mikus1 Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Więc mam procka 2000xp 2x512 kingston dual chanel płyta epoxa, GF3 . Od kilku dni mam restarty kompa nie wazne czy gram czy jestem w internecie. Napiecia mierzone przez program Aida: +5= 5.05V +12=11.98, 11.92 pamięci przelozylem w tryb single, testowalem je oraz procesor jakimś programem kolo 20 minut w tym czasie akurat komp sie nie zresetowal ale za jakas godzinke shotdown. czy to wina zasilacza???? Jest to jakis bez firmowy 480W. Wszystko zaczelo sie po formacie dysku i zainstalowaniu nowego programu serwera Apache czy to moze tego wina???? A moze jest jakis program który mierzy napiecia zasilacza i zapisuje je do pliku. to by umozliwiło mi sprawdzenie napiecia przed restartem. A moze jakies inne suguestie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
socet Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Moja sugestia: Jeżeli chcesz cokolwiek dowiedzieć się o napięciach jakie daje zasiłka załatw sobie miernik. :angry: Programy bywają mylące a nawet bardzo. :D Moim zdaniem to właśnie zasilacz się "wypalił" i nie trzyma stabilnie configu, ale zanim kupisz nowy porzycz od kogoś jakiś markowy i sprawdź jaka będzie sytuacja. Pozdrawiam socet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikus1 Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Własnie tak zrobie, ale ten zasilacz trzyma dobrze napiecie. Jesli bym mial program który zapisuje do pliku napiecia z zasilacza np co sekunde wtedy napewno bym mogl stwierdzic co sie dziej z zasilaczem. Wogóle to jest taki program?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sir_ice Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2005 napiecia mierzy sie miernikiem a nie programem kazdy bedzie pokazywal ci inne wartosci.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Własnie tak zrobie, ale ten zasilacz trzyma dobrze napiecie. Jesli bym mial program który zapisuje do pliku napiecia z zasilacza np co sekunde wtedy napewno bym mogl stwierdzic co sie dziej z zasilaczem. Wogóle to jest taki program?? SpeedFan (trzeba zaznaczyć Log w ustawieniach). Co do mierników, to takie tanie od "braci ze wschodu" często są jeszcze gorsze niż wskazania na płycie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Bez przesady... miernik za 9zł pokaże ci na 99% bardziej wiarygodną wartość niż każdy program i odczyt z mobo... Co do restartów to stały obiaw gryzienia się mobo z ramem albo zwalonego zasilacza ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sir_ice Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2005 (edytowane) SpeedFan (trzeba zaznaczyć Log w ustawieniach). Co do mierników, to takie tanie od "braci ze wschodu" często są jeszcze gorsze niż wskazania na płycie... 1612548[/snapback] no to zycze powodzenia w mierzeniu napiec SpeedFanem... juz wolalbym obgryziony miernik od ruskich sprzed wojny niz programowe mierzenie.... Edytowane 25 Sierpnia 2005 przez Sir_ice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laozi Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2005 najlepiej to sprawdzic miernikiem a pozniej sprawidzc ktory program oddaje najblizsze wartosci i nim wlasnie sie sugerowaac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikus1 Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zrobiłem tak odinstalowałem Apacha oraz Krasnala, postawiłem www w ASP na BabyWebserver i juz ponad 24 godziny bez restartu. Więc cieszę sie że wszystko chodzi i nie musze zasilacza wymieniać. Ten zasilacz jakis color... ma 480W i krecilem sprzet do granic mozliwości i naprawde napięcia dalej są wrecz bardzo dobre jak na zasilke za 100zł oczywiscie napiecia mierzone programem :lol: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laozi Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 ja mialem kiedys codegena za 70zl i trzymal jak zaden inny, napiecia wachaly sie o 0.01 ! ale wiadomo takie zasilacze nie maja roznego rodzaju zabezpieczen. i jak, komputer dalej chodzi teraz bez restartu caly czas ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikus1 Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Tak ten restart był spowodowany nie wadliwym sprzetem tylko jakims programem. Chyba jakies oprogramowanie sie gryzło miedzy sobą prawdobodbnie tak jak pisałem wyzej Aache+Krasnal i jeszcze coś ale nie wnikałem. Wazne że wszystko chodzi bez zarzutu :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyrul Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Wymyśliłem jak sobie morzesz sprawdzić napięcia i zapisać je do pliku jak to sobie postanowiłeś. Jednak trzeba troche zachodu by to zrobić. Tak się składa że studiuję elektronikę i miałem doczynienia z takimi urządzeniami. Są to wyspecjalizowane mierniki z możliwością podłączenia do komputera (funkcja ta nazywa się RMS o ile pamiętam). Taki miernik podłączasz do innego kompa i ustawiasz. On ci mierzy wartości napięcia w wybranych przez ciebie odstępach czasowych przez czas ogranioczny jedynie miejscem na dysku w kompóterze do którego został podłączony. Odczytane wartości zapisuje do pliku. Więc wystarczy pożyczyć taki miernik jakiś drugi komp może być lipny nie ma to znaczenia my doświadczenia wykonywaliśmy na starych P160 i już zaposzczasz pomiar i kończysz po resecie. Jest to bardzo dokładne myśle że nawet gdyby się okazało że coś z napięciami jest nie tak przed restartem to przy zwykłym mierniku nie miał byś szans to zauważyć. Ten miernik wyspiecjalizowany dokłądnie Ci to pokarze. Problem pozostaje skond takie coś pożyczyć no bo kupować raczej nie ma sensu tylko po to. Koszt urządzenia to min 400zł. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...