Skocz do zawartości
Funghi

Odtworzenie Obrazu Ghosta Z Dysku Ata Na Sata

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich!

Mam do Was taką sprawę. Zamierzam kupić dysk SATA (faworyt to HITACHI 160 GB SATA II) do płytki Abit NF7-S(L) 2.0.

Stary twardy to 20 GB jakiś SEAGATE. Mam wypieszczoną instalację Xp wraz ze wszystkim co potrzebuję - wordy, corele itp. To wszystko mam zgrane do obrazu ghostem 2003 z dyskietki startowej DOS.

I teraz gwóźdź programu: czy wystarczy, że włoże nowego SATA, ustawię go w biosie jako primary, sformatuje partition managerem i będę mógł na tak przygotowanego twardziela odtworzyć obraz sytsemu ? Przypuszczam, że nie, bo tyle się już naczytałem, że do instalki XP potrzeba osobnych sterowników.

Może wgrać je do mojego XP, utworzyć obraz na starym ATA i odtworzyć na nowym twardzielu obraz XP ze sterownikami ? (jeśli tak, to gdzie je wgrać ?).

BARDZO bym nie chciał instalować całego systemu od nowa (dopieszczanie, tweakowanie, defragmentowanie, ustawianie wszystkiego jak chcę zajęło mi parę wieczorów, a ja nie mam na to czasu..)

I dodatkowe pytanie: czy na dysku SATA można zainstalować win 98 ?? czy na tej dyskietce dostarczonej do płyty głównej też są sterowniki do 98 ? Bo nie kojarzę, żeby win 98 pytał się tak jak XP o dodatkowe sterowniki urządzeń SCSI i RAID.

Z góry dziękuję za odpowiedź !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taką podmianę możnaby zrobić , ale system ci się z niej nie uruchomi po przerzuceniu image-u . Musiałbyś dodatkowo podminić pliki startowe systemu jak np. boot.ini i kilka innych . Ewentualnie podmienić w nich wpisy o lokacji partycji startowej . Poprzednią masz na PATA , a nowa byłaby SATA . Czyli inny dysk i inne jego miejsce na szynie danych . Pliki takie możesz uzyskać od kogoś znajomego , ale konfiguracja musiałaby być identyczna .

Możesz też ewentualnie zgrać go , a później próbować naprawić przez reinstalację systemu . Widzę tu tylko masę kłopotów , ale jak ci się chce ???

Pozdrawiam .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O w morde jeża.. :mur:

Jak zmieniałem twardziela z PATA na PATA, to nie było ŻADNYCH problemos..

Wczoraj pięć minut po tym jak ząłożyłem topic, znalazłem dokładnie taki sam.. jak szukasz, to nie znajdziesz.. Mówili, żeby spróbować wgrać do obecnego XP stery od SATA, zgrać image i taki obraz odtworzyć na SATA.. Spróbuję i tamtej metody i Waszej.

Dzięki za odpowiedź !

A może kupić po prostu ATA 133 i nie robić se problemu? Widzę, że nie ma kolosalnych różnic w prędkości.. A jak 160 okaże się za mała, to na rynku będzie już pewnie SATA IV albo i V :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi