Skocz do zawartości
cultus3

Jaki Procesor Jest Lepszy?

Rekomendowane odpowiedzi

hehe i tak są lepsze niż te pierwsze :lol2: No mam już mobo pod A64 to po co mi ta proca ? ;] Złom bo złom ale można z niego coś wycinąć :D w U2 jeszcze da sie żyć. Ale nie ma bata żeby poszedł na 2GHz i nie da rady napięć zmieniać :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra pobawiłem sie memkami i poszedł wyniczek do fido w spi 15m 31.608 s

na sempie 2600+ podkręconym na marne 2.44 ghz. Jestem raptem 15s za celkiem podkręconym na prawie 4.2 ghz. Mysle ,zę jak sie troszke pobawie to mam szanse pobić ten wynik.

A to tylko semp 32-bitowy 2.4 ghz. ciekawe co pokażą ci majacy 2.6 ,2.7 i 2.8 ghz na budziku.

Acha i gdzie te cudowne 4ghz celiny bo jest 1 a potem dłuuugo nic i dopiero jakieś w okolicach 3.7 ghz.

I nadal twierdzicie,zę celiny maja szanse z sempami? :lol: :lol:

Dobra sorry za nabijanie sie ale jakoś nie mogłem sei powstrzymać tak pare soób je broni....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra przestane bo to niehumanitarne :)

Kończe z używaniem sobie na celinach ale i tak będe dalej przekonywał,zę nie jest to dobry procek i tyle. P4 ok w niektórych zastosowaniach lepszy od a64 ale celina to celina- ghz ma ale wydajności to z nich nie.

czekam na jakiegoś sempa wykręconego na 2.8ghz na ac co sie tu pojawi i sapcyfikuje gadki o wydajnych celkach(swoja drogą chyba w rankingu spi jest wyniczek kija - o jest: 13'41.250 - kij - Sempron 2600+ @2708MHz (8x338), DFI Lanparty nF3-250Gb (NF3-250Gb), mem @246MHz 2-2-2-5-1T (single)

Jakoś nie widziałem jeszcze celiny co by sie nawet zblizyła do tego wyniku....

No ale mozę takie 5ghz sie zdarzają- tylk oto już chyba na FC bo tu nawet im wc nie pomoże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra Celkom brakuje troche pamięci podręcznej ale za to potrafią wykonywać więcej zadań na raz ( no te stare maja z tym problemy :D ale mój w jednej chwili potrafi utrzymywać NFS, winamp, firefox, 3 firewalle, monitory mks oprucz antywirusowego a to już coś :D ) jak znajde ochote to ściągne superpi albo jakoś tak :D potem poszukam troche zdolności i naucze się obsługi :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...] ale za to potrafią wykonywać więcej zadań na raz ( no te stare maja z tym problemy :D ale mój w jednej chwili potrafi utrzymywać NFS, winamp, firefox, 3 firewalle, monitory mks oprucz antywirusowego a to już coś :D ) [...]

1623869[/snapback]

Tez mi wymagajace aplikacje, cos takiego potrafi kazdy procek. Bardziej tu moze niewystarczyc ilosc ramu niz sam procek. Zaraz doprowadzicie do tego ze celafon 4ghz ma wieksza wydajnosc niz P4 3,5Ghz z HT i ze na celafonie "wygodniej" sie pracuje. Edytowane przez Buu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no cóż czekamy na testy wszystko sie okaze :lol:

@tomcat w superpi sie bardziej pamięci liczą niż procek :lol:

ostatnio qmpel zmienił pamięci i ma czas 14,18 min a miał 17 :lol: :lol:

no i co ty na to?

Edytowane przez Kagan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Acha i gdzie te cudowne 4ghz celiny bo jest 1 a potem dłuuugo nic i dopiero jakieś w okolicach 3.7 ghz.

1623807[/snapback]

Bo większość ma Celki ze steppingiem D0 i na S478. Najszybszy P4 na tę platformę ma 3.4, więc zegar powyżej 3.7GHz to i tak niezły wynik (a ograniczeniem jest tu chipset i czasem pamięci).

Z kolei Celki E0 na S775 (zwłaszcza seria J) to prawdziwe demony oc. Tyle, że te nie są tak popularne, bo za niecałe 200zł więcej można kupić P4 bez HT. :-P Stąd też ich brak w zestawieniach takich jak SuperPi, zwłaszcza że na tym forum "mówi się Celafonom stanowcze NIE!!!!11" :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i co ty na to?

1624581[/snapback]

14.18 mial na jakim configu??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo większość ma Celki ze steppingiem D0 i na S478. Najszybszy P4 na tę platformę ma 3.4, więc zegar powyżej 3.7GHz to i tak niezły wynik (a ograniczeniem jest tu chipset i czasem pamięci).

Z kolei Celki E0 na S775 (zwłaszcza seria J) to prawdziwe demony oc. Tyle, że te nie są tak popularne, bo za niecałe 200zł więcej można kupić P4 bez HT. :-P Stąd też ich brak w zestawieniach takich jak SuperPi, zwłaszcza że na tym forum "mówi się Celafonom stanowcze NIE!!!!11" :wink:

1624733[/snapback]

i tu sie z tobą niezgodze, celinki ze steppingiem D0 kręcą się na 4ghz....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i co ty na to?

1624581[/snapback]

i wychodzi twoja nieznajomość procków AMD- a64 nie potrzebuje aż takiej przepustowości jak intele i nawet na kiepskich ramkach nie duszą sie jakoś strasznie. Oczywiście szybsze ramki też im troche dają ale duże znaczenie maja tutaj niskie timingi.

To dlatego na razie AMD nie wspiera ddd2- nie dało by to obecnym a64 wzrostu wydajności-wzrost przepustowości skutecznie zniwelowały by duzo wyszcze opuźnienia.

A co do ramków to nie każdego stać na coś naprawde dobrego np na samcach tccd czy winbondach. Zreszą jaki ma sens pchanie do taniej platformy drogich memków?

Osobiście wolał bym p4 i twinmosy niż celka i kości na tccd.

a tego rekordowego celka w spi chyba dziś pykne bo moje tanie kingmaxy śa bliskie przejścia spi na 244mhz przy 1 t :twisted:

Edytowane przez 99tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra pobawiłem sie memkami i poszedł wyniczek  do fido w spi 15m 31.608 s

na sempie 2600+  podkręconym na marne 2.44 ghz.    Jestem raptem 15s za celkiem podkręconym na prawie 4.2 ghz.  Mysle ,zę jak sie troszke pobawie to mam szanse pobić ten wynik.

A to tylko semp 32-bitowy 2.4 ghz. ciekawe co pokażą ci majacy 2.6 ,2.7 i 2.8 ghz na budziku.

I nadal twierdzicie,zę celiny maja szanse z sempami?  :lol:  :lol:

Dobra sorry za nabijanie sie ale jakoś nie mogłem sei powstrzymać tak pare soób je broni....

1623807[/snapback]

to spróbuj pobić ten wynik. Tylko że on ma 220 a nie 240, jak on sobie pyknie na 250.....

a skoro amd lepiej współpracuje z memkami to zrobmy test nie spi (bo widac ze pamiatki duzo dają) tylko na sam CPU

Edytowane przez Kagan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamieci naprawde tak wiele nie wplywaja na wydajnosc calej platformy opartej na Sempach/A64.

Czemu ? dzieki temu ze kontroler jest w samym procku i ma blizej <joke>

Nic dziwnego nie ma w tym ze np: na A64 czy to na Sempronie czas w superPi jest krotszy na maszynce z wiekszym zegarem a wolniejszymi pamieciami niz na maszynce z wolniejszym zegarem a szybszymi pamieciami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i tu sie z tobą niezgodze, celinki ze steppingiem D0 kręcą się na 4ghz....

1624747[/snapback]

Oczywiście, tylko, że potrzebują bardzo dobrej płyty (minumum IS7-E). Słabsze mobo niestety nie wyrabiają, zwłaszcza z 1GB RAMu w dualu (wiem coś o tym ;) ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, tylko, że potrzebują bardzo dobrej płyty (minumum IS7-E). Słabsze mobo niestety nie wyrabiają, zwłaszcza z 1GB RAMu w dualu (wiem coś o tym ;) ).

1624792[/snapback]

wiesz co wystarczy is7-e2 (260zł)

a jeśli chodzi o testy to lepiej coś innego niż spi. TYLKO I WYŁĄCZNIE NA CPU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jeśli chodzi o testy to lepiej coś innego niż spi. TYLKO I WYŁĄCZNIE NA CPU

1624803[/snapback]

To juz sobie mozecie calkowicie darowac te testy cos mi sie tak widzi. Czemu nie pi, bo pamieci nie graja tak duzej roli? Chyba oceniany jest procek jako taki, a wiec technologia "ktora go tworzy" a wiec SuperPi jak najbardziej sie nadaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To juz sobie mozecie calkowicie darowac te testy cos mi sie tak widzi. Czemu nie pi, bo pamieci nie graja tak duzej roli? Chyba oceniany jest procek jako taki, a wiec technologia "ktora go tworzy" a wiec SuperPi jak najbardziej sie nadaje.

1624816[/snapback]

A właśnie że pamięci dużo dają

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

e tam spi fajne jest-właśnie memki poszły 244 na 1t(jak na kingmaxy to naprawde ładny winiczek-naięcie 2.6v :))

mam wyniczek 15.16 z groszami. Asz zal ,ze nie mam przyzwoitego sempka co te 2.65-2.8 robi . Wtedy by sie jeszcze pare minutek urwało.

Czekam na te cudowne celki- coś w spi widze tylko 1 lepszego o 2sekundy ode mnie na 4.2ghz. A podobno teraz to większosć celków te 4ghz wyciska-pochowały sie kurde gdzieś :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to już jest semp mozę nie rekordzista ale za takiego to sie wstydzić nie trzeba.

A na celka to sobie poczekasz do nastepnego zlodowacenia albo przynajmniej do nastepnej generacji celków. Bo nawet jakiś 4.5 ghz cie nie łyknie.

No tto po celkach czy jednak jakiś celafon podejmnie rękawice w spi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...