xslimakx Opublikowano 21 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2002 Witam! Sluchajcie potrzebuje pomocy mozecie mi podac adresy jakichs stron gdzie znajde info na temat skladania kompa??? Chce sam sie za to zabrac generalnie sadze ze to nic trudnego ale mam male luki w mojej wiedzy np. chce kupic obudowe http://www.in4.pl/sklep_4max.htm?dept=Obudowy pierwsza lub druga z gory (czym one sie roznia??? napewno chce aby miala okienko i chce tam wsadzic neonek) ale nie wiem jak do tego dobrac plyte glowna wogole jakie sa zasady dobierania sam nie wiem czy chce Pentiuma czy Amd wiec wybor dowolny pozatym jak sie mocuje plyte do obudowy??? Kolejne pytanie to chce kupic LCD czy do LCD jest inna wtyczka niz do normalnego monitora??? Czy do LCD karta graficzna musi miec jakies specjalne funkcje/zlacza czy wystarczy normalna karta??? Czy kabel od monitora do kompa moze byc dowolnie dlugi i czy takowy mozna dokupic ja bym potrzebowal ok. 5 metrow (taka bedzie odleglosc kompa od monitora). Dowiedzialem sie ze bede mial "sponsora" na tego kompa wiec fundusze beda ok. 5000zl napewno wezme lcd 15 tak do 2000zl wiec zostaje 3000zl na kompa obudowa 300zl klawiatura i mysz bezprzewodowe tez ok 300zl i co dalej kupic??? Napewno zaczne czytac na sieci i zaczne sie bawic w podkrecanie tego z czasem bedzie WC itp. :D co proponujecie??? Glosniki mi sa niepotrzebne bo podepne kompa pod wierze wiec nie wliczajcie ich w cene. Napewno musi byc DVD i nagrywarka a najlepiej dwie jedna jakas najslabsza powiedzmy 2x a druga powiedzmy 14x lub 16x. Z gory dzieki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 21 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2002 To proste, ale jak nigdy tego nie robiłeś może to być trochę powiedzmy... trudne(choć nie jest) Jak wszystko kupisz to zobaczysz jak co wygląda i bedze prościej, pozatym w instrukcji do mbbo powinno byc wszystko opisane(montaż wszystkiego). Płytę przykręca się do obudowy takimi specjalnymi (nie wiem jak to się nazywa) powiedzmy kołeczkami, daje się tez plastikowe podkłatki. Ważne by wkręcić wszystkie aby płyta była stabilnie przykręcona bo inaczej pózniej wkładając np. karty może się niebezpiecznie wyginać. Częśc elementów montujemy przed przykręceniem mobo, np. proc i radiator do niego. Pamietaj o paście i zrób to równo. Do LCD możesz podpiąć kazdą kartę przez tradycyje złącze możesz również użyć karty z wyjściem DVI uzyskasz wtedy lepszą jakość obrazu. Reszta to betka i napewno sobie poradzisz tylko spokojnie, czytaj instrukcję i bedze ok. PS. niestety nie znam żadnej takiej strony. PS2. to co napisałem to tylko krótki wstęp do tematu, zaznaczyłem tylko niektóre sprawy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 21 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2002 Qrde gdzies w polskiej sici widzialem artykul jak montowac kompa ale ze to umiem to moj mozg tego nie zapamietal :evil: Jak skompletujesz kompa w czesciach to intuicyjnie go zlozysz (to tak jak puzle wszystko do siebie pasuje). Jedyny problem mozesz miec z prockiem ale sa na nim odpowiednie wycieca wiec chyba go raczej odwortnie nie wlozysz (a moze :?: ) :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mutos Opublikowano 21 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2002 Polecam jakiegoś kolege informatyka ewentualnie znajomego który się na tym dobrze zna i Ci to spokojnie w domku wytłumaczy. To lepsze w Twoim przypadku niż takie porady onlajn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xslimakx Opublikowano 21 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2002 wiecie chce go sam zlozyc i sadze ze dam rade bo juz kiedys skladalem kompa dylko skopalem jedna rzecz zle przykrecilem plyte do obudowy nie tak jak powinienem jak to zobaczyl kumpel to malo nie padl ze smiechu :) i wlasnie tu jest problem bo nadal nie wiem jak ja przykrecic :) faktem jest ze tamtej nie spalilem ale bedzie numer jak ta spale ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 21 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2002 Tak na predko to zrobilem ci maly schemacik. Nvidia.pl chyba nie poda mnie do sadu :wink: A tutaj w dziale artukuly masz jak zalozyc cooler na procka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
??????? Opublikowano 22 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2002 na http://www.tomshardware.pl masz jak zamontowac okno w obudowie i jak zlozyc komputer niestety to drugie nie jest jeshcze skonczone (chyba) :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...