Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do Was pytanie:

W jaki sposob oblicza sie taktowanie Pamieci DDR????

Ja mam kosc 128 MB DDD Kingston i dzialaja mi na takich ustawieniach:

FSB 154

CAS Latency 2T

RAS to CAS Delay 3T

RAS Precharge Time 3T

RAS Active Time 6T

Command Lead-off Time 1T

czyli na ile teraz chodza???? :o

i moze jakis wzor na oblicznie taiego taktowania????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Mam do Was pytanie:

W jaki sposob oblicza sie taktowanie Pamieci DDR????

Ja mam kosc 128 MB DDD Kingston i dzialaja mi na takich ustawieniach:

FSB 154

CAS Latency 2T

RAS to CAS Delay 3T

RAS Precharge Time 3T

RAS Active Time 6T

Command Lead-off Time 1T

czyli na ile teraz chodza????  :o 

i moze jakis wzor na oblicznie taiego taktowania????

chodza tak jak powiedzial Pik a jezeli chodzi ci o przepustowosc to sciagnij sobie sander 2002te i uruchom sandra memory bandwitch.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aaa 8O liczy sie to tak :

mnozysz ray dwa FSB ktore masz ustawione w plycie

wynik jest czestotliwoscia z jaka sa taktowane pamieci :P

Niezly jestem co :roll: :wink: :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Czyli dzielnik nie ma znaczenia?

Ten od procesora nie ma znaczenia. Znaczenie ma tylko stosunek do szyny pamięci. Tzn. Ja mogę na swojej płycie pod P4 wybrac. 1:1 (100*2/1*1=200Mhz), 3:4 (100*2/3*4=266MHz) albo (100*2/3*5=333Mhz). Sto to u mnie FSB procka (P4 ma takie). Jeżeli u Ciebie FSB jest 154 a dzielnik to 4:5 to masz taktowanie 154*2/4*5=385Mhz czyli mozna powiedzieć, że nawet nieźle chodzą Ci te Kingstony :-) (nawet nie wiem czy nie za wysoko => może podałeś mi zły stosunek FSB do pamięci. Mi moje Elixir'y chodzą max na 110*2/3*5=366 (183, więc nieźle jak na DDR266 bez zmiany napięcia :-) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Gr00bY Mazur"]Szczerze? Piepszycie głupoty. Wszystko zalerzy jaki jest stosunek pamięci do szyny procka. Ja u siebie mogę puscic DDr'y na 200, 266 i 333 Mhz z poziomu BIOSu więc to niejest do końca tak  jak mówicie. :twisted:

Hmmm, no pewnie masz racje :P w mojej plycie jest defaultowo

ustawione taktowanie ramu zalezne od predkosci procka :P jak

proca puszcze na 900MHz = 9 x 100 to ram mi zapierdala na 200 FSB

i mam to napisane jak byk jasno i wyraznie :P i stad wzielo sie moje

stwierdzenie, ze ram jest taktowany czestotliwoscia FSB pomnozona

razy dwa :P oczywiscie moge sobie ustawic taktowanie ramu niezalezne

od procka 200 MHz , 266 MHz , 333 MHz. W p4 co innego, nie wiem jak

tam to wyglada :P W kazdy razie nie wiem i nie bede pisal, ze ktos pitoli

glupoty :P po co :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Gr00bY Mazur"]

Cytat

Ten od procesora nie ma znaczenia. Znaczenie ma tylko stosunek do szyny pamięci. Tzn. Ja mogę na swojej płycie pod P4 wybrac. 1:1 (100*2/1*1=200Mhz), 3:4 (100*2/3*4=266MHz) albo (100*2/3*5=333Mhz). Sto to u mnie FSB procka (P4 ma takie). Jeżeli u Ciebie FSB jest 154 a dzielnik to 4:5 to masz taktowanie 154*2/4*5=385Mhz czyli mozna powiedzieć, że nawet nieźle chodzą Ci te Kingstony :-) (nawet nie wiem czy nie za wysoko => może podałeś mi zły stosunek FSB do pamięci. Mi moje Elixir'y chodzą max na 110*2/3*5=366 (183, więc nieźle jak na DDR266 bez zmiany napięcia :-) )

wybaczale tochu nei kumam jak to policzyłeś(może przez to żem trochę głupi :D ).ale jak możesz to pomóż mi to policzyc dla mego kompa. FSB durnia to 100. puszcza magistralę 149 (pamiatki na najszybszych timingach cl2).Tylko ni mien skąd wziąć ten cholerny dzielnik cpu/mem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat

Gr00bY Mazur"]

Cytat

wybaczale tochu nei kumam jak to policzyłeś(może przez to żem trochę głupi :D ).ale jak możesz to pomóż mi to policzyc dla mego kompa. FSB durnia to 100. puszcza magistralę 149 (pamiatki na najszybszych timingach cl2).Tylko ni mien skąd wziąć ten cholerny dzielnik cpu/mem.

Jeżeli nie masz zmiany mnożnika to pewnie masz 1:1 albo 3:4. Ten dureń na DDR czy SDR? Więc jeżeli masz DDR to masz 298MHz/397MHz (czyli druga możliwość odpada sama z siebie), a albo SDR 149/198.5 (druga możliwość też raczej odpada). Ale tych obliczeń to nie jestem pewien gdyż nie bawiłem się Duronami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

ale anpisalem ze mam ASUS'a P4S333 ona ma mozliwosc zmiany napiecia 2,5;2,7;2,9V :) a stosynek (dzielnik) podalem dobry.

A jak nie wierzycie to moze podesle jakis dowod ??? Ale jaki???

Wierze, że chodzą. Gratuluje dobrej partii Kingstonów. Zresztą przecież moje Elixir'y chodzą b. wysoko jak na pamięci na standardowym 2.5V BTW - jeżeli dobrze kojarze Twoja płytka jest na SIS645. U mnie tam gdzie się ustawia taktowanie FSB i dzielnik proc/mem jest podana aktualna częstotliwość pamięci. Tylko, że ja mam MSI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Gr00bY Mazur"][

Jeżeli nie masz zmiany mnożnika to pewnie masz 1:1 albo 3:4. Ten dureń na DDR czy SDR? Więc jeżeli masz DDR to masz 298MHz/397MHz (czyli druga możliwość odpada sama z siebie), a albo SDR 149/198.5 (druga możliwość też raczej odpada). Ale tych obliczeń to nie jestem pewien gdyż nie bawiłem się Duronami.

Dureń na ddr czyli jak dobrze kumam to 298,bo 397 uważasz za niezbyt możliwe. Ale jeśli te mnożniki zależą od płyty to może się orientujesz czy Shuttle ak31/2 ma tą zmianę? Ijeszcze jedno pytanko;czy te 298 to duzo?bo coś mi się wydaje że niezbyt...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat

Gr00bY Mazur"][

Dureń na ddr czyli jak dobrze kumam to 298,bo 397 uważasz za niezbyt możliwe. Ale jeśli te mnożniki zależą od płyty to może się orientujesz czy Shuttle ak31/2 ma tą zmianę? Ijeszcze jedno pytanko;czy te 298 to duzo?bo coś mi się wydaje że niezbyt...

298 - hmm... ani dużo, ani mało. Ja mam 300MHz bo na więcej mi procek nie pozwala, a na dzielniku 3:5 bez Vmem niechcą mi iść pamięci na 383Mhz. A jeżeli dobrze pamiętam to Shuttle nie ma mozliwosci zmiany tego mnożnika, a właściwie to dzielnika. BTW - fajna płytka - miałem taką pod XP1500+.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Gr00bY Mazur"]

298 - hmm... ani dużo, ani mało. Ja mam 300MHz bo na więcej mi procek nie pozwala, a na dzielniku 3:5 bez Vmem niechcą mi iść pamięci na 383Mhz. A jeżeli dobrze pamiętam to Shuttle nie ma mozliwosci zmiany tego mnożnika, a właściwie to dzielnika. BTW - fajna płytka - miałem taką pod XP1500+.

Czyli skoro wczoraj po dołożeniu napięcia do 2,7 V,pamiątki na najszybszych ustawieniach poszły na 164 mhz to juz nieżle?

Najlepsze że dureń 1000 to wytrzymywał, no i PCI było 41mhz,ale wszystko szło w porządku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat

Gr00bY Mazur"]

Czyli skoro wczoraj po dołożeniu napięcia do 2,7 V,pamiątki na najszybszych ustawieniach poszły na 164 mhz to juz nieżle?

Najlepsze że dureń 1000 to wytrzymywał, no i PCI było 41mhz,ale wszystko szło w porządku.

Nawet nie najgorzej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...