Skocz do zawartości
solmyr

Matryca 15 Czy 15.4

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, stoję przed zakupem laptopa!

Największym dylematem jest rozmiar matrycy 15 czy 15.4

Czy możecie podać mi wymiary w cm obu matryc?

Jakie sąwasze wrażenia z użytkowania obu typów?

Nie chodzi mi tu o filmy, bo wiadomo że tu 15.4 wygrywa, ale o prace w wordzie, excelu

czy innych aplikacjach (photoshop), ewentualnie grach

Dzieki za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

we wszystkim co napisales lepsza jest 15,4 a filmow to ja nie ogladam na lapie,wiec nie wiem...

bierz bez namyslu 15,4 a nie pozalujesz...

moj ojciec kupil sobie z 15" i teraz z zadzroscia patrzy na moja(wlasciwie to mojej LOVE laptop) :lol:

Edytowane przez Phuong

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To oczywiscie zalezy do czego lapek ma byc wykorzystywany. Ja kupujac laptopa, ktory mial byc wykorzystywany do pracy i byc jak najbardziej przenosny, wogole odrzucilem niskiej rozdzielczosci matryce 15.4 (WXGA). Notebooka wykorzystuje min do programowania w NetBeans czy Visual Studio gdzie rozdzielczosc gra duza role jesli chodzi o wygode pracy. Dlatego wzialem notka z matryca 15'' SXGA (1400x1050), jest troche mniejszy niz z WXGA (1280x800), dzieki temu moge w miare wygodnie pracowac w podrozy, a rodzielczosc ma sporo wyzsza dzieki czemu pracuje mi sie wygodnie w aplikacjach ktore uzywam. Dodatkowo SXGA ma te same proporcje co XGA (1024x768) wiec nie mam problemu z rozciagnietym obrazem w niektorych grach. Chociaz ten problem juz zanika bo WXGA staje sie standardem w domowych notebookach, wiec i gry wspieraja ten typ matryc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi