conradm Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Witam, Mam nastepujacy problem - posiadam 2 kosci Ram po 256 (400 mhz). Jedna to Elixir (cl 3), druga- Geil (2,5) na platformie: AMD 64 2800+ , plyta: MSI k8n neo platinum. FSB =200. Mimo to kosci chodza na 333 (166) zamiast 400. Wlozone pojedynczo - chodza na 400 (200). Probowalem juz wszystkich mozliwych ustawien spod BIOSU, a takze umieszczalem je w roznych slotach (wszytskie mozliwe konfiguracje) i nic nie pomaga. W jaki sposob zmusic je do pracy na 400, a nie 333? Bylbym niezmiernie wdzieczny za porade. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xalpha Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Ustaw w biosie aby chodzily synchronicznie z procesorem (jezeli ma fsb 200) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Wg. instrukcji najlepiej 2 stronne kości 400 obsadzać w 1 i 2 slocie, ale użytkownicy mówią że czasem działa nawet lepiej w innych slotach. Problem może być taki: geil ma cl 2,5 a elixir 3. Kiedy wsadzasz obie kości system ustawia im cl 2,5 i odpowiednio obniża megaherce. Spróboj ustawić w biosie pamięć na 200mhz (nie auto) i ręcznie ustaw timingi takie jakie ma gorsza kostka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
conradm Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Ustaw w biosie aby chodzily synchronicznie z procesorem (jezeli ma fsb 200) 1587985[/snapback] sęk w tym, ze sa ustawione synchronicznie...ale dzieki za szybka odpowiedz! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
conradm Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 niestety nie pomoglo. Obie kosci sa jednostronne. Coz jeszcze mozna by zrobic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 zrób wszystkie możliwe kombinacje obsadzając pamieć jak nie pomoże ,to update biosu może pomoże Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ag Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Trochę dziwne ,że dwie kości nie chcą chodzić na 200 mhz,problem ten występuje zazwyczaj ,kiedy mamy doczynienia z czteremi pamięciami.Widać,że eliksir żle współpracuje z pamięcią geila o niższych tymingach.Myślę,że jeżeli bardzo bedziesz chciał osiągnąć 200 mhz będziesz musiał sprzedać pamięc eliksir i dokupić taką samą geila. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
conradm Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Trochę dziwne ,że dwie kości nie chcą chodzić na 200 mhz,problem ten występuje zazwyczaj ,kiedy mamy doczynienia z czteremi pamięciami.Widać,że eliksir żle współpracuje z pamięcią geila o niższych tymingach.Myślę,że jeżeli bardzo bedziesz chciał osiągnąć 200 mhz będziesz musiał sprzedać pamięc eliksir i dokupić taką samą geila. 1588222[/snapback] chyba tylko to mi pozostanie. Pytanie tylko, czy warto ? Update biosu robilem wczoraj, mam nowiutki. Kosci tez juz probowalem umieszczac na najrozniejszy sposob. Nic nie pomaga - jak zaklete chodza na 333 (166)... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...