Skocz do zawartości
Koziol

GA-8PE667 Pro problemy tej plyty z pamieciami nie rozwiazany

Rekomendowane odpowiedzi

Sprzet jak w podpisie. Pamieci to dwie kosci Kingstona 256 DDR 266 Mhz. Najnowszy BIOS F3.

Plyta ma nadal problem z obsluga dwoch kosci piemieci !!

System sie wiesza, gry sie wieszaja. Przeprowadzilem testy programem GoldMemory i osobno dwie kosci zdaja testy a razem wywala bledy w roznych adresach po przejsciu 4%. Czy ktos z posaidaczy w/w plyty glownej ma z tym jeszcze problem bo pameitam, ze swego czasu o tym ktos pisal. Jesli nie rozwiaze tego problemu do Wtorku to ide we Wtorek do serwisu z w/w plyta glowna.

Jakies pomysly co mozna zrobic ? Domyslam sie, ze pewnie poprawiony BIOS by cos pomogl ale na stronie producenta F3 jest najnowszym BIOSem do tej plyty.

Pomozcie :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sluchajcie w instrukcji mam cos takiego : " double-sided x16 memory devices are not supported by Intel 845E/G/PE chipset a mam jedna pamiec gdzie jest 16 kostek z dwoch stron (Kingston na Infeonach) a druga pamiec to Kingston na Nanyach, 8 kostek dwustronnie obsadzonych. Mam w instrukcji taka ktebelczke jak wsadzac SINGLE/DUBLE-SIDED Z tego co wiem to mam dwie kosci DUBLE-SIDED ? Wogole nie mam pojecia nigdy nie mialem problemow z pameiciami LOL wkladalem jak leci od DDR1-DDR3 a tu jakies wymagania LOL :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem a moze programik GoldenMemory jest za stary na testy pamieci :) wiecej niz jedenj :)

Bo osobno sprawdzajac jest ok a razem robie kupe. No program napisany w 1993 wiec nie wiem jak to z nim bylo. Fakt faktem ze dzis po wlozeniu dwoch kosci mialem pierwszy zwis win xp w ktorym nie moglem ZAKONCZYC ZADANIA czyli poprostu popularny zwis znany z windowsow serii 9x.... to mi sie nie podoba ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze ze masz przetaktowany procesor z 1.8 na 2.53 - powiedz mi na jakiej fsb chodza wtedy pamiatki , jaki maja mnoznik ustawiony ?

Bo na plycie mozesz ustawic mnoznik dla pamieci w zaleznosci od fsb procka - x2.0 , x2.6 i x2.5

Skoro masz podkrecony procek do 2.52 to fsb plyty wynosi 140Mhz - wiec jak nawet ustawisz najmniejszy mnoznik dla pamieci ( czyli x2.0) to na pamiatkach masz 280Mhz - czy czasami twoje pamiatki 266 daja rady tyle pociagnac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra wiec prawdopodobnie program GoldMemory, ktorym zawsze testowalem pamietaki mimo ze kosci sa dobre to wywala bledy. A zwis to byl jeden przypadek na tysiac :)

Program pisany w 93' wiec mozliwe ze to blad programu.

Dzialam teraz na tych kosciach wsadzonych w 1 i 3 slot DDR i jest git.

grooby : skad zassac memtesta? Jesli to male to wyslij na maila koziol@kozgan.pl

Portal : Mam delikatnie przetaktowanego cpu bo jak rozwiaze ta kwestie i bedzie wszystko stabilne jak kiedys czyli jak SKALA :D to sie pobawie dalej. Na razie biegam na :

18x140 mnoznik pamieci zmniejszylem z 2.6 na 2.0 co daje mi 280 Mhz DDR i 2.52 Mhz dla CPU. Wszystkie napiecia defaultowe.

Pozostaje nadal to co kiedys na tym konfigu czyli autoresety Battlefielda. Przegladalem fora dyskusyjne poswieconej grze i problemami i nikt nie mial podobnych objawow. Autoreboot w grze wystepuje w roznych momentach raz po 30 minutach a raz po 3 godzinach a raz wogole. Nie zauwazylem od czego jest to uzaleznione. Temperatura CPU 40-50 stopni. Mialem jeden quest jak podciagnalem grafe z 250/513 na 275/550 (tak na probe) i mialem zwis w grze po 2 minutach LOL. Stwierdzilem ze mozliwe, ze radiator sie zle styka z GPU ale wyjalem grafe i patzrac od boku widzialem ze radiator dobrze lezy i pasta termorzewodzaca delikatnie wyplywa wiec znaczy ze jest pod GPU :) Po autorebotach sprawdzalem metoda lopata czyli reka temperatury radiatora GPU oraz pamiatek na grafe. Byly lekko cieple. Co to moze powodowac ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Portal : . Na razie biegam na :

18x140 mnoznik pamieci zmniejszylem z 2.6 na 2.0 co daje mi 280 Mhz DDR i 2.52 Mhz dla CPU. Wszystkie napiecia defaultowe.

No wlasnie pamieci chodza na 280Mhz chociaz sa przewidziane na fsb 266 ( pc266).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...