Skocz do zawartości
jogas

Problemy Z Częstym Zawieszaniem Kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Mój komp często się ostatnio zawiesza i nie mogę namierzyć problemu. Po pewnym czasie normalnej pracy najpierw siada myszka, potem klawiatura a po chwili przestają też działać programy w tle. Dzieje się tak tylko, podczas upałów kiedy w pokoju robi się gorąco. Nie jest to wina Windowsa, bo problemy pojawiają się nawet pod Biosem ( zauważyłem że w momencie gdy przestaje reagować klawiatura w zakładce pokazującej napięcia, przy którymś z tych: DDR25V, +3,3V, +5V , +12V zamiast OK pojawia się FAIL - nie zawsze przy tych samych,czasem przy jednym czasem więcej. Temperatura procesora w tym momencie to ok. 52 C a systemu ok. 40-42 C - nic nie było podkręcane. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś mógł nakierować mnie na część, która może powodować tego typu problemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rada na przyszlosc. gdy piszesz ze masz problem wymieniaj komponenty w budzie. WSZYSKTIE wrozki ostatnio wychodza z mody i zostaja wymienione na helpdeski ;]

jvt cie nakierowal. temperatura. co z nia? wentyl zakurzony? pasta zeschla? moze wina lezec dalej. im wiecej napiszesz tym wiecej sie dowiemy

Edytowane przez Orgiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Przyznaję się do błędu i nadrabiam zaległości z konfiguracją:

Płyta - Gigabyte GA7N400 Pro2

Procek - Athlon 2200+

512 MB RAM 400Mhz

karta - GF 5200FX

Dysk WD 80GB 8/7200

Wentylator na procku to Spire WhisperRockIV i z tyłu obudowy jest jeszcze Arctic Cooling Fan TC 3

Wentylator na procesorze nie był specjalnie zakurzony, natomiast pasty na rdzeniu procesora pozostały już niewielkie ilości.

Jeśli chodzi o temperatury to w biosie w momencie krytycznym wyświetla się system - 40-41 C a CPU 55-57 C natomiast w Windowsie w programie SpeedFan pokazuje wtedy 41 na wiatraku procesora i 28 na dodatkowym tylnym na obudowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co czytalem ;] gigabyte pieknie podwyzsza temperatury. speedfan jest chyba bardziej miarodajnym zrodlem temp. choc nie do konca. nie podales jeszcze zasilacza. co jest dosyc wazna sprawa. a biorac pod uwage brak reakcji klawiatury i myszki polecam spawdzic napiecia miernikiem ale wczeniej napisz co jest naklejone na zasilaczu ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi