Skocz do zawartości
jamal1

Dual

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytane jak kazdy...moj komp to:

plyta gigabyte GA - 8I865 P-G

precesor celeron D315 2,26GHZ/533

ddr kingston 256/400mhz Cl 3....

Chece sobie zrobic...daula czy sie oplaca..??I czy sie w ogole da..??Po zmianie FSB na 800mhz wlacza sie funkcja dual...Chodzi mi o to czy po takiej zmianie rzeczywiscie pamiec bedzie na 400mhz bo teraz jest na 333.Dzieki.

zamieszczam link do opisu plyty:

http://www.gigabyte.pl/MotherBoard/Product...GA-8I865P-G.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięci masz 333 Mhz bo chodzą z 4:5 asynchronicznie z FSB(dzielisz 533 na 4 i masz 133 * 5/4 i wychodzi 166 Mhz-ddr 333 Mhz). A jak pisze, że będzie dual to będzie, tylko na razie miałbyś z tym dualem przepustowość na poziomie 5400 Mb/s na ddr 333 Mhz. Poza tym w Bios-ie czasem jest funkcja , żeby pamięci chodziły na 400 Mhz, ale to musisz sprawdzić sam. A pamięci można kupić na allegro do duala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobienie DUALA na pewno się bardzo opłaca z uwagi na rozwiązanie pamięci cache twojego CPU. Obecnie wykorzystujesz tak na prawdę max. 50% pamieci cache w twoim CPU.

Co od tych dzielników, itd.

Weź sobie jakieś fajne pamięci DDR400 w dwóch kościach, a FSB suatw na 800 (może być w BIOSie opisane jako 200). Wtedy twój CPU będzie taktowany na 3,4GHz (powinien dać radę bez zmiany vcore, ale gwarancji nie dam), a ram będzie szedł na max swojej wydajności.

Tyle ode mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi