Sims0nek Opublikowano 1 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2005 Efekt końcowy (celeron 333mhz slot 1 @ breloczek) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proxsac Opublikowano 1 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2005 A ja mam....athlona xp 1.6 ghz tyle że musze dziurke zrobić ale nie chce uszkodzić nóżek :D oj będzie cięzko! Za chwilę zacznie sie licytowanie kto większego proca poświęci na breloczek :) Jak poważnie myslisz o tym breloku to...tych nóżek sie pozbyj. Jak ci będzie wchodzić coś w tyłek (względnie w co innego) to pożałujesz że wpadłeś na "genialny" pomysł. Hm...już czekać jak inny "moder" wymyśli wisiorki z radiatorów, katod i wiatraków...a z twardziela zrobi talerz do zupy :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RONIN3579 Opublikowano 1 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2005 Właśnie tak robie i nie idzie!!!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluszek Opublikowano 1 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2005 Za chwilę zacznie sie licytowanie kto większego proca poświęci na breloczek :) Jak poważnie myslisz o tym breloku to...tych nóżek sie pozbyj. Jak ci będzie wchodzić coś w tyłek (względnie w co innego) to pożałujesz że wpadłeś na "genialny" pomysł. Hm...już czekać jak inny "moder" wymyśli wisiorki z radiatorów, katod i wiatraków...a z twardziela zrobi talerz do zupy :lol: Myśle poważnie :D Tylko czym sie pozbyć tych nóżek żeby nie uszkodzić przy okazji czegoś innego ? btw ten athlon to jest zepsuty kuzajowi sie spalił i mi dał :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proxsac Opublikowano 1 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2005 Nawet nie pomyślałem że on jest sprawny. To dopiero byłby LOL. Co do usuwania nóżek...hm...no nigdy sie nie zastanawiałem nad znęcaniem sie procka (nawet zepsutego)...chyba że o glebe i "skopa" :wink: A tak poważnie...za dużo roboty... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sims0nek Opublikowano 1 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2005 wez kombinerki do obcinania przewodów :) powinno isc jak splatka jedno po drugim :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 2 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2005 1 po drugim x 939 :D . Ktoś juz poświecił venice'a? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziupo Opublikowano 2 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2005 a nieszloby ich spilowac? wiadomo, ze nie recznie (mala precyzja i szkoda procka). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly86 Opublikowano 3 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2005 A ja sobie zrobilem z 2 chipsetow + BIOS :wink:. Fajnie nawet wyglada, ale to wiercenie reczna wiertarka w krzemie mnie wykonczylo :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 3 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2005 Ja mostki urywałem z mobo podważając je płaskim śrubokrętem, 3min roboty :wink: . Z 2mx było podobnie :D . Właśnie sie zastanawiam, czy nie zrobić breloczka z czapeczki z a64..... albo nawet z samego procka (wala sie po domu jeden niepotrzebny i raczej niezbyt sprawny) :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 5 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2005 A ja sobie zrobilem z 2 chipsetow + BIOS :wink:. Fajnie nawet wyglada, ale to wiercenie reczna wiertarka w krzemie mnie wykonczylo :).obudowa nie jest krzemowa!!! jest zrobiona z plastików i/lub porcelany... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly86 Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 obudowa nie jest krzemowa!!! jest zrobiona z plastików i/lub porcelany... :)Ale nie obudowa :>. BIOS, wiercenie w BIOS'ie mnie tak zmeczylo + reczna wiertarka :>. To co BIOS = porcelana :blink:. Prosze grzecznie tlumaczyc, nie krzyczec :wink:. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 ukłądy scalone sa zrobione z plastiku/porcelany i pochopdnych róznych... (o ile meni pamieć neimyli :) ) a krzem.. dokąłdniej kryształ krzemu to malutki kawałek najczęsciej w środku całego układu scalonego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2005 (edytowane) mylą się tu dwa pojęcia: układ scalony i obudowa układ scalony zbudowany jest z krzemu na który metodmi z grubsza litografii tworzy się struktury logiczne obudowa to jest coś w czym jest układ scalony zamknięty i dzięki czemu można go zamontować np: na pycie głównej, jest zbudowany na kilka sposobów podam dwa najczestrze typ BGA i TSOP w przypadku obudowy BGA elementem podstawowym jest płytka PCB w której są ścieżki prowadzące w góry na dół od układu scalonego do pól kontaktowych, na górze jest mocowany układ scalony struktura do dołu na to jest wylewana czarna substancja która ma za zadanie chronić układ w procsorach GPU dla lepszego odprowadzania ciepła tej czarnej substancji się nie stosuje podobnie jak w procesorach CPU tam jest blacha Układy TSOP maja wyprowadzenia po bokach a układ scalony wraz z wyprowadzającymi ścieżkami jest zalany w czarnej substancji (układ scalony zwykł nie jest zatopiony bezpośrednio w czarnej substancji ale w bańce z silkonu żeby nie przenosić naprężeń obudowy) dawniej stosowano obudowy podobne do typu BGA ale tam układ scalony był mocowany po tej samej stronie co pola kontaktowe/nóżki połączenie pól kontaktowych układu scalonego i obudowy odbywało się przez nitki zwykle złote taki patent można znaleźć w mp celeronach na PGA lub w prockach pentium na socket 7 typów obwodów było w historii mnóstwo wiec nie będę się rozpisywał powiem tylko ze intel był w tej kwestii naj bardziej twórczy Edytowane 7 Grudnia 2005 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly86 Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2005 ukłądy scalone sa zrobione z plastiku/porcelany i pochopdnych róznych... (o ile meni pamieć neimyli :) ) a krzem.. dokąłdniej kryształ krzemu to malutki kawałek najczęsciej w środku całego układu scalonego...Ej my chyba sie nie rozumiemy :?. Ja mowie o BIOS'ie, o samej kostce (takie czarne - prostokat), a nie o ukladzie :wink:... Uklad scalony - np. podstawa mobo, itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2005 (edytowane) :lol: że mobo jest układem scalonym? Faktycznie niejednoznacznie się wyraziłem... co Zawadaki wyprostował.. thX. Ale M@Ly .. Ty to dopiero myslisz pojecia :) 1. BIOS - Basic Input Output System - określenie rodzaju urządzenia a NIE układu scalonego, układ scalony MOŻE pełnić funkcję BIOSu np. 2. Układ scalony - zwykło nazywac się strukturę (niekoniecznie logiczną jak stwierdził Zawadaki) razem z obudową i wyprowadzeniami (z ang. pin) 3. Kryształ krzemu - najczesciej używany materiał na/w którym wytwarzane są struktury elementów elektronicznych, tj tranzystory, rezystory, kondensatory, scieżki przewodzące na obazku ponizej widoczny układ scalony pamieci typu EPROM, który ma w obudowie zrobione okno (dla fanów modingu :D), przez które widać strukturę układu utworzoną na płatku kryształu krzemu (taki mały kolorowy jakby hologram w środku okienka...) 4. Czarna kostka - to obudowa układu scalonego w której się wierci dziurki na klucze :) 5. MOBO - dosyc skomplikowana, wielowarstwowa płytka drukowana (PCB), podobie jak karty graficzne, muzyczne. Na nich montuje się układy scalone :) Ponizej widać układ scalony (szara kostka) wlutowany w płytkę drukowaną.. (to zielone), na której to płytce znajdują się ścieżki wykonane z miedzi... do połączenia wszystkich elementów wchodzących w skład urządzenia :) 1 obrazek powienin zastąpić 1000 słów :wink: Edytowane 7 Grudnia 2005 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...