leszek_e Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 (edytowane) Witam wszystkich! Mam problem z wyzej wspomniana plyta gl. Polega on na tym ze: wszystko załączone, wciskam power i wiatraczki sie kreca, dyski tez itp tylko monitor sie nie wlancza (swieci sie ciagle zolta kontrolka, gdy w normalnym przypadku po wlaczeniu kompa zmienia sie na zielona). Karta graf jest sprawna na 100% (sprawdzalem na dwuch kartach). Nie wiem co mam robic, kupilem dwie plyty glowne w tym jedna to owa DFI a druga Gigabyte. Gigabyte poszedl do wymiany bo okazal sie uszkodzony, teraz sie martwie bo jak pojde do sklepu i powiem ze ta tez jest uszkodzona to mi przestana juz chyba wierzyc ze to nie moja wina. Moze to normalne ze tak sie dzieje jak u mnie i trzeba cos przestawic?? Ale w instrukcji nic mna ten temat niema. Prosze o pomoc! :( Aha dodam jeszcze ze zerowania biosu juz prubowalem i opcji SAFE BOOT tez i nic to nie daje. :( A jesli chodzi o diody kontrolne to zapalaja sie pierwsze trzy. ostatnia ktora sygnalizuje SYSTEM START-UP pozostaje wylaczona Edytowane 27 Sierpnia 2005 przez leszek_e Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Clear cmos zrobiłeś :>? na pająka podłączyłeś :> co by tu pod jaki zasilacz podłączyłeś :>? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BIGOLSEN Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 (edytowane) Diody , o których piszesz powinny gasnąć jedna po drugiej kolejno . Podczas startu zapalają się wszystkie i stopniowo gasną . Jest to opisane w instrukcji dodanej do płyty . Po wynikach z diod można wywnioskować co szwankuje . Jak gaśnie jedna , to sprawdzony został procesor , druga to pamięć , a trzecia grafika . Ostatnia to bootowanie systemu . Mają gasnąć ! Wynika z tego , że źle wpiąłeś pamięć operacyjną . Zmień slot dla pamięci . A wogóle to najpierw podepnij jedną kość pamięci . Pozdrawiam . Edytowane 27 Sierpnia 2005 przez BIGOLSEN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 (edytowane) http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=104130 topic o płycie juz istnieje a pierwsze 3 diody palace sie oznaczaja ze CPU DETECTED .. czyli proc ok... 2dioda to wykrycie pamieci .. jesli 3cia nie gasnie znaczy ze cos nie tak z pamieciami nie mniej topic zbedny i nie powinien byc zalozony .. bo robisz tylko smietnik Edytowane 27 Sierpnia 2005 przez Chaos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek_e Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 (edytowane) co to znaczy na pajaka?? zasilacz chieftec 420W z aktywnym PFC clear cmos zrobilem :) - pisalem a co do tych diod to myslalem ze maja sie zapalac a nie wylanczac. dzieki ze mnie uswiadomisles bo teraz wiem ze to ram, polecialem do kumpla po inny i juz smiga.:):):):):):) a co do zakladania nowego topicu to tam jest tyle stron ze czytalbym to chyba ze 2 dni icon_sad2.gif mozna jakos topic usunac?? dzieki za pomoc (kto by pomyslal ze tak trudno rozszyfrowac ze diody maja gasnac a nie zapalac sie :D) Edytowane 27 Sierpnia 2005 przez leszek_e Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 kto by pomyslal ze tak trudno rozszyfrowac ze diody maja gasnac a nie zapalac sie :D) 1617582[/snapback] rozszyfrował by ten kto przeczytal instrukcje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saimek Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Nie chodzilo o to ze miales szukac w topicu chociaz tez bys mogl ale napisac w topicu zeby nie zakladac kolejnego zbednego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myszek Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Szukaj na przyszlosc troche! TUTAJ znajduje sie bardzo duzy topic o tej plycie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Matiz Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 odepnij zasiłke wyjmij proca, ram i grafe, poczekaj chwile, włóż i odpal ;-] sprawdzone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...