Skocz do zawartości
freeman

Napiecie 3.3V za male :(

Rekomendowane odpowiedzi

Jak widac na obrazku napiecie 3.3V wynosi u mnie znacznie mniej...czasem nawet spada do 3.08V :( A inne napiecia sa wieksze niz powinny. Czy mozna jakos zwiekszyc 3.3V (np. kosztem innych)? W BIOSie nie moge. Moze mozna to jakos na kabelkach zrobic, albo zastosowac jakies elektroniczne wynalazki ?:) Jakies pomysly?

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwiększ przekrój kabli albo chociaż skróć te co masz bo i tak na pewno są za długie.

Sprawdz czy na pewno styki zapewniają dobre połączenie ,czy nie sa np. zaśniedziałe ,pokrzywione ,luźne itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak widac na obrazku napiecie 3.3V wynosi u mnie znacznie mniej...czasem nawet spada do 3.08V :( A inne napiecia sa wieksze niz powinny. Czy mozna jakos zwiekszyc 3.3V (np. kosztem innych)? W BIOSie nie moge. Moze mozna to jakos na kabelkach zrobic, albo zastosowac jakies elektroniczne wynalazki ?:) Jakies pomysly?

Dołączona grafika

Ja mam tak samo i chyba jezeli nic sie z kompem nie dzieje to nie trzeba sie martwic o to napiecie. Pewnie cos programy zle pokazuja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli nic sie z kompem nie dzieje to nie trzeba sie martwic o to napiecie

A u mnie sie jednak cos dzieje. Czasem komp chodzi stabilnie z podkreconymi pamiecami, a czasem nawet i bez ich podkrecania potrafi sie zawiesic/zresetowac (nie chodzi tu o Vcore) :(

Zwiększ przekrój kabli albo chociaż skróć te co masz bo i tak na pewno są za długie.  

Sprawdz czy na pewno styki zapewniają dobre połączenie ,czy nie sa np. zaśniedziałe ,pokrzywione ,luźne itp.

Skrocic? Wszystkie? Tzn te do wtyczki glownej od plyty tez? Moze jest gdzies to opisane? 'zaśniedziałe ,pokrzywione ,luźne' to chyba nie sa, ale jesli to ma jakies znaczenie to powiem, ze zasilacz lezy poza kompem...na obudowie...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pomysl... jeden zmien zasilacz na np Enlighta 300W pod PIV

w TYM poscie jest zdjecie naklejki znamionowej mojego

dodam ze wszystkie napiecia trzyma w normie a jezeli juz sa jakies odchylenia to nieznacznie w gore a nie w dol 8)

BTW jaki teraz masz zasilacz - firma, moc, ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmien zasilacz

Prosze wiecej nie pisac takich odpowiedzi. Dziekuje. Jak chcialbym zmienic to nie pisalbym tutaj posta tylko poszedl do sklepu!

A moj zasilacz to jakis noname 250W. Przy 3.3V ma 14A.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

freeman nie łam się popatrz na to co mi wskazują programy i wszystko chodzi lux stabilnie :D :D :D 8)

Dołączona grafika

A tak poza tym to chyba na extremepc było coś o skracaniu kabli i wynikach w oc po tej operacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...