Skocz do zawartości
mik_druid

Jeden Z Bolcow Sie Urwał Uszkodzenie Mechaniczne

Rekomendowane odpowiedzi

no wlasnie mam to samo dysk 200 gb samsunga SP2014N na gwarancji nie mam jednego bolca oczywiscie dysk wykrywa i chrabocze nie ma mowy zeby win sie uruchomil co robic ? mam wtyczke od starego dysku SEAGATE BARRACUDA IV .. mialem 40 bolcow a teraz jest 39 .. czy mozna jakos dolutowac bez rozkrecania?

czy koniecznie elektronike wykrecic?

zdjęcie prawidłowego złącza PATA

Dołączona grafika

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj dysk (WD1200JB) zachowuje sie podobnie a dokledniej: czasem (najczesciej podczas instalowania programow a w szczegolnosci sterownikow na partycji C) zaczyna wydawac dzwieki takie jak przy starcie komputera ale co 1-2s i nie da sie nic wtedy robic. Jak juz zaczyna sie tak zachowywac to pierwsza mysl: reset ale wtedy bios wykrywa normalnie ten dysk ale po chwil pisze: "DISK BOOT FAILURE PLEASE INSERT SYSTEM DISC AND PRESS ENTER" i nic sie nie dzieje. Pomaga dopiero wylaczenie kompa na ok 5min i po wlaczeniu wszytko jest ok. W czym moze lezec ten problem??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez tak mialem ale nie mowie ze tobie sie takie cos zrobi... mi wogole nie startuje nic wlaczylem program hutil i jest napisane busy bo dysk nonstop stuka ... przez caly czas. w biosie wykrywa go normalnie jako 200GB . mam taki wpis samsung VC100-33

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiscie bez lutowania mozna sobie tez poradzic ;)

u mnie jedna osiemdziesiatka, nie posiada 2 bolcow, rozwiazanie banalnie proste -> drucik z tasiemki ata polaczony z miejscem lutu bolca (to pozostalo) a drugi koniec druta bezposrednio z odpowiednie miejsce we wtyczce tasmy ata

ma to 1 minus ;) niosac do kogos dysk, przewanie taki osobnik dziwi sie co tam z drutami kombinuje :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi