Gość Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 moj segate baracuda 60 GB grzeje sie do 45 stopni !:/ a w dodatku jest bardzo glosny jak na niego a qupilem ten model specjalnie zeby byl cichutki :> wie ktos moze dlaczego tak sie mi dzieje ? :) mam ASUS'a A7V333 i AMD 2000+ czy to jest wina moze takiej wyskokiej temperatury??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Axcel Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 SZUKAJ !!! Są trzy wytłumaczenia 1. temp w kompie jest za wysoka, pravdopodobnie brak wiatraka w obudowie, a ten 2000+ nieźle podgrzewa atmosfere. 2. dysk jest zakryty w kilku stron innymi urządzeniami i nie ma opływu powietrza 3. dysk jest uszkodzony lub masz za wysokie taktowanie PCI Moja B. 40GB ma 33-34stopnie i jest cichutka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRECIO Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 moze poprosu zle go przykreciles w obudowie i wpada w wibracje i dlatego tak chalasuje, ja mam swojego maxtora polozonego na dole obudowy(na foli z takimi bomblami :) ) i wogule go nie slychac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Axcel Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 Dobry patent. Ale nie każdy ma tak długi kabel IDE. Dobrym pomysłem jest jeszcze położenie HDD na gumkach (np. od ołowka lub zwykła do scierania) lub zawieszenie go na gumkach recepturkach. Jednak jeżeli dysk jest zvalony to żadna z tych method nie pomoże. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 barracuda sie grzeje fakt ale to i tak mniej niz np barracuda 2:) ze o halasie nie wspomne:) dysk powinien lekko szemrzec :) uloz sobie dobrze kable zeby Ci minimalnie wplywaly na cyrkulacje powietrza w budzie:) jesli i to nie pomoze to zalatw sobie wiatrak do budy albo najlepiej chlodzenie na dycholek - ja kupilem takie cosik - 2 wentyle wysokoobrotowe firmy Spire - chlodzi cacko:) tylko nieco halasuje ale nie ma az tak zle:) za to powinno wydluzyc zycie Twojej barracudy:) co do halasu to sprawdz jaki masz tryb dysku - Acoustic Managment powinien byc wlaczony - mozna to sprawdzic Sisoft Sandra 2002 (zalacz funkcje SMART przy HDD w BIOSIE plyty glownej) - sciagnij sobie programik ibmftool.exe ze strony IBM - mozesz zmieniac parametr glosnosci dysku a tym samym i wydajnosci:) a jeszcze istnieje inna mozliwosc ze masz cos nie tak z kontrolerem IDE na plycie glownej, ale odpukac ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokos Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 już o tym pisałem,ale przypomnę.Głównym winowajcą padania,grzania i.t.p dysków 7200 obrotów jest zawyżone napięcie 12V. mierzyć wyłącznie miernikiem na kompletnym sprzęcie -powinno wynosić 12,1-12,3.Jeśli macie 12.6-12.8 lub wyższe to zbierajcie pieniądze na nowy dysk. Jeśli chodzi o niższe to może wynosić 11,7,poniżej teoretycznie dysk nie powinien się podnieść. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Axcel Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 ...sciagnij sobie programik ibmftool.exe ze strony IBM - mozesz zmieniac parametr glosnosci dysku a tym samym i wydajnosci:) ... Jaki IBM!!?? On ma przecież Seagate. Odpowiednikiem IBM Tool jest Seatool. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scibi Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 1. Co do temperatury to nie jest ona za wysoka. 45*C jest jak najbardziej odpowiednie dla Barracudy 60GB. Głośność - i to jest problem. Spróbuj zoptymalizować prace dysku programami dołączonymi przez producenta - tu należ odwiedzić stronę internetową. Tam należy kominować włączajać i wyłączając rózne tryby. Dysk musi być cichutki - wręcz niesłyszalny - jak mój :):) DO LIMERRO: do czego sluzy ten tryb SMART? Co on daje? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesio Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 ...sciagnij sobie programik ibmftool.exe ze strony IBM - mozesz zmieniac parametr glosnosci dysku a tym samym i wydajnosci:) ... Jaki IBM!!?? On ma przecież Seagate. Odpowiednikiem IBM Tool jest Seatool. No to fajnie, a jest cos takiego dla szajsunga? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 no to odpowiedz: 1 - imbftool.exe dziala tez na barracudzie wiec nie piernicze tutaj zadnych bzdur sam sprawdzalem:) ale jedynie parametr trybu pracy mozna zmieniac tym narzedziem inne opcje sa dla dyskow ibm tylko aktywne:) 2 - SMART - u mnie na plycie ASUSa jest cos takiego w nowszysch plytach jesli nie ma w BIOSie to pewnie jest uaktywniona ta funkcja - SMART to interfejs komunikacji plyty glownej z elektronika dysku - sterowanie parametrami.wczesne wykrywanie uszkodzen itp utd:) kiedy zalaczymy ten tryb odrobine spada wydajnosc ale chyba warto dmuchac na zimne :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uneek Eth Opublikowano 21 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2002 Mam Maxtora 60GB, 7200 obr/min. Jest cichutki ale temperatura 50*C. Chyba muszę go czymś schłodzić :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greenpunkt Opublikowano 21 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2002 Jaki IBM!!?? On ma przecież Seagate. Odpowiednikiem IBM Tool jest Seatool. skąd można ściągnąć Sea Tool na stronie Seageta trzeba podawać kupę danych, nie ma go gdzieś bliżej :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...