KOala Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 Trzy dni temu kipiłem monitor Iyyama HM704UTC Silver Blue 17" i chciałbym podzielić się z jego potencjalnymi nabywcami uwagami odnośnie tego CRT! Wrażenia wizaualne- kosmiczna obudowa w kolorze stonowanym niebieskim, sama ramka wokół kinola niezbyt szeroka- srebrna, wygląda naprawdę nieźle- jakość wykonania perfekcyjna- do tego lustrzany napis na froncie IIYAMA, nie jest to kolejna szara skrzyneczka! Monitorek można bardzo łatwo można kręcić na podstawce w górę i dół! Przejdźmy teraz do ważniejszych rzeczy czyli obrazu- parametry: max rozdziałka to 1600x1280 przy 72 Hz, ja pracuję normalnie w 1024x768 przy 120Hz, grafika i obróbka video to 1280x1024 coś koło 90Hz. Następnie w ruch poszedł Nokia Monitor Test w last wersji- o dziwo ustawienia fabryczne trzeba było tylko trochę skorygować- geometria wg mojego oka idealna (u brata na monitorze MAG 15" na trynitronie po dwóch godzina kręcenia poddałem się- jedna regulacja rozpierdzielała drugą i tak wkoło- druga rzecz, że ten trynitron miał z dwadzieścia opcji do regulacji geometrii i być może robiłem coś w złej kolejności). Geometria geometrią, ale najważniejsza jest jakość obrazu- i tu chyba największy plus tego monitorka- bardzo żywe kolorki, czysty i klarowny obrazek- aż chce się patrzeć- w menu można dodatkowo regulować temperaturę barw (4 fabryczne i jedna użytkownika)- menu nie jest zbyt rozbudowane, ale ma wszystkie potrzebne opcje. Minusem mojego egzemplarza jest brak właściwego convergence w narożnikach kineskopu (regulacja niestety nic nie daje, tzn wpływa na całą powierzchnię ekranu i jak zrobię na środku dobrze to w narożnikach minimalnie się rozjeżdża), efektem jest lekko rozmyty obraz w rogach- szczególnie zaś dolnym prawym. Pocieszającym jest fakt, że mój brachol nie widzi powyższej wady, a może po prostu ja jestem lekko zboczony pod tym względem i się czepiam. Generalnie powyższego nie zauważa się podczas normalnej pracy. Drugim minusem są przyciski regulacyjne- moim zdaniem chodzą dość ciężko i trochę szpecą front monitorka, brakuje też kilku przydatnych funkcji, które można spotkać u konkurencji- m. in. brak możliwości regulacji parametrów obrazu z poziomu windy, brak koncentratora USB i stosunkowo wysoka cena (1130,00, ale z reguły można trochę utargować!)! Monitorek posiada ciekawą funkcję High-brightnes- jednym guziczkiem można podnieść parametry obrazu, tak aby filmiki DivX i DVD wyglądały zdecydowanie lepiej (ponoć odbywa się to bez szkody dla kineskopu)! Gwarancja to standardowe dla większości monitorów 3 lata w systemie door to door! Jako ciekawostkę mogę podać, że przesiedziałem w sklepie 4 godziny kręcąć NEC, LG i Philipsem wszystko z najwyższego przedziału cenowego (na szczęście trafiłem na spokojnego sptrzedawcę) i żaden obraz z w/w monitorków nie był tak dobry jak ta Iiyama (no może NEC- też na Diamondtronie :) ). Szczególnie blado wypadł LG, który miał po prostu nieostry obraz i nie potrafiłem tego wyregulować- ale może testowany egzemplarz był poprostu wadliwy! Mogę z czystym sumieniem polecić ten sprzęt wszystkim użytkownikom- jeżeli chcesz komfortowo pracować z kompem, nie masz kasy na przyzwoity panel LCD oraz okulary w przyszłości to polecam ten model monitorka! Z chęcią odpowiem zainteresowanym na pytania dotyczące tego konkretnego modelu! Tutaj namiary na szczegółowe parametry monitorka http://www.iiyama.pl/pages/produkte/crt_pl...hp3?id=HM704UTc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szogo Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zdecydowalem sie na ten monitor jush jaksi czas temu ale... no wlasnie nie ma ich na hurtowni i w tym roku jush nie bedzie :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 Całkiem dobra recenzja ;). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duncan Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 To jest już dwóch zadowolonych użytkowników tego monitorka :) U mnie jednak odwrotnie, jakość w rogach OK, a geometria gorzej. Wadę geometrii (obraz jakby z prawej w środku trochę opadał) widzę podobno tylko ja, niktórzy mówią, że jestem z tego powodu popieprzony :wink: jak te kurczaki ;) :lol: Pozdrawiam, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOala Opublikowano 28 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2002 No cóż- bardzo ciężko trafić na idealny egzemplarz- jednak moim zdaniem tylko "zboczeńcy" widzą jakieś drobne niedoskonałości- przeciętny użytkownik tego nie dostrzega nawet na obrazach testowych! Po prawie dwóch miesiącach użytkowania Silver Blue jestem nadal na tak!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...