mmardok Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 Witam, chce kupić dysk i mam takie pytanie ... czym różni sie kontroler ATA100 od kontrolera ATA100 RAID ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 Yyyyyyy tym, że ata 100 raid ma raid? :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmardok Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 A powiesz mi co ten RAID daje ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 Aha, no wiec RAID to hmmmmm jakby to powiedzieć :P Urządzenie które pozwala na dodatkowe tryby pracy dysków trawdych. Np z dwóch można zrobić jakby jeden duży dodatkowo uzyskujac większą prędkość zapisu i odczytu bo system zapisuje równolegle na obu lub tak, żeby na obu dyskach było to samo (kopia danych :) ). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmardok Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 dzięki za pomoc :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dru8d Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 Cytat A powiesz mi co ten RAID daje ? LOL, a może byś poszukał w necie :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dru8d Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 Cytat RAID, tablica dysków (angielskie Redundant Array of Independent (Inexpensive) Disks), nadmiarowa tablica niezależnych (tanich) dysków przyśpieszająca działanie dysków i zwiększająca ich niezawodność. Stosuje się różne techniki RAID: odbicie lustrzane (mirroring), inaczej – tworzenie cienia (shadowing), czyli utrzymywanie kopii każdego dysku, co powoduje zmniejszenie o połowę liczby zamówień do każdego dysku i dwukrotne zwiększenie szybkości czytania. Wzrasta też niezawodność za cenę dwukrotnego zapisywania danych. Technika przeplatania bloków parzystości (block interleaved parity) wymaga mniej nadmiarowości, umożliwiając w przypadku uszkodzenia bloku dyskowego obliczenie jego zawartości na podstawie innych bloków danych oraz dodatkowo zapamiętywanego bloku parzystości - awaria jednego dysku nie powoduje utraty danych. Szybkość systemu RAID z kontrolą parzystości wynika z połączenia wielu dysków i ich sterowników, jednak operacje pisania są bardziej złożone, gdyż uaktualnienie dowolnego podbloku wymaga ponownego obliczenia i zapisania bloku parzystości. Technika paskowania dysku jest też odmianą RAID Źródło: wiem.onet.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...