Skocz do zawartości
conradm

Ram Chodzi Na 333 Zamiast 400

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam nastepujacy problem - posiadam 2 kosci Ram po 256 (400 mhz). Jedna to Elixir (cl 3), druga- Geil (2,5) na platformie: AMD 64 2800+ , plyta: MSI k8n neo platinum. FSB =200. Mimo to kosci chodza na 333 (166) zamiast 400. Wlozone pojedynczo - chodza na 400 (200). Probowalem juz wszystkich mozliwych ustawien spod BIOSU, a takze umieszczalem je w roznych slotach (wszytskie mozliwe konfiguracje) i nic nie pomaga. W jaki sposob zmusic je do pracy na 400, a nie 333? Bylbym niezmiernie wdzieczny za porade.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg. instrukcji najlepiej 2 stronne kości 400 obsadzać w 1 i 2 slocie, ale użytkownicy mówią że czasem działa nawet lepiej w innych slotach. Problem może być taki: geil ma cl 2,5 a elixir 3. Kiedy wsadzasz obie kości system ustawia im cl 2,5 i odpowiednio obniża megaherce. Spróboj ustawić w biosie pamięć na 200mhz (nie auto) i ręcznie ustaw timingi takie jakie ma gorsza kostka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę dziwne ,że dwie kości nie chcą chodzić na 200 mhz,problem ten występuje zazwyczaj ,kiedy mamy doczynienia z czteremi pamięciami.Widać,że eliksir żle współpracuje z pamięcią geila o niższych tymingach.Myślę,że jeżeli bardzo bedziesz chciał osiągnąć 200 mhz będziesz musiał sprzedać pamięc eliksir i dokupić taką samą geila.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę dziwne ,że dwie kości nie chcą chodzić na 200 mhz,problem ten występuje zazwyczaj ,kiedy mamy doczynienia z czteremi pamięciami.Widać,że eliksir żle współpracuje z pamięcią geila o niższych tymingach.Myślę,że jeżeli bardzo bedziesz chciał osiągnąć 200 mhz będziesz musiał sprzedać pamięc eliksir i dokupić taką samą geila.

1588222[/snapback]

chyba tylko to mi pozostanie. Pytanie tylko, czy warto ? Update biosu robilem wczoraj, mam nowiutki. Kosci tez juz probowalem umieszczac na najrozniejszy sposob. Nic nie pomaga - jak zaklete chodza na 333 (166)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi