Skocz do zawartości
EXO3

Problem Ze Skanerem,kablem..?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Ostatnio coś niedobrego dzieje się z moim skanerem <_< (Plustek OpticPro P12).

Jest on podpięty w nastepujący sposób: kabel od kompa typu COM (chyba tak to się nazywa:)) podłączony jest do skanera do wejścia "Host".

Następny kabel łączy wejście "Printer" na skanerze z drukarką.

Pozatym jest jescze podłączony kabelek od zasilacza.

No więc: wszystko podpięte tak jak należy - tak jak zwykle - i pewnego dnia - chcąc zeskanować dokument wyskoczył mi taki oto komunikat w programie od skanera - Micrografx Picture Publisher 8.

Dołączona grafika

Nawet go nie czytałem tylko zresetowałem kompa po upewnieniu się czy wszystko jest dobrze dociśnięte - wielokrotnie bowiem wyskakiwał taki text - gdy np. zasilacz wyskoczył z gniazdka itp. Więc reset, wszystko podociskane wchodze znowu do programu - naciskam Acquire - i znowu ten sam błąd :blink: .

Przeczytałem cały kounikat. ok mówie może coś z programem się sypło. Zainstalowałem go więc ponownie.

Wchodze po raz kolejny do programu - i na starcie wyskakuje okno żeby wybrać źródło:

Dołączona grafika

Patrze - wszystko ok - jest ten co ma być - wykryło go. (?). Znowu próbuje skanować i ten sam błąd co na początku :mur:

Co jest grane?

Zasilanie chyba jest ok bo podłączeniu kabelka lampa w skanerze się świeci - ale co ciekawe nigdy nie gaśnie - tzn od czasu występowania opisanego wyżej problemu. Nawet jak wyłącze kompa lampa się świeci.

Dodam jeszcze że przy połączeniu tak jak na początku nie moge również drukować - myślałem że posypała się drukarka ale pożyczyłem kabel USB od kolegi - podłączyłem ją przez USB pod kompa i wszystko gra - drukuje.

Co w takim wypadku jest zepsute? skaner? kabel? gniazda na skanerze, czy może wejście na płycie głównej pod które się podpina skaner.

Skaner oczywiście jak nie skanował tak nie skanuje nadal.

Prosze was o jakieś porady, co może byc nie tak?

Myślę że problem opisałem dość dokładnie :)

EDIT:

gdyby coś nie trybiło z obrazkami na forum to tutaj macie docelowe linki :)

1. http://img308.imageshack.us/img308/2319/skaner20pk.jpg

2. http://img350.imageshack.us/img350/6573/skaner11fy.jpg

pozdr

Edytowane przez EXO3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi