Christo Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Witam. Zadałem pytanie w tym dziale, ponieważ tak naprawdę nie wiem co stanowi problem. Jakiś czas temu kupiłem kilka rzeczy do mojego komputera. m.inn zasilacz Fortron 60-MDN oraz G-Force 4 Titanium 4600. Jakiś czas później nowa karta graficzna zaczeła okrutnie piszczeć (czasem milczy, czasem piszczy troszeczkę, innym razem nie da się wytrzymać). Postanowiłem ją więc oddać na gwarancję i na ten czas włożyłem starą kartę graficzną G-force 2 400mmx i ku mojemu zdziwieniu ta też zaczęła piszczeć (dużo, dużo rzadziej, ale jednak, szczególnie wtedy kiedy ruszam pokrętłem od myszy! :? ), a wcześniej działała wzorowo :-| . Być może coś innego powoduje problem? Może zasilacz ma zbyt duże napięcie albo coś takiego, ale nawet nie wiem gdzie to sprawdzić? Nie znam się na tym, co o tym wszystkim myślicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samm-ur Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Może to nie karta piszczy tylko cewki na MOBo? To się dosyć często zdarza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Piszczą zazwyczaj cewki/dławiki na płycie głównej, karcie graficznej lub w zasiłce. Elementy te (cewki i dławiki) to rdzeń opleciony drutem. Przez drut przepływa prąd tworząc pole magnetyczne- jeśli drut jest mocno owinięty wokół ferrytowego rdzenia- jest OK. Jeśli zaś jest "luźny"-rdzeń zaczyna drżeć wytwarzając częstotliwości odbierane przez ucho ludzkie jako świst/piszczenie. Czasami pomaga zasilikonowanie takiego elementu ewentualnie polakierowanie- zapobiega to drżeniu rdzenia. Piszczenie jest najgłośniejsze w momentach dużego obciążenia elementu, np dławiki na karcie graficznej "piszczą" w 3D podczas gdy w 2D jest cisza. Zasilacz piszczy w przypadku testów obciążeniowych (SuperPI, itp) oraz w 3D. Dzieje się tak dlatego, że pobierane są wtedy duże ilości prądu filrtowanego przez cewki/dławiki. Aby stwierdzić jednoznacznie co piszczy najlepiej rozłożyć kompa i złożyć "na pająka"- bez obudowy. Wtedy elementy są w znacznym oddaleniu od siebie- łatwo znaleźć winowajcę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanti Opublikowano 11 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2005 Witam odsiwierze troche temat wlasnie zakupilem 2szt karty asus 6800le i jedna z nich dosyc wqrwiajaco piszczy jak jest obciazenie 3d lub np na www sobie przewijam scrolem itp 2 karta tez piszzy tylko duuzo ciszej ale znowu ta co piszczy sie lepiej moduje i sobie ja mam zamiar zostawic czy jak zakleje te [ciach!]lki silikonem to nie spali sie cos z przegrzania albo cos ? bo troche sie boje bo nowka karta itp pozdr ps i ile tego silikonu dac duzo malo minimalnie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 Witam odsiwierze troche temat wlasnie zakupilem 2szt karty asus 6800le i jedna z nich dosyc wqrwiajaco piszczy jak jest obciazenie 3d lub np na www sobie przewijam scrolem itp 2 karta tez piszzy tylko duuzo ciszej ale znowu ta co piszczy sie lepiej moduje i sobie ja mam zamiar zostawic czy jak zakleje te [ciach!]lki silikonem to nie spali sie cos z przegrzania albo cos ? bo troche sie boje bo nowka karta itp pozdr ps i ile tego silikonu dac duzo malo minimalnie ? 1643627[/snapback] Silikon nic tu nie da, cos twardego musi byc, kropelka/super glue, a ile ? po dwie krople na cewke :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanti Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 lipa kropelka tez nic nie dala :/ ech trzeba wymienic karte widze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...