Qba100 Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Witam. Mam taki proble: kupiłem 3 potencjometry do regulacji obrotów wiatraczków w obudowie. Niestety wszystkie mi sie popaliły w ciagu miesiaca. Potencjometry miały wartośc 1x100 ohm i 2x200 ohm. Doradźcie mi czy mam kupić potencjometry o innych wartościach zeby znowy sie nie popaliły czy tez moze istnieje jakiś inny tani sposób na regulacje obrotów tych wiatraków. Zaznaczam ze wszystkie wentylatorki mają tylko 2 kabelki wiec kontrola programowa nie wchodzi chyba w gre :/ Prosze o odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2005 no nie dziwie sie że ci sie spaliły potencjometry , potencjometry mają mała moc najlepiej zrób stablizator regulowany na lm317 opis i schemat stabilizatora jest gdzieś na forum Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...