donmarianos Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 Witam Planuje kupić grafe R9000 i mam dylemat Do wyboru mam Gigabyte R9000 lub Sapphire R9000 - którą wybrać??? Widziałem gdzieś w teście że Sapphire wypada minimalnie lepiej pod względem wydajności i właśnie mam chrapke jego zakupić ; ale z drugiej strony Gigabyte to w sumie bardziej renomowana firma. Poza tym wyczytałem też że GA używa pamięcei 5ns a Sapphire 4ns - prawda li to? Za porady bym był bardzo wdzięczny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anik12 Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 Rzeczywiscie Sapphire ma pamieci hyniks 4ns a Gigabyte 5ns, takze lepszym rozwiazaniem i tanszym :D jest karta Sapphire. Ale duzo lepsze i stabilniejsze sa radeony 9000pro, 9000 sie mocno grzeje poniewaz nie ma wiatraczka :( dlatego sa klopoty z stabilnoscia po dluzszym czasie grania np 4godz.Nalezaloby dokupic jakis wiatraczek i bedzie wszystko OK! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 Bierz Sapphire'a - jest tańszy, ma lepsze wyniki w testach, i pamięci 4ns (tak jak mówisz GA 5ns). R9000 nie udały się GA tak bardzo jak np. 8500. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 Rzeczywiscie Sapphire ma pamieci hyniks 4ns a Gigabyte 5ns, takze lepszym rozwiazaniem i tanszym :D jest karta Sapphire. Ale duzo lepsze i stabilniejsze sa radeony 9000pro, 9000 sie mocno grzeje poniewaz nie ma wiatraczka :( dlatego sa klopoty z stabilnoscia po dluzszym czasie grania np 4godz.Nalezaloby dokupic jakis wiatraczek i bedzie wszystko OK! To fakt. Ja u siebie walnąłem wiatraczek od starego coolera z mojego poprzedniego K6-2 400 i radiator jest teraz prawie zimny :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 Mój kumpel ma Gigabyte 9000 na 4ns ja też mam zamiar takiego kupić. Moim Zdaniem Gb jest lebszš kartš nisz sapphire. Szukaj Gigabyte ale tylko z pamięciami 4ns jeżeli będzie tylko 5ns to kup sapphire. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 Z tego co pamiętam do GA nie robił R9000 na 4ns (ale może coś się zmianiło ;))... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 Z tego co pamiętam do GA nie robił R9000 na 4ns (ale może coś się zmianiło ;))... pamiętam nawet że jaki temat na tweaku był na temat GB9000 na 4ns a tak pozatym patrzałem na kostki pamięci na grafie u mojego kumpla jak wół pisało na końcu cišgu cyferek i literek było napisane że 4ns Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 Aha, fajnie :D Ale ze względów czysto ekonomicznych polecam dalej Sapphire'a ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 eeeeeee to tylko 30-40 zł różnicy a kupujšc Gb (4ns) masz pewnoć że nie kupujesz bobla a z sapphire to taka loteria możesz trafić na super karte a równie dobrze możesz trafić na shit. Kupujšc GB Box masz o wiele lebsze wyposarzenie pełno płyt (szkoda że nie ma Hevy Metal F.A.K.K 2) itp. P.S. GB ver BOX kosztuje 389zł Sapphire kosztuje 359 (ceny z komputronika) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 ooo i jeszcze jeden dowód na temat tego że GB ma pamięci 4ns http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=3766 przeczytajcie komentarze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 Nie prawda!!! To, że tak było z R8500 to nie znaczy, że tak jest z R9000. W testach Sapphire'y wypadały lepiej od GA - i to jest fakt. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 heh no dobra nie mówie że saphire to syf. A co do gigabyte wypadł tak słabo najprawdopodobnie ze względu na te koći 5ns wszystkie karty które były recenzowane prze różne serwisy miały zazwyczaj 5ns gdyby miały 4ns (a takie można kupić) sytuacja wyglšdała by inaczej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 Ale wątpię czy byłaby różnica w wydajności albo na korzyść GA. Ja bym brał Sapphire'a R9000 - pewniejsza sprawa. Jakbym brał R8500 czy coś podobnego to prędzej GA. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 Ale wątpię czy byłaby różnica w wydajności albo na korzyść GA. Ja bym brał Sapphire'a R9000 - pewniejsza sprawa. Jakbym brał R8500 czy coś podobnego to prędzej GA. hmm... no dobra "wolnoć tomku w swoim domku" ty masz swoje zdanie (szanuje je) ja ma swoje zdanie (je szanuje jeszcze bardziej :mrgreen:) i niech nastnie pis :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donmarianos Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 Dzięki za sugestie Teraz to już zgłupiałem co brać :lol: Z jednej strony GA to pewniejsza firma i jeśli rzeczywiście mają te pamięci 4ns to wydaje sie to kusząca propozycja ale z drugiej strony wszyscy (heh przybajmniej większość ludzi) chwali sobie Sapphira... :? Aaaaaa zapomniałbym - wyczytałem że GA ma spore problemy ze stabilnością obrazu przy 1024x768 i że ni można go podkręcać :? Czy to prawda czy tylko jakieś plotki? I czy Sapphire da sie podkręcać? Na razka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pol Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 podkrecanie radka 9000 to se ne da pasywne chlodzonko wiec grzeje sie jak maly piecyk ale jak dasz wentyl to mozna Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 Dzięki za sugestie Teraz to już zgłupiałem co brać :lol: Z jednej strony GA to pewniejsza firma i jeśli rzeczywiście mają te pamięci 4ns to wydaje sie to kusząca propozycja ale z drugiej strony wszyscy (heh przybajmniej większość ludzi) chwali sobie Sapphira... :? Aaaaaa zapomniałbym - wyczytałem że GA ma spore problemy ze stabilnością obrazu przy 1024x768 i że ni można go podkręcać :? Czy to prawda czy tylko jakieś plotki? I czy Sapphire da sie podkręcać? Na razka GA dlatego się tak słabo kręcił (chodzi o pamięci) ponieważ pamištki miały 5ns co drastycznie obniżało podatnoć oc jeżeli znajdziesz pamiatki 4ns to teoretycznie bedziesz mógł podkręcić spokojnie z 200mhz na 250mhz albo i więcej :o. A co do chłodzenia procka to dorzucasz mały wiatraczek albo kupujesz jakiego orba i po problemie. Co do stabilnoci obrazu w 1024x768 to nic niepokojšcego nie zauwazyłem poza znacznym wzrostem jakoci obrazu w stosunku do mojego MX200 :P sprawdzałem na moim monitorze LG Flatron 900P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ara Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 Przy samym radiatorze raczej nic nie podkrecisz, musisz dolozyc jakis wiatrak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dbdrag Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 dołożyc 150 zł i kupic gigabyte r9000 PRO i niema co porównywac do zwykłego radka jest super.mam polecam.pozd Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomekkkkkkkk Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 Ja mam Radka9000Pro Sapphire i nie narzekam A wyniki to okolo 5000 dokładnie nie pamietam Warto kupic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luizyt Opublikowano 28 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2002 A tak chciałbym zauważyć ze Sapphir też może być na 5ns, ja takiego mam :( A co wy o kreceniu gadacie jak sie nie da tego podkrecać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donmarianos Opublikowano 28 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2002 Dzięki za rady i porady Znalazłem jednak tego Gigabyte z pamięciami 4ns. Kupie se go dziś lub jutro ; r9000pro jest oczywiście lepszy ale jak sie ma tylko 400zł to wersja zwykła musi starczeć 8) hehe do tej pory jechałem na v3 2000 więc chyba będzie lepiej 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mail'o Opublikowano 28 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2002 Dokładnie jakieś 2 i pół raza + 1024x768x32bit :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...