Skocz do zawartości
Torwald

Podswietlanie Grawerowanej Plexy

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam sie do grawerki i zastanawiam sie czym to pozniej podswietlic.

Wiem ze ludzie uzywaja do tego katod, ale mi to jakos nie bardzo odpowiada. Przy okazji katoda oswietla calego kompa, a mi to nie bedzie potrzebne (czytaj: niepozadane).

Myslalem nad el wire (czyli przewodzie elektroluminescencyjnym). Bylby idealny do tego zadania. Wystarczyloby oswietlic plexe na krawedziach i grawerka bylaby idealnie widoczna.

Pytanie tylko czy bedzie to swiatlo wystarczajaco jasne zeby wzor byl wyraznie widoczny.

Probowal ktos z was czegos takiego ? A moze widzial gdzies na zagranicznym forum ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze byc ciezko z tym :/

Zalezy np. jak zrobisz grawerke na srodku a EL Wire dasz dookola plexy to moze jasnosc nie starczyc.

Osobiscie nie robilem grawerki, kumpel ma i wiem ze podswietlil diodami ktore wtopil od dolu,gory i z 2 bokow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie obraziłem sie :)

nie ma tam niestety zdjęcia w pełnym zaciemnieniu.. ale wygląda znamienicie :lol:

ja tu śpieszę widząc topic żeby zareklamować siebie, a wiedzę że inni robią to za mnie :D.. cieszy mnie to i wielkie dzięki *:

aha.. z tego miejsca pragnę zaznaczyć, że wyżej wspomniana lampka była prezentem dla mojej ukochanej... :D.. i wszelkie prawa zastrzeżone :twisted:

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przynajmniej in my dreams to moja buda wygląda super :D.. narazie mam problem z kablem od zasilacza.. bo w skeczupie nie było widac tego problemu :lol:

narazie jade na 2 łixy, potem wrócę.. to mod ruszy dalej..(?) wypadało by go skończyć przed zmierzchem wakacji... :)

dzięki że we mnie wierzysz :) .. i innym tez dziekuje.. zawsze to jakas motywacja.. ino jak tak wszyscy patrzą to mi się rece trzęsą i moge coś spartolić :D.. dobrze, że nie prowadzę workloga na tweaku - omija mnie zapewne sporo oftopikowych małopozytywnych wypowiedzi :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha.. z tego miejsca pragnę zaznaczyć, że wyżej wspomniana lampka była prezentem dla mojej ukochanej... :D.. i wszelkie prawa zastrzeżone :twisted:

1564984[/snapback]

Heh...23.07...sorki, ale byłem szybszy o niecały tydzień ;)

http://members.lycos.co.uk/esh0/foty/grawe.../grawerka_2.jpg ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe... troche jakość zła i nie widać za dużo...

żeby była jasność i ścisłość... nie widziałem tego zdjęcia nigdy wcześniej i nie wiedziałem że esh0 robił coś takiego... pozatym ja grawerke zrobiłem już w lutym :D.. a reszte zrobiełem na wakacjach już... :)

ale swoją droga to dziwne, że w tym samym czasie wykonaliśmy podobne urzadzenie... :D ino czy Twoja lampka zapala się automagicznie? :lol:

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurka, PelzaK, nie narzekaj że nie widać, nie mam cyfraka :P

Oczywiście ja też nie wiedziałem że Ty robisz coś takiego ;) Zbieg okoliczności...

A i owszem, zapala się automagicznie...po dotknięciu magiczną różczką (dłonią) :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znaczy po dotknięciu dłonią.. przycisku mam rozumieć? :D Czy może czujnik zbliżeniowy zrobiłes? :)

ktoś jeszcze zrobił takie urządzenie dla dziewczyny swojej? przyznać się :lol:

dziś może zrobie upgrejd na stronce... schematy + szerszy opis, bo niektórym na tym zalezy :).. MOŻE zrobie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zebym sie czepial, ale robicie maly offtopic ;]

Co do podswietlania diodami, to chce tego uniknac, bo jak widac na waszym przykladzie, swiatlo nie rozchodzi sie rownomiernie po plexie i wyraznie widac w ktorym miejscu jest zainstalowana dioda.

No chyba ze uzylbym sporej ilosci diod i umiescil je dookola...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OT .. nie OT... chyba przejeliśmy Twój temat :lol: na chwile.. a bez sensu zakładać nowy...

co do diod.. u mnie światło jednej diody RÓWNOMIERNIE rozeszło się po całej plexi, i po wszystkich jej krawędziach. Warunek jest tylko taki, że musisz patrzsyć na nią pod kątem 90 stopni (prostopadle do kierunku świecenia diody) a jak widać tamto zdjęcei na moejj www robiłem lekko z góry.. Dlatego też widać diodę Led.. wystarczy jednak że schowasz ok 15..20mm plexi za czymś i nie widać już skąd świeci światło. Jak będę miał mozliwość to zrobię jeszcze zdjecia w ciemności z kąta prostopadłego... zoabczysz, że diody nie widać a plexi jest równo oświetlona (poza miejscami w których celeowo chciałem żeby świeciły słabiej... skrzydła)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi