Skocz do zawartości
RavenPL

Mobo I Procesor - Zmiana

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !!!

Chce wymienic mobo i procesor na cos mocniejszego, ale w miare taniego :) Zalezaloby mi na lepszej plycie glownej , proc moze byc gorszy - chociaz mile widziane wszystkie rady. Generalnie komp do gier i internetu - pod windows i linuxem. ( Moze kiedys jakies delikatne OC - jak bedzie slabo chodzilo cos :-P )

Obecnie posiadam:

Mobo - Asus a7s333 (socket A, sis745)

Proc - Duron 1.2

Karta graficzna - Saphire 9550 128/128 (chyba dobrze napisalem producenta)

Ram - 2x256 Kingston

Hdd - Seagate Barracuda 40GB, i Maxtor 80GB

Cdrom - Asus

Cdrw - Liteon

K. Sieciowa - d-link (jakis) i radiowa Planet WL-8310

Zasilacz - Colorsit 350W

Sprzet raczej badziewny, trzeba by to jakos podniesc. Na moje oko to do wymiany jest plyta, proc i zasilacz (chociaz moze ta 350 pociagnie jeszcze troche- wymieniana pare m-cy temu)

Wazne zeby bylo AGP do grafy i moze jakis system chroniacy przed przegrzaniem proca (cos jak C.O.P Asusa) - pozatym zeby byla w miare dobra i tania :-P

Z gory dzieki za wszelkie wskazowki i pomoc.

------- UPDATE -------

Hmm, do wydania mam mniej niz bym chcial ;). W razie czego trzeba bedzie dozbierac, ale rady sie przydadza jak najbardziej.

Ale mam jeszcze taki dylemat:

- Chipsety nVidia nForce lub Via - jak widze to te nForce drozsze (ale czy lepsze?) no i czy ATI nie bedzie sie gryzlo (nie znam sie zabardzo).

- Sockety - o co w nich chodzi (moj socket A jest chyba najgorszy - warto zmienic na lepszy?)

Jezeli juz mam zostac przy socket A to wystarczy ze dokupie procesor (jakis Barton 2500 lub 2600 - bo wyzej mobo nie obsluguje), a na obecny zestaw w sumie nie narzekam ale to juz za wolne i chcialoby sie przyspieszyc.

Mimo wszystko dzieki za zainteresowanie.

Edytowane przez RavenPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor: Semptron 3000+ (Barton) BULK/OEM [340zł]

Chłodzenie: Weź jakieś z TYCH (wszystkie są b. dobre)

MOBO: Abit AN7 (ma dobrą dźwiękówkę) [230zł] lub Asus A7V880 (cieniutka dźwiękówka, ale reszta b. dobra) [200zł]

PS.

Jeśli zależy ci na maksymalnym obniżeniu kosztów to wybierz jakiś tańszy wentylator. TUTAJ masz listę takich do 50zł (jeśli zależy ci na ciszy zobacz TEN-19dB to potęga!). Broń Boże, nie kupuj procka BOX (z chłodzeniem od AMD) - taniej wyjdzie kupić osobno wentylator! I prawdopodobnie będzie cichszy i wydajniejszy!

Pamiętaj, że na tych tańszych wentylatorach lepiej nie podkręcać za bardzo. O O/C zacznij myśleć jak będziesz miał wentylator z miedzianym radiatorem. Czyli któryś z TYCH.

Edytowane przez BilGejtZZZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi