Skocz do zawartości
diodak2

co się stanie gdy wsadzę athlona 1400 na 133 do płyty ......

Rekomendowane odpowiedzi

najprawdopodobniej wogule ci się nie odpali bo jest domyslnie FSB133, musisz zamalowac mostki i wtedy jest szansa , jeśli masz na płycie mozliwosc ustawienia fsb 100to takowe ustaw, mnoznik daj najwiekszy jaki masz czyli pewnie 12, plyty te chodza stabilnie do FSB110, więc jak dasz 12x110 to otrzymasz troche ponad 1,3GHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czasami sie odpala ale na 1050 i się grzeje do 50stopni przy sporym radiatorku ale ma zwisy(napiecie 1,8v czy to poprawne) a i są lekko ukruszone rogi:( co robic?

To jest nowy procesor??? Czy od kogos go kupiles jezeli sie przy takim taktowaniu grzeje to oznacza ze albo cooler nie dotyka do procka albo jest cos z jadrem nie tam. Napiecie powinien miec 1,75V.

Najlepiej to zdejmij cooler i zobacz co ma na jadrze napisane.

Powinno byc cos takiego:

Athlon1400(cos tam, cos tam)

(jakies literki)(4 cyferki)

Zobacz czy mostki nie sa przypadkiem posklejane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czasami sie odpala ale na 1050 i się grzeje do 50stopni przy sporym radiatorku ale ma zwisy(napiecie 1,8v czy to poprawne) a i są lekko ukruszone rogi:( co robic?

PO pierwsze spory radiatorek to nie wszystko.Chlodzenie musi być wydajene niekoniecznie duże.Po drugie z tego co pamietam (u starych w chacie mają athlona 1,2) to ten 1,2 normalnie się grzeje do 55 stopnie.Więc ta temperatura nie jest zbyt duża.Napiecie po prostu nie wiem jakie jest właściwe. A ukruszone rogi zwykle są z powodu częstego zdejmowania radiatora - pomaga założenie coppershima,a raczej pomogloby bo ty już masz je ukruszone.A wiszać się może bo po prostu jest zje..ny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po 1 : zamalój mostki L1 może być ołówkiem HB połącz poprostu je pionowo ze sobą powinno to wyglądać jakoś tak IIII.

po2 : posmauj procesor pastą termoprzewodzącą z dodatkiem srebra lub miedzi

po3 : zainstaluj jakiegoś soft coolera dla płyt na tym chipsecie najlepszy jest Vcool

po4 :ustaw napięcie I/O Voltage ręcznie na 3.40V płyty na tym chipsecie dawały 3.3V (takie jest dla Duronów) przez co mógł się wieszać

po5 : ustaw największy z możliwych mnożników pewnie 12

po6: napięcie deafaultowe powinno być (core voltage) 1.75V

po7: ustaw magistralę na 100MHz teraz wszystko powinno chylać na 1200MHz , w razie niestabilności zwiększ napięcie core voltage do 1.85V

po8: chcesz uzyskać więcej niż 1200 podkręcaj magistralę dopuki procesor będzie stabilny najprawdopodobniej to będzie 107-110MHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po7: ustaw magistralę na 100MHz teraz wszystko powinno chylać na 1200MHz , w razie niestabilności zwiększ napięcie core voltage do 1.85V

Nie widze powodów do niestabilności na niedotaktowanym procku. W tym przypadku moze być niestabilna tylko płyta ,a wtedy vcore może nie pomóc. Jeżeli waliło by się z winy proca to raczej jest on uszkodzony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najprawdopodobniej wogule ci się nie odpali bo jest domyslnie FSB133, musisz zamalowac mostki i wtedy jest szansa , jeśli masz na płycie mozliwosc ustawienia fsb 100to takowe ustaw, mnoznik daj najwiekszy jaki masz czyli pewnie 12, plyty te chodza stabilnie do FSB110, więc jak dasz 12x110 to otrzymasz troche ponad 1,3GHz

..

Koles jak nie znasz sie w temacie to niepisz bzdor..Jakie zamalowywanie mostkow..Kazda plyta pod AMD jest fabrysznie ustawiona na FSB 100..

A co to oznacz jezeli nie przestawisz pro :wink: cka na 133 to nie ma prawa sie nic stac,,!!A tak pozatym swego czasu posiadalem ABITA KT7-raid na kt 133 i bez problemu procka 1.4GHZ odpalalem na tej plycie..na FSB 125x11.5=1437..Tego samego procka mam teraz!@

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. napiecia io na tej plycie, to 3.3 i 3.45

2.ten proc powinien dobrze dzialac na tej plytce

3.nic mu sie nie stanie

4.jezeli jest ukrooszony, to mash problem :P

5.po aktualizacji biosu najwiekshy mnoznik na tej plycie, to o ile pamietam 14 , lub 14.5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koles jak nie znasz sie w temacie to niepisz bzdor..Jakie zamalowywanie mostkow..Kazda plyta pod AMD jest fabrysznie ustawiona na FSB 100..

A co to oznacz jezeli nie przestawisz pro :wink: cka na 133 to nie ma prawa sie nic stac,,!!A tak pozatym swego czasu posiadalem ABITA KT7-raid na kt 133 i bez problemu procka 1.4GHZ odpalalem na tej plycie..na FSB 125x11.5=1437..Tego samego procka mam teraz!@

A świstak siedzi i zawiaja je w te sreberka ...

FSB125 na KT7 ciekawe /chipset azotem chłodziłeś 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam procka puszczonego na 124 więc chyba i 125 jest realne ( z tego co się znam to KT7 jest tak jak moja płyta na chipsecie kt133). Aha chipset posiada standardoe chłodzenie , zero ekstrawagancji :lol: :lol: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powinien pojsc spokojnie na 1050. samo zamalowanie mostkow gowno da bo przeciez one nie maja nic wspolnego z magistrala, a z mnoznikiem. dopiero jak chcesz zwiekszac ten ostatni to potrzebne ci zamalowane mostki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm a po co malować mostki ? Podobno większość Athlonów TB powyżej 1 GHz miało fabrycznie odblokowany mnożnik ,koleś tak ma w TB 1,33.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A świstak siedzi i zawiaja je w te sreberka ...

FSB125 na KT7 ciekawe /chipset azotem chłodziłeś 8O

A moze i zawija..A na 125 poszlo na standartowym wiatraczku.A co mi powiesz za teraz na mojej plycie procek nie pojdzie na 200mhz.I tez bedziesz jakies glodne kawalki z SWISTAKIEM mi wstawiel.. :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tym forum jest za dużo osób co przypuszcza że coś może być jakoś

Jak ktoś sięnie zna to shut the fuck up

Widze ,ze się następny mistrz znalazł. Może wymyślisz coś mądrzejszego geniuszu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze i zawija..A na 125 poszlo na standartowym wiatraczku.A co mi powiesz za teraz na mojej plycie procek nie pojdzie na 200mhz.I tez bedziesz jakies glodne kawalki z SWISTAKIEM mi wstawiel.. 

ale ta płyta to już zupełnie inny chipset jeśli rzeczywiście ci takim FSB poszedł to trafiłeś na dobry egzemplarz płyty a raczej chipsetu, u mnie nawet po poprawieniu chłodzenia zmianie coolerka i pomaluwaniu chipsetu pastą ze srebrem nie chciała iść stabilnie po wyżej 110MHz, tak czy siak ja jeszcze nie widziałem u nikogo na tym chipsecie żeby szło wyżej, a nie uwieże dopóki nie zobacze :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...