Skocz do zawartości
Indoctrine

Modernizacja, Raczej Dość Kompleksowa

Rekomendowane odpowiedzi

A więc..

Muszę zaopatrzyć się w grafikę, procesor, płytę, zasilacz, pamięć. Zostają mi napędy(2 dyski ATA, nagrywarka), obudowa(jakaś zwykła midi tower, firma Sense), klawiaturka, myszka, monitor.

Zrobiłem sobie rozpiskę tego co myślę mnie by urządzało, ale nie wiem czy po pierwsze wszystko ze sobą będzie chodziło, a po drugie czy to dobre wybory.

Procesor:

AMD 64 3000 Venice s.939. Zastanawia mnie jaka jest różnica mięzy BOX a OEM z dokupionym chłodzeniem. Czy wiatrak boxowy wystarczy? Nie zamierzam nic podkręcać(a na pewno nie od razu). Jak nie, to jaki wiatrak kupić?

Płyta główna:

Gigabyte GA-K8N Ultra-9 nVidia nForce4 Ultra s.939

Czy to dobry wybór? Czytałem sporo pochlebnych opinii o tym modelu, ale ma 2 kanały ATA, to nie zrobi problemu z moimi dyskami i nagrywarką? (nie wiem ile na kanał przypada urządzeń, nie znam się :D).

Zasilacz:

Tagan 420. Czy uciągnie to wszystko bez problemów? Podejrzewam, że tak. A jak w przyszłości zmieniłbym na mocniejszy procek i lepszą kartę, to też da radę?

Pamięci:

Kingston DDR 2 x 512MB PC-400 (KVR400X64C3AK2/1GDC) CL3

Czy warto coś inaczej?

Grafika:

Tu mam największy problem.

Na pewno nVidia, ponieważ płyta z PCI to raczej też na PCI-E, a więc zostaje w przedziale cenowym 600-750 jedynie 6600GT, prawda?

Ale która? Gigabyte, Gainward?

Dodatkowo zastanawia mnie skąd bierzecie takie ceny niskie sprzętów, jak na przykład 6600GT po 600 złotych, jak wszędzie w sklepach widzę po 700..

Nie ukrywam, że wolałbym zaopatrzyć się w jednym miejscu we wszsytko z możliwoscią odbioru bezpośredniego na terenie Warszawy, ale te sklepy co odwiedzam są dość drogawe. Od komputronika począwszy na znak.pl skończywszy.. Allegro odpada, a całość powinna mieć papierki, gwarancje itp ;)

Jakieś porady?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor OK, wersja box to 3 lata gwarancji, a boxowy cooler w zupełności wystarczy, nawet przy lekkim podkręceniu

Płyta główna - polecałbym Ci bardziej Asusa A8N-E, jedna z najbardziej stabilnych

Zasilacz elegancki, bez problemu pociągnie sporo mocniejszy config

Pamięci brałbym z CL 2.5 lub niższym, np: twinmosa

Do grafy radziłbym dołożyć, radeona x800xl można dostać za około 1100zł, a zobaczysz duży przyrost wydajności, jeśli jednak zostaniesz przy sumie 600-700zł to 6600GT od Gigabyte;a lub MSI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja powiem tak:

Cdo do procka sam go mam ale co do oemow to oprczu rocznej gwarancji i braku coolera sa tez gorzsze do OC(w kazdym razie ja kupilem oema i krecil sie max 2500 przy 2,625v, w sklepie mi zamienili po znajomsciach na boxa ;) i teraz ciagnie na 1,55v 2800;) )

Co do mobo to polecam Epoxika, mam go naprwde dobra, duzo lespza od MSI czy gigabyte, CL to inaczej timingi, czyli cos w stylucz asu dostepu do ramu, sam za bardzo nie wiem, ale jak wezmiesz firmowe kosci, to i tak nimi zjedziesz z timingami ;) , co do ramu to wez jakies powyzje 400mhz(wtedy po pokdkreceniu puszczassz sobie bez porblemu w synchro ;) ja mam kingmaxy hardcore i na 1,9v ciagna mi 533synchro z porckiem(procek1800@2400 3800+ :) ) zasilacz mozesz smialo ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> tracera 550, wiem ze to glupio brzmi, bo marjka ma bardzo zla renome, lecz tez zasilacz jest bardzo dopracowany, osiaga na stosiku testowym 550W!!!!!! w dodatku ma b.duze kondensatory przez co sie bardzo niewiele grzeje, ogolnie mam go i polecam zastanawialem sie czy nie ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> chiefteca 450 i wzialem tracera i ejste zadowolony(tylko uwazaj zeby nie dostac tracera tylkoz nalepka 550;)

A grafa dobra bierz!!! najlepszy stosunek cena/jakosc!!

Tez jestem z wawy, jesli cchesz zeby ci pomoc znal;esc sklep do kupienia tanio lub jeszce pare rad chcesz dostac, czekam:)

gg:3531478

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@tanx

2,625 na procku i 1,9 na pamięciach??? :-P

@Indoctrine

Radziłbym Ci zostać przy tym taganie. A co do pamięci to gdzie widziałeś twinmosy CL 2 tańsze od 2.5? (Te CL 2 to prawdopodobnie twistery jeśli dobrze kojarze, cena około 600zł za dual set 2X512mb, zwykłe są najczęściej ok.150zł tańsze )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi