Domik Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 (edytowane) Dziwie się że jeszcze nikt nie stworzył tematu o tym mieście. Jestem z szokowany co tam się stało. Amerykanie moim zdaniem zapłacili cene za powszechny dostęp do broni (sklepów jest dużo bo każdy może mieć broń). W pewnym momencie gangsterzy i bandyci mieli więcej broni aniżeli policja. Strzelali do niej i do służb porządkowych (gwardia narodowa pogotowie). W żadnym kraju tak nie było (nawet po ataku tsunami na miejscu tragedi nie panowała taka anarchia jak w New Orelans). Bardzo mi szkoda tych ludzi którzy ucierpieli ale mimo to pokazuje jak wygląda społeczeństwo w USA. A co ciekawe wszelkie zdjęcia z szabrowanbia przedstawiają jedną charakterystyczną cechę. Dopiero teraz po wprowadzeniu armii ludzi (ponad 12 tyś osób armia + gwardia) sytuacja się zaczyna klarować. Pozatym brakuje benzyny (Bush poprosił obywateli o oszczędność ciekawe jaki będzie odzew). Ps porównajcie sytuacje na Tajwanie. Edytowane 4 Września 2005 przez Domik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly86 Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 (edytowane) Jestem ogromnie zdziwiony, jak to moglo sie stac, iz takie wielkie mocarstwo jakim jest Ameryka, ktora ma najnowsze zabezpieczenia systemu szybkiego ostrzegania, ostrzegla ludzi, ale zle ich urchonila :blink:? Przewiezli ludzi do schronow, a schrony te sie rozpadly!? "W miescie panuje totalna anarchia" :arrow: TVN Fakty", co do tego, ze ludzie siedza na ulicy, a wojsko lata w okolo z karabinami, to poprostu jest nie pojete, sklepy okradzione, ulice pelne ludzi, gdzie jest Busch, gdzie sa wladze, i gdzie ta potega? Edytowane 4 Września 2005 przez M@Ly Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 Na taki zywiol nie ma mocnych. Ja sie z jednej strony ciesze, ze mieszkam tu a nie tam, moze nie ma takiego dostatku, ale przynajmniej nie nekaja nas tornada, trzesienia ziemi, ogomne powodzie i terroryzm. Tam, bardziej niz gdziekolwiek jestesmy narazeni na strate calego zyciowego dobytku z chwile... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Overclocked Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 filmik z nowego orleanu http://media.putfile.com/tdy_quintanilla_looting_050831 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 (edytowane) New Orleans leży poniżej poziomu morza to raz. Wały przeciwpowodziowe miały wytrzymać uderzenie huraganu o sile 3 a była 4. Pozatym Bush nie przybędzie do puki nie zapanują nad miastem. A pozatym brakuje im paliwa 50 platform wiertniczych uszkodzonych rafinerie też ..... Edytowane 4 Września 2005 przez Domik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cookie Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 ja od kilku dni z zaciekawieniem obserwuje sytuacje z Orleanu i musze powiedzieć ze denerwuje mnie ta blokada informacyjna, w wiadomościach zazwyczaj 2-3minutowe spoty, dziś rano włączam TVN 24 a tu o mandarynie nawijają, no załamać sie można, przecież to jest jedno z najbardziej kryzysowych zdarzeń w historii USA, gdyby nie relacje z CNN, to siedział bym w tym ciemnogrodzie informacyjnym. A co do całej sytuacja to największe wrażenie robiły na mnie wypowiedzi burmistrza Nowego Orleanu, nadprawde jego zachowanie było godne podziwu, śmieszy mnie trochę Bush, powiedział kilka patriotycznych linijek, no ale co nie ma terrorystów, więc nie ma na kogo zrzucić winny za powstałą sytuacje, a z tego co oglądałem to już zaczynają szukać winnych dlaczego pomoc dotarła dopiero po 5 dniach, dlaczego była 2 dniowa bariera informacyjna, dlaczego miasto nie było przygotowane na takie zdarzenia, nikt tam nawet wału przeciw powodziowego nie umiał postawić? A jeśli chodzi o te całe zamieszki to jednak nie można tak łatwo łączyć bandytów z tamtejszą normalną społecznością, telewizja też nie pokazuje pełnej prawdy, winne zwala sie na czarne społeczeństwo, a z białych robi sie męczenników, przynajmniej ja to tak odbieram, a już widać wyrżnie zarysy zaczynającego sie konfliktu rasowego. Choć jak widać frustracja była tam niesamowita i nawet normalni ludzi warowali, w jednej relacji widać był jak grupka ludzi próbowała wyrwać z wojskowego śmigłowca jakieś tam racje żywnościowe. Do tego z policji zdezertowało kilkanaście/kilkadziesiąt procent policjantów. Ogólnie strach sie dziwić że w XX-wiecznym społeczeństwie mogło nastąpić takie załamanie więzi społecznym, hmm ale sytuacja z tego co widziałem już sie unormowała, teraz zacznie sie szukanie kozła ofiarnego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 (edytowane) Cookie napisałem coś o wałach ;]. Polskie media w ogóle nie pokazują tego co tam się dzieje (strach o mit wilekiego USA:>?). Burmistrz Orleanu powiedział aby ktoś ruszył dupę i im pomógł. A z tymi konwojami to jest jedna rzecz brak paliwa zbrojnych band których się bano ?. Policja wogule pokazała właśnie wtedy i teraz byli są najważniejsi aby bronić najsłabszych.... A kozioł ofirany to z tego wynika że Bush (bo miał informacje że mogą być kłopoty...) lub Gubernatora Stanu stracą ;). Edytowane 4 Września 2005 przez Domik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPC Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 tragedia katastrofa to fakt ale jak usłayszałem w juesej media ze to tragedia wieksza od zeszłorocnego tsunami to mi gul skoczył tam zgineło 250K ludzi czy nawet wiecej ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 LPC większa bo oni są bogaci.......... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 Jeden wielki burdel i tyle :/ ps. A bron mieli bo wlamali sie do sklepu z bronia, cos takiego w TV gadali. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 (edytowane) Tyle że tej broni mieli dużo ;] bo jest duży popyt na nią. Edytowane 4 Września 2005 przez Domik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 A wiecie dalczego nie ma pomocy dla tego rejonu bo to są czarnuchy i bush ma to gdzieś. Bo Nowy Orlean to ganksterskie miasto i takei jest moje zdanie na ten temat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 Już mają pomoc. Wątpie aby Bush zrobił to specjalnie. Przypominało by to zagrania Иосиф Виссарионович Джугашвили (Сталин). Aby swój naród mordować. Jak byś zobaczył dojazd do Orelanu jest tylko jedną drogą lądową. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shiz Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 Ten huragan tak naprawde pokazał amerykancom co to znaczy natura. A że sami chyba sie nie spodziewali ze przymie to taki rozmiar i skale to inna sprawa. Może i nie było by tak źle ale kasa na wały przeciw powodziowe poszła na prowadzenie wojny z irakiem. Z tego co słyszałem na CNN to ten region jest bardzo biedny. Do tego zawiodła organizacja i mobilizacja :[ Wielu ludzi zmarło tylko dlatego że brakowało/brakuje lekarstw i wody. Natura pokazała jacy są naprawde ludzie i do czego są zdolni w ekstremalnych sytuacjach. Ciekaw jestem bardzo co by zrobili amerykanie jak by nawiedziło ich takie tsunami jak tajlandie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 A wiecie dalczego nie ma pomocy dla tego rejonu bo to są czarnuchy i bush ma to gdzieś. Bo Nowy Orlean to ganksterskie miasto i takei jest moje zdanie na ten temat. 1632790[/snapback] Dokładnie tak. Też tak uważam. Administracja na czele z bushem wykorzysta tylko tą sytuację jako darmowy poligon dla wojska- w końcu gdzieś muszą upychać tych [ciach!]iarzy z koszarów żeby sobie krzywdy na wzajem z nudów nie zrobili. Do iraku, afganistanu itd. nie może ich wysłać to tutaj. Niech postrzelają, obyją się z bronią z rozjuszonym tłumem. A jeżeli chodzi o pomoc to oczywiście że nie będą się spieszyć. Niech się powybijają gangi między sobą będą mieli mniej roboty policjanci. Mysle że takie jest podejście władz. No cóż przywykłem już do tego że rząd USA wykorzystuje każdą sytuację do celów... hmm- wątpliwych. P.S. I Polska jak zwykle już wysyła pomoc humanitarną. Ameryka zaś robi łaskę że zniesie opłaty za nieprzyznane wizy dla Polaków. Ot i cała sprawiedliwość tego świata:(:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 (edytowane) raczej "moc" niszczycielska huraganu Katrina była większa od tsunami w Tajlanji, a już sie mówi, że na nowy Orlean ciągną następne huragany :( (sezon kończy się dopiero pod koniec października) pomyślcie sobie co by zrobiły inne państwa w obliczu takiej katastrofy, jak największe mocarstwo nie może sobie z tym poradzić. powiem jedno zagłada Pigmej LOL wędruje dla ciebie za: P.S. I Polska jak zwykle już wysyła pomoc humanitarną. Ameryka zaś robi łaskę że zniesie opłaty za nieprzyznane wizy dla Polaków. Ot i cała sprawiedliwość tego świata:(icon_sad2.gif człowieku ty nie wiesz co piszesz :mur: , zastanów się kilka razy i dopiero napisz bo aż echhhhhhhhhhhh Edytowane 4 Września 2005 przez cavarr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
??????? Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 pigmej chyba lekka paranoja z twojej strony co ? : x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 Cavarr może moc była większa, ale ofiar jest mniej niż wyniku tsunami i mniejsza powierzchnia spustoszeń. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shantillas Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 Amereykanie maja teraz nauczke i lekcje pokory. Teraz wiedza jak zyja inni ludzie przez cale zycie w biednych regionach swiata, ogarnietych wojna czy wlasnie takimi kataklizmami. Wcale nie jest mi zal. Brechatc mi sie chcialo jak uslyszalem typka co robil relacje z NO.." My jestesmy amerykanami, jak nas to moglo spotkac..." Mysla ze sa narodem wybranym , a ich karj jest super itp a to jedno wielkie szambo.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feluś Opublikowano 5 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2005 (edytowane) kurcze zniszczona część miasta zostanie zaludniona po 2 latach, a swoją drogą gdy gwardia narodowa weszłą do miasta nic na początku nie robiła , policjanci mówili , że zamiastratować ludzi grali w karty bo nie mieli rozkazów :? Edytowane 5 Września 2005 przez feluś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 5 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2005 Powiem to, co powiedzieli już inni. Ameryka pokazała klasę. Podobno największa potęga gospodarczo-militarna nie potrafi sobie poradzić z klęską. A do tej pory mieli takie ładnie, kolorowe filmy jak to potrafią dzielnie walczyć z wszelkimi zagrożeniami, stając przeciwko nim ramię w ramię i nie patrząc na kolor skóry. Teraz się okazało że ich patriotyzm gdzieś wyparował. No ale to się stało teraz, a nie 4. lipca, więc można im wybaczyć że się tak zachowują. Wyborów też teraz tam nie ma, no to po co będą ratować ludzi? Niech sobie radzą sami. A że są zamieszki? Każdy ma łatwy dostęp do broni, to teraz zbiera tego owoce. Żal mi tych którzy zginęli (bo nie mieli się czym ewakuować), nie tych co zostali żeby pilnować dobytku (to było wariactwo, bo wiedzieli co się święci). Żal mi też tych którzy wyjechali, ale stracili wszystko. A z administracji, rządu i sytuacji jaka jest tam teraz śmiać mi się chce. To państwo zachowuje się jak wyrośnięty pięciolatek (wiecie o co mi chodzi? :> ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 5 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2005 Pigmej LOL wędruje dla ciebie za: człowieku ty nie wiesz co piszesz :mur: , zastanów się kilka razy i dopiero napisz bo aż echhhhhhhhhhhh 1632900[/snapback] Mógłbyś to sprecyzować? Wyprowadz mnie z błędu jeżeli nie wiem co pisze a nie pisz "echhhhhhhhhhhh". pigmej chyba lekka paranoja z twojej strony co ? : x 1632922[/snapback] Myslę że nie paranoja tylko okrutna prawda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2005 to co sie stalo w nowym orleanie to male piwo co rzad potrafi zrobic z ludzmi hmm 3 przyklady 1. Sad najwyzszy 18xx(nie pamietam ktorym) ponownie wprowadza niewolnictwo 2. Reggan zapoczotkowuje likwidowanie zwiazkow zawodowych(praktycznie teraz zero praw jest dla pracownika) 3. Zamach stanu w 2000r. Zyje w tym dziwnym kraju od dwoch miesiecy i poprostu rzygac mi sie chce tym co tutaj sie dzieje dla mnie jest to poczatek konca wielkiej ameryki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilubek Opublikowano 5 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2005 Witam Tak czytam ten topic i aż mi was żal. W większości wypowiedzi przebija nieukrywana satysfakcja z tego kataklizmu, wręcz zadowolenie. Każdy kataklizm jest tragedią. Wiadomo było że huragan jest potężny i straty będą ogromne, ostrzegano ludzi. Ci co chcieli i mogli wyjechać wyjechali, ci co nie chcieli lub nie mogli zostali. Czy można było ewakuować wszystkich ludzi z zagrożonych terenów przed uderzeniem huraganu, teoretycznie tak ale praktycznie nie. Nie da się przeprowadzić ewakuacji milionów ludzi. To niewykonalne. Pomoc pewnie przyszła trochę za późno. Bandyci liczący na bezkarność w czasach kataklizmu są wszędzie. Straty gospodarcze są ogromne i wpłyną nie tylko na gospodarkę USA, ale także i świata. USA to lokomotywa gospodarczy świata, jak przystopuje staną również gospodarki innych krajów, również w Polska. Większe bezrobocie pewnie was ucieszy co nie? Jesteście żałosni. Dorośnijcie i nie piszcie głupot. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 5 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2005 Ci co chcieli i mogli wyjechać wyjechali, ci co nie chcieli lub nie mogli zostali. Czy można było ewakuować wszystkich ludzi z zagrożonych terenów przed uderzeniem huraganu, teoretycznie tak ale praktycznie nie. Nie da się przeprowadzić ewakuacji milionów ludzi. To niewykonalne. Pomoc pewnie przyszła trochę za późno. Bandyci liczący na bezkarność w czasach kataklizmu są wszędzie. 1633560[/snapback] Sam sobie odpowiedziałeś. Jeżeli ktoś chciał zostać to sam sobie jest winien, natomiast ci co nie mogli wyjechać, choć chcieli to załóżmy że połowa. Z takiej liczby już można było dużo osób ewakuować. Chociażby z tych najbardziej zagrożonych rejonów. Nie wmówisz mi że największa i najlepiej wyposażona armia świata nie jest w stanie w ciągu kilkunastu godzin (co najmniej tyle wcześniej wiedzieli) przeprowadzi zmasowanej akcji ewakuacyjnej. Śmigłowce, samoloty transportowe itd. Kwestia podstawienia tego i zabrania ludzi. Nie, nie wszystkich- większości. Więc nie mów że to niewykonalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 5 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2005 Ilubek jak się zapożyczyli w całym świecie ;] to ..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 5 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2005 Mógłbyś to sprecyzować? Wyprowadz mnie z błędu jeżeli nie wiem co pisze a nie pisz "echhhhhhhhhhhh". Myslę że nie paranoja tylko okrutna prawda. 1633493[/snapback] Źal mi ciebie ps. pomyśl to nie boli Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lizardus Opublikowano 5 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2005 Sorry, moze ktos wezmie mnie za rasiste/faszyste i itp. Iwedzac jak wielki huragan idzie, wiedzac ze sie meiszka w depresji wszyscy ludzie wyjechali, ale oczywiscie ktos musial zostac: murzyni, ktorzy nie maja zadnego auta(sorry ale tam mozna kupic grata juz za kilkadziesiat $ -wiem bo mam rodzine w usa), nie majac na autobus(albo sie niechcialo) czekali na huragan. Pozniej stzrelali do heliikoptera ktory bral udzial w pomocy TYLK OZALOSC MNIE SCISKA!! respect for nigga! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 5 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2005 Źal mi ciebie ps. pomyśl to nie boli 1634350[/snapback] Nie obraź się, ale wygląda na to że jesteś ograniczony jeżeli nie potrafisz sformułować choćby kilku zdań na poparcie swojej krytyki pod moim adresem. Po prostu napisz dlaczego uważasz tak a nie inaczej. Stosując jakieś slogany bez treści nic nie przekazujesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...