Bull_Byk Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 (edytowane) Problem Polega na Tym ze Mam Procesor AMD Barton 3000+ Nie krecilem go i nie zamierzam. Niestety mam teraz cooler Arctic Cooling Copper Silent 2 TC Rev.2 I niestety po pol roku uzytkowania cooler nie wyrabia i procek grzeje sie do ponad 70 stopni celsjusza. Mam plyte glowna ABIT NF7-S2 i chcialbym wymienic cooler na Pentagram Freezone QVC-100 Cu z Tym tylko ze zastanawiam sie czy zmiesci mi sie on w kompie bo czytalem ze jest bardzo duzy. Ma ktos moze jakies zdjecie jak duzy on jest i jak wyglada w obudowie ( i czy nie ma problemow z montarzem - problem z kondensatorami plyty gl. ) Bo nie chcialbym kupic czegos czego nie bede w stanie zalozyc. Bede wdzieczny za pomoc i ewentualne sugestie innych coolerow. P.S. Nie jestem w stanie wskazac dokladnie obudowy ktora posiadam ale niestety zasilacz znajduje sie blisko plyty glownej stad prosba o dosc dokladne zdjecie jak wyglada ten coolerek po montarzu Edytowane 4 Września 2005 przez Bull_Byk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitro Opublikowano 5 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2005 Witam! 2 rady: 1. Weź płytę CD, połóż ją tak, żeby dziurka trafiała na środek twojego aktualnego coolera. Cd ma 12cm, tamten cooler 11,4cm średnicy. O kondensatory się nie martw. 2. O ile pamiętam ten Arcitc ma kontrolę obrotów w zal. od temp. Spróbuj przeczyścić cooler z kurzu, a później, jeśli to nic nie da, odszukaj diodę czujnika temperatury, przetnij jej kable i połącz ze sobą, cooler powinien chodzić na max. obrotów... i 100zł masz w kieszeni, ew. kupujesz za 10zł kontroler Pentagrama i sam decydujesz, jak szybko ma się kręcić.. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Garfield^ Opublikowano 5 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2005 ta odcinajac diode czujnika otrzymujemy wydajniejszy cooler (ktory i tak nie jest jakis zaspecjalny) ale za to bardzo ladnie szumi, tak ladnie ze kumpel go ma bo juz nie umialem wytrzymac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bull_Byk Opublikowano 5 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2005 Dzieki za wypowiedz mam jeszcze jedno pytanie czym sie rozni Pentagram Freezone QVC-100 Cu od Pentagram Freezone QVC-100 Cu+ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitro Opublikowano 5 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2005 @ Garfield^ Na pisałem przecież dalej, ze może sobe do niego dołożyć kontroler od Pentagrama i samemu regulować (90zl w kieszeni :P) @ Bull_Byk - te coolery róznią się liczbę miedzianych listków, w Cu+ jest ich dużo więcej, lae jest też cięzszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apofiss Opublikowano 5 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2005 (edytowane) Mam taki cooler tylko, że z ręcznym regulatorem obrotów i wcale nie jest taki głośny. Zdejmij cooler, wyczyść bo pewnie zakurzony jest okropnie, najlepiej wypoleruj miedziany spód(na dniach będe robił) i nałóż jakąś dobrą pastę. Może kantuje ci czujnik; dotknij radiatora u podstawy i sprawdź czy faktycznie jest taki gorący. Edytowane 5 Września 2005 przez apofiss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 5 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2005 BYć możę jest tak, żę pasta straciła na nim 'troszke' swoich właściwości...posmaruj na początek czymś porządnym, jakiś Arctic Ceramique. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Garfield^ Opublikowano 6 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2005 panowie ale ten cooler jest ogólnie słaby więc nie doradzajmy mu może z kombinowaniem bo na max obrotach jest taki sobie i w dodatku nieznośny, a co dopiero jak mu bedizemy regulować obroty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...