Skocz do zawartości
w1sh

Problem Z Lanem@router Planet Ade-4110

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ...

Mam "lekki" problem z lanem ... W gruncie rzeczy to nie chodzi mi od roku :| JUż mnie to tak denerwuje, w necie przeszukałem wszystko, dość dobrze znam sie na kompach, sieciach i ogólnie, założyłem dziesiątki temató ... Nie wiem już co mam robić ... Generalnie jest to lan w którym są tylko 2 osoby ... Mój kumpel i ja ... Sama siec - o ile mozna tak powiedziec - TROSZKĘ DZIAŁA ... W taikm sensie, ze kiedy mielismy bezposrednio puszczony do siebie kabel, udostepniałem mu neostrade (teraz przesiedliśmy się na routa, ale o tym zaraz), mogłem go spingować, mogliśmy pogadać na lanchacie itp. ... Ogólnie dało się wytrzymać, gdyby nie to, że coraz bardziej zaczynał nas denerwować brak bezpośredniego dospępu do naszych kompów ... W sensie, że nie możemy od siebie nic zasysać ... Przez lanczaty itp. wysyłać sobie możemy, z koleii nie możemy się dostać na kompy ... To troche zamotane, bo w grupie roboczej (tak, jesteśmy w tej samej -.-) widzimy tylko własne kompy, natomiast on nie widzi mojego, ani ja jego ... Niby taka [ciach!]ła, ale jednak teraz, kiedy kupilismy routa doskwiera to troche bardziej, sciagamy duzo filmow i plikow, ktorymi chcielibysmy sie wymieniac, a za cholere nikomu nie chce sie tego wysylac lanem, przyznacie chyba, ze najlatwiej cos udostwpnic i juz ... Od razu mowie - to nie fierewall ... Mamy porobione accesy w nortonie na swoje ipeki, pozatym z wylaczonym to samo ... Nie kozystamy z sp2, wiec to tez nie ten drugi fw ... CO tam jeszcze ? Protokoly ... Tez mamy poustawiane dobre ... Za cholere nie wiem o co chodiz, tym bardziej, ze trwa to juz rok ... Teraz myslelem, ze na roucie wszystko bedzie oka, a tu dalej to samo ... Wpisuje \\Pafek (kumpel) i zawsze ten sam scenariusz "\\Pafek nie jest dostępny. Możesz nie mieć uprawnien do używania tego zasobu sieciowego. Skontaktuj się z administratorem tego servera, aby uzyskac uprawnienia dostępu... Odmowa dostępu". Moge go jedynie spingowac, mozemy pogadac na lanczacie, pograc i ... ogolnie to wszystko ... Fajny lan :<

Jestem już conajmniej wkurzony na to wszystko ... Dawno temu lan smigał nam idealnie ... Nie wiem co moge jeszcze napisac - przyznam - nie chce mi sie juz na ten temat pisac, bo zakladalem 10tki podobnych tematow, ale mam nadzieje, ze na tweaku znajdzie sie wreszcie jakis master, ktory pomoze nam to zrobic ...

BTW. SCREEN

Pozdrawiam i z gory dziekuje ... W razie czego prosze zadawac pytania, bede sprawdzal temat czesto, wiec postaram sie odpowiedziec ... ;)

Edytowane przez w1sh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eh winda .... Postawcie sobie każdy FTP i bedzie gites .... Przynajmniej można od ręki określić max. prędkość przesyłania plików .... Nie ma nic gorszego niż gdy niespodziewanie komp staje w miejscu, bo ktoś z sieci znienacka film przegrywa od nas .... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc! ja mam podobny problem tzn. tez dziele neo na dwa kompy tylko nie za pomoca routera tylko normalnie jeden komp udostepnia drugiemu za pomoca ICS i mam problem taki ze jak nie bylo neo to wszystko chodzilo lux (tzn LAN) a teraz nie moge wejsc sobie w nic w otoczeniu sieciowym pisze ze nie mam uprawnien do tego zasobu i niewiem jak mam to rozwiazac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi