Skocz do zawartości
beavisek

Wyciszanie HDD ? Możliwe?

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio w długie zimowe wieczory zacząłem wkurzać się na hałas jaki wywtwarza PC! :lol: Powymineialem co sie da. Nie jestem zboczenia na punkcie całkowitego wyciszenia komputera :D (bez urazy :lol: ) ale chiałbym żeby nie było słychać w całym mieszkaniu w nocy ! Okazało się że najbardziej hałasuje mi twardziel! Wydaje mi sie ze stał sie glosniejsz. Jest maxtor 40gb ata133 i ma z 5 miesięcy. Mam na niego gwarancje i czy moge poprosić zeby wyminenili mi na inny egzemplarz?

I drugie pytanie jak sie okaze ze musi zosatc ten hdd: to czy da sie i jak wyciszyc hdd?

A trzecie czy wasze maxtory tez sa takie glosne? Kiedys mialem barracude IV tylko ze 20gb ale był o niebo cichszy (w ogole go nie bylo slychac? :lol: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A trzecie czy wasze maxtory tez sa takie glosne? Kiedys mialem barracude IV tylko ze 20gb ale był o niebo cichszy (w ogole go nie bylo slychac? :lol: )

az takie glosne to nie sa :) , jest sporo cichszy od mojego starego fujitsu 20Gb ale tez troche glosniejszy od kumpla baraka IV

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy ze np podwiesisz twardziela w obudowie tak zeby dyst nie stykal sie nigdzie z obudową.Ja mam zawiszonego twardziela w obudowie na gumowych linkach dzieki czemu drgania nie sa przenoszone na obudowe i nie wpada ona w rezonanz i jest cichutko czasem nie wiem kiedy nawet pracuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy ze np podwiesisz twardziela w obudowie tak zeby dyst nie stykal sie nigdzie z obudową.Ja mam zawiszonego twardziela w obudowie na gumowych linkach dzieki czemu drgania nie sa przenoszone na obudowe i nie wpada ona w rezonanz i jest cichutko czasem nie wiem kiedy nawet pracuje.

ale ty nie masz samsunga! Ale spróbuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Jest maxtor 40gb ata133 i ma z 5 miesięcy... to czy da sie i jak wyciszyc hdd?...

a jakze ze sie da - polecam najpierw zabawe programem Acoustic Management do sciagniecia + kilka innych

a z rozwiazan szprzetowych to poczytaj to - http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=14936

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Jest maxtor 40gb ata133 i ma z 5 miesięcy... to czy da sie i jak wyciszyc hdd?...

a jakze ze sie da - polecam najpierw zabawe programem Acoustic Management do sciagniecia + kilka innych

a z rozwiazan szprzetowych to poczytaj to -http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=14936

Ja polecam swój pomysł :)

Czyli z gumy (takiej instalowanej na podłodze w samochodach) lub z dętki samochodowej zrobic takie jakby etui do którego włożyć HDD. Etui nie może być zbyt ciasne , musi mieć pewien luz aby powietrze mogło choć troszke sie dostać do dysku. Jak tak wykonałem i dysk poprostu jest niesłyszalny !!! nawet podczas pracy (ustawienie max. wydajność)

Bardzo się nie grzeje , lezy luzem w korytku 5.25" i wogóle nie wpada w żadne wibracje. Ja jeszcze zainstaluje cooler puszczony na 5 lub 7V który dodatkowo będzie dmuchał na dysk.

Efekt gwarantowany i bardzo łatwy do wykonania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

az takie glosne to nie sa :) , jest sporo cichszy od mojego starego fujitsu 20Gb ale tez troche glosniejszy od kumpla baraka IV

Mój maxtorek jest też cichy - ale jednak go słychać jak przyłożę ucho do obudowy - czasem jak walnie jakiegoś dużego seek'a to trochę się to przenosi na budę - ale nie jest to bynajmniej zauważalne. Dodam, że mój Maxior jest olejowy - seria 6Y080LO. Moje Fujitsu też jest olejowe - jednak z czasem stało się ciut głośniejsze - w końcu ma już 2 latka. Maxtorek za 2 latka pewnie też będzie już słyszalny :( - grunt żeby pozostał wydajny i sprawny :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy moze hałas być powodem do reklamacji HDD. Jeśli wcześniej był bardziej cichy??? Ma niecałe pół roku!

Powiem tak... nie może. Sam pracuje w serwisie komputerowym i wiem jak jest.. Powiem Ci że jakby któsmi taki dysk przyniósł z reklamacją to bym go wyśmiał... Nawet bad sectory czasem nie kwalifikują dysku do reklamacji co mnie osobiście dziwi, bo aby taki dysk zareklamowac trzeba miec ponad 1% pow. dysku uszkodzone.

Pociesz Cię że mój maxtor też głośno pracuje... ale to nie głowice tylko napęd i to mnie troche martwi.... Problem w tym ze ma jakiś rok, a zachowuje sie tak od wakacji i puki co działa, tak że nie martw się.. :)

I tak masz lepiej bo ja nie mam gdzie tego dysku zareklamować... a to dlatego że był kupiony w stanach... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nawet mi nie mowcie ze wasze dyski sa glosne bo co ja mam powedziec !!!!!!!

jak ide spac to jak zacznie mielic to mnie budzi ! menda :)

robi tylko trrrrrrr brrrrrr grrrrr i inne rrr :) hyhy :)

ale i tak mowie wszystkim ze jest lepszy od BARACUDY :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemka

Wiesz kiedyś widziałem artykuł na temat wyciszania dysku od spodu przykladaleś filje antystatyczną a dokoła owijaleś jakims materjalem wyciszającym zrobilem tak to maiałem czeste zwisy od przegrzewania sie dysku!!!!

wiec zbytnio nie polecam

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...