (a long time ago) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 23 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2005 W niektórych kompilatorach Borlanda nie trzeba podawać przestrzeni nazw - oznacza to wtedy dla niego, że korzysta się z std. Sam próbowałem na Borland 5.5 :P (a long time ago) 1563077[/snapback] Co tylko świadczy o dużej niezgodności ze standartem C++. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 23 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2005 getchar(); poleci na samym <iostream> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 23 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2005 Piszę aby uruchomił go z wiersza poleceń uruchom cmd potem ścieżka i nazwa programu i nie zniknie mu okno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 24 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2005 getchar(); poleci na samym <iostream> 1563287[/snapback] Rzeczywiście, nie zwróciłem na to uwagi. Nie zmienia to faktu że dobra praktyka nakazuje dołączyć jawnie "cstdio". @Domik: Żeby uruchomić program trzeba go wcześniej skompilować a na prawde nie chce mi się wierzyć że kod, który wkleił skompilował się. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 25 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2005 bo sie nie kompilowal. A wiec co on chce uruchamiac... moze mily Pan powie co sie dzieje dokladnie? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...