Outlander Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Jako że z uporem maniaka próbuję zbudować idealną obudowę pojawił się problem łączenia aluminiowych części ramy. Niestety śruby nie zdają egzaminu. Idealnym rozwiązaniem było by spawanie TIG/MIG niestety pojawia się problem kosztów i możliwości. Niedawno trafiłem na informacje o spoiwie AlumiPro które wydaje się być idealne dla modera. Pytanie jakie mnie trapi to czy to spoiwo jest naprawdę takie dobre ? Mam zamiar to przetestować - jest dostępne na allegro za ok 15zł za metr drutu średnicy 2,5mm - ale jeśli ktoś z was miał styczność z tym wynalazkiem chętnie się czegoś dowiem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Widzialem to cudo na allegro i musze powiedziec ze miejsca laczenia wygladaly na solidne. No ale nic nie zastapi sprawdzenia tego wlasnorecznie. Za 15zl mozna zaryzykowac, na twoim miejscu bym kupil i sprawdzil... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dax Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 (edytowane) Ym... To jeszcze nie kupiłeś? A ja czekam na sprawozdanie jak głupi ^_^ Edytowane 10 Sierpnia 2005 przez dax Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Widzialem to cudo na allegro i musze powiedziec ze miejsca laczenia wygladaly na solidne. No ale nic nie zastapi sprawdzenia tego wlasnorecznie. Za 15zl mozna zaryzykowac, na twoim miejscu bym kupil i sprawdzil... 1587633[/snapback] Taki mam plan :D Poczytałem trochę na necie i wydaje się że to działa :D Jak tylko bede miał trochę czasu (teraz niemam - przeprowadzka) to się tym zajme :) Ym... To jeszcze nie kupiłeś? A ja czekam na sprawozdanie jak głupi ^_^ 1587831[/snapback] Że co :blink: Niby kiedy miałem kupić i sprawdzić :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 11 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2005 OT. Outlander - widze ze tez sie przenosisz i czasu na zabawe w moddera nie masz ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Przeprowadzka już własciwie zakończona :) W nowym miejscu mam niestety gorsze warunki do działania ale się nie poddaje :) AlumiPro już zamówione i będzie koło czwartku (wszystko przez ten długi weekend). Zainteresowani napewno zauważyli że zabawy z panelem UFO utkneły w miejscu, powód jest podany w tym temacie, buduję nową budę i niewiem czy czegoś nie zmienie w UFO :roll: PS: Co się dzieje z tweakiem ? Od paru dni nie można się z nim połączyć, ani z forum, ani z stroną :( A nawet jak się połączy to zaraz znika :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lazymodder Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2005 ja swego czasu uzylem 'Osmiorniczki' i po 24h trzymala jak sruby kleilem nie tylko metal do metalu ale takze metal do plastiku w obu przypadkach trzyma bardzo solidnie polecam tylko dobrze zakrecajcie tubke bo latwo wysycha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Nie, nie, nie. To ma być pożądna robota ;) Potężna rama która wytrzyma 10kg WC i nie będzie grozić rozpadem. Ja tu się zastanawiam czy kątowniki aluminiowe o grubości 2,5mm nie są za słabe... Żadne kleje o bliżej nieznanej wytrzymałości i trwałości nie wchodzą w grę. Szukam czegoś co może być tanią/prostą alternatywą dla spawania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2005 A nitowanie ? ;] moze byc dobrym wzmocnieniem dla tego alumipro... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2005 No tak .. Ale nity można traktować jako zamiennik śrub. Niestety nie połączysz dwóch elementów krawędziowo za pomocą nitów. A skręcanie z łącznikami przetestowałem gdy próbowałem z śrubami i to nie jest to czego potrzebuję. Poza tym wg informacji które zebrałem te spoiwa powinny być bardzo mocne, tak mocne jak odlew. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rhezuz Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 no i jak testował juz ktos to spoiwo do lutowania aluminium??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2005 (edytowane) Spoiwko przetestowane ! Rzeczywiście jest bardzo wytrzymałe i mocno trzyma. Niestety jeszcze nie mam wprawy, źle pobieliłem jeden element (nie jest to takie proste jak lutowanie cyną), trochę go nadtopiłem i puścił :D Na tym co zostało na drugim zrobiłem test pilnikiem i wydaje się że lutowie jest twardsze niż alu z którego zrobione są profile :D Pomimo użycia sporej siły nie udało się tez oderwać lutu. Podsumowanie: użycie tego spoiwa wymaga odrobiny ćwiczeń ale spełnia ono wymagania jakie mu postawiłem :D Dla ciekawskich zdjęcia. Jak widać jeden profil się trochę nadtopił ;) foto 1 foto2 Edytowane 25 Sierpnia 2005 przez Outlander Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NAZIR Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Czyli sympatycznie jednym słowem. Mnie interesują jeszcze 2 rzeczy (jak byś się chciał pobawić w testy dla dobra ludzkości...) - Czy można "lutować" powierzchnie anodyzowane (chodzi mi o zwykłą powłokę, a nie cuda kolorowanki) oraz jak się spoina miewa względem stopów alu? Co do tego drugiego to jeśli by trzeba było mogę Ci podesłać jakieś kawałki czystego alu i różnych stopów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 (edytowane) Info z strony importera: *znakomicie spaja "czyste" aluminium jak i jego wszystkie znane ( nawet z nie spawalności ) stopy * bez żadnych dodatkowych zabiegów umożliwia łączenia elementów ocynkowanych * z użyciem TIG-u umożliwia nawet elektryczne spawanie ZNAL-u (Cynkal - stop aluminium z cynkiem) Jeśli chcesz mogę porobić testy, ale jeśli masz palnik propan-butan to szybciej i taniej będzie jeśli zamówisz opakowanie :D EDYT: Zapomniałem odpowiedzieć na pierwszą część :D Niema problemów z anodowanym aluminium a to z powodu tego że i tak trzeba je wyszorować szczotką stalową co zdziera anodowanie. Edytowane 26 Sierpnia 2005 przez Outlander Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...