Skocz do zawartości
WIDMO82

Prawda o Celeronie 4

Rekomendowane odpowiedzi

własnie trafiłem na bardzo interesujacy art. na interii

Pozwole sobie go tu wkleic :)

"Nowe Celerony

12.05.2002 09:33

W nadchodzącym tygodniu Intel przedstawi nowe procesory Celeron. Będą one miały architekturę zbliżoną do architektury Pentium 4 (obecne Celerony oparte są na architekturze Pentium III) , co pozwoliło m.in. je przyspieszyć, a także obniżyć koszty ich produkcji. Nowe Celerony taktowane 1,7 i 1,8 GHz przeznaczone dla komputerów biurkowych zostana pokazane w środę. Procesory z tej rodziny zazwyczaj są dużo tańsze od Pentium 4. Być może za ich wprowadzeniem pójdzie zatem obniżka cen komputerów wyposażonych w te dość szybkie układy. Zazwyczaj wprowadzenie ?nowości? wiąże się również z obniżeniem ceny starszych procesorów, co ucieszy tych, dla których ważniejsza jest cena niż szybkość.

Niemniej od przedstawienia prototypu, do wprowadzenia procesorów do masowej produkcji musi upłynąć nieco czasu. Niemniej analitycy szacują, że najpóźniej za 4-5 miesięcy komputery z nowymi Celeronami znajda się już w sprzedaży. Nowe procesory będą mogły współpracować z szyną taktowaną 400 Mhz, będą miały jednak o połowę mniej pamięci podręcznej dla danych (cache L2). Obecnie dostępne procesory rodziny Celeron mają jej 256 KB. Niemniej ten ?niedostatek? z nawiązką zrównoważy szybsze taktowanie. Intel twierdzi, ze nowy Celeron 1,8 GHz jest szybszy od Athlona XP 2100+. Ciekawe, czy (i jaka) będzie odpowiedź AMD"

bardzo mnie rozbawiło przed ostatnie zdanie nowy Celeron 1,8 GHz jest szybszy od Athlona XP 2100+.

Z wielkim zaciekawieniem czekam na pierwsze testy, porównania, i wrazenia szarych tweakmenów z pracy tych proców ;)

Jak ktos znajdzie jakies artykuły o tych celkach to niech szybko zapodaje mi je tutaj :)

Mnie osobiscie nie chce sie wierzyc by te pierwsze celerony były szybsze od athlonów XP, ale...... kto wie ;)

mnie to jedno tylko zastanawia... jak to sie @:-)

http://nt.interia.pl/news?inf=260051

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"nowy Celeron 1,8 GHz jest szybszy od Athlona XP 2100+" jasne, buahaha

juz ja to widze, ciekawe w czym  :P  :wink:

pewnie w wymianie :wink:

kupujesz tego proca i juz nastepnego dnia chcesz go wymienic na cos innego - lepszego :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W nadchodzącym tygodniu Intel przedstawi nowe procesory Celeron. Będą one miały architekturę zbliżoną do architektury Pentium 4 (obecne Celerony oparte są na architekturze Pentium III) , co pozwoliło m.in. je przyspieszyć, a także obniżyć koszty ich produkcji.

Wg. mnie to pozwoliło to przyspieszyć tylko zegary (zwolnić je w rzeczywistości), a jedyną korzyścią (jeżeli można mówić o korzysciach przy ewidentnym kroku wstecz 0.13um => 0.18um) jest to, że Intel może jest produkować dużo taniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiedź AMD będzie jedna ... wybuch śmiechu :D :D :D

Jakiś cieć pisał ten tekst ,aż 3x urzył słowa niemniej ,do tego wogóle nie zna się na rzeczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie bede tego komentował bo odrazu posypia sie uwagi od niekompetentnych ludzi  :twisted:

powiem tylko LOL  :lol:

A co ma tu kompetencja do rzeczy ?

No chyba, ze nie wiemy co oznacza to slowo :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie bede tego komentował bo odrazu posypia sie uwagi od niekompetentnych ludzi  :twisted:

wlasnie mamy 1-szego błazna

wlasnie widzimy jak na dłoni kto nie wie co to znaczy niekompetencja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

własnie trafiłem na bardzo interesujacy art. na interii  

Pozwole sobie go tu wkleic :)  

"Nowe Celerony

12.05.2002 09:33  

nowy Celeron 1,8 GHz jest szybszy od Athlona XP 2100+.

Cały czas jestem za Intelem, ale do takiego stwierdzenia bym się nie posunął. Przecież na 100% będzie wolniejszy od P4.

Szkoda, że Intel nie będzie kontynuował produkcji Celeronów i P3 na socket 370 (a może będzie :cry: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wez jednak slownik do reki i zobacz czy to slowo pasuje. Blaznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niekompetentny to znaczy nie znajacy sie na czyms i upierajacy sie przy swojej decyzji np. ja nie jestem elektrykiem ale sie z nim bede klucil o cos o co nie mam racji

wiec ty lepiej wez slownik blaznie i mi tu nie chrzań

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niekompetentny to znaczy nie znajacy sie na czyms i upierajacy sie przy swojej decyzji np. ja nie jestem elektrykiem ale sie z nim bede klucil o cos o co nie mam racji

wiec ty lepiej wez slownik blaznie i mi tu nie chrzań

Co to za bzdety opowiadasz ???

niekompetentny to znaczy nie znajacy sie na czyms i upierajacy sie przy swojej decyzji

haha, dobre.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie bede tego komentował bo odrazu posypia sie uwagi od niekompetentnych ludzi  :twisted:

powiem tylko LOL  :lol:

Wez jednak slownik do reki i zobacz czy to slowo pasuje. Blaznie.

Nie kompetentny - Nie wywiazujacy sie z kompetencji :] cokolwiek to znaczy... :P znaczy domyslam sie :twisted: a wogule to nie macie o czym gadac? :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zapomnialem dodac... :]

Te nowe balerony hmm... Jak ja pamietam to balerony nigdy nie byly bez oc super wydajne...

Bez obrazy oczywiscie :roll:

Aha... co ja o tym mysle? hmm :? Skomentuje crootko Buhahahaha 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]A zapomnialem dodac... :]

Te nowe balerony hmm... Jak ja pamietam to balerony nigdy nie byly bez oc super wydajne... 

Bez obrazy oczywiscie  :roll: 

Aha... co ja o tym mysle? hmm  :?  Skomentuje crootko Buhahahaha 8)

a co moze P4 bez oc sa super wydajne???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe wiedziałem ze to was rozbawi to zdanie, no ale az tak ? hehe :)

macie racje spec jakis to pisał:)

ja lubie intela ale tylko za @

był spoko ale do czasu, przyznaje sie ze zawiodlem sie kiedy dowiedziałem sie ( niestety po fakcie - kupnie celka 1.2 ) ze mój abit nic dobrego nie zobaczy juz w swoim zyciu jak C3 :(

Z wielką checią zamieniłbym to co mam teraz na Durona 1000 solteka drv4 i 256 ddr.

Po nowym roku wpakowałbym sobie tam Athlona 2000+ i po sprawie, potem juz jakiegos 2800 i dopiero zmiana płytki, a tak ? eeeech

jedyne ryzyko to to iz miałbym pecha i padłoby mi chłodzenie po podkrecenie tego amd i byłaby lipa :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem dzisiaj zly humor, ale buahahahahahahahaahah nie moge sie przestac brechtac, "szybsze od xp" buahahahahahaahahah

uspokoojcie mnie, plis buahahahahaahhaahahahahaha

odwala mi:P buahahahaha

lol

rotfl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem dzisiaj zly humor, ale buahahahahahahahaahah nie moge sie przestac brechtac, "szybsze od xp" buahahahahahaahahah

uspokoojcie mnie, plis  buahahahahaahhaahahahahaha

odwala mi:P buahahahaha

lol

rotfl

stuknij sie lekko młotkiem mi to pomogło:D

ale pozniej kaeres znow mnie rozbawil:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...