Skocz do zawartości
pawelxx

Wybor Grafiki Oraz Pamieci

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam zamiar w najblizszym czasie kupic Procesor Intela Pentium D 830 oraz plytke glowna Microstar 955X Platinum Intel 955X.

I nie wiem jaka wybrac marke oraz model pamieci - maja to byc pamieci 2 x 1024 MB w cenie okolo 1000-1100 zl.

Ponadto jaka wybrac grafika na PCI-Express w cenie do 600 zl - tutaj akurat bardziej chyab wolabym na chipsecie ATI - prosze o propozycje modelu oraz producenta - i tutaj bardziej zalezy mi na jakosci obrazu niz na szybkosci, gdyz zajmuje sie grafika 2 D i zalezy mi na bardzo dobrej jakosci obrazie .

Jesli chodzi o dysk to jako pierwszy wybralem WD Raptor 74 GB, zas drugi chyba wezme SAmsunga SpinPoint SERIAL ATA II 250 GB - co myslicie o tym drugim dysku ??

Z gory dzieki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Wlasnie nie abrdzo dobre zdanie mam o dyskach Samsunga, ale znow jak patrzylem ostanie testy na roznych stronach to te Samsungi sa wydajne.

Wiec muze jeszcze troche poczytac testow i opinni o tych dyskach.

Wole chyab intela chociazby z tego wzgledu ze chce kupic sporo (2 GB) pamieci, a kupujac Intela bede mial pamiec DDR2, a byc moze niedlugo i AMD bedzie uzywac tch pamieci wiec jakbym chchial zmieniac kiedys platforme to nie bede musial sie martwic o pamieci.

AMD seria X2 nadal drogie, a nie abrdzo mam chec kupowac tego najtanszego z serii X2, a inne juz kosztuja troche za duzo bo ponad 2200 zl.

W sumie kiedys mialem Intele PIII 350, teraz mam AMD 1600, wiec teraz chyba wybiore Intela.

A mzoe zamiast serii dual-core wybrac Intela serii 600 ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak. amd bije w testach dwujajowe intele. dotego sie mneij grzeją. przemyśl to bo ładując tyle kasiory w kompa trzeba wybierac z głową. taki x2 4400+ bedzie baaardzo dobrym rozwiązaniem

1662914[/snapback]

nie no MILANS z tą kasa to troche przesadziles :blink: Pentium D 820 - 950zł

AMD x2 3800+ 1500zł

testu szukac na dole strony po prawej... test z maja 2005 http://www.benchmark.pl/ i podsumowanie pod x2

....,,W benchmarkach testujących wielowątkowość i platformy wieloprocesorowe, Athlon 64 X2 3800+ jest do 50% wydajniejszy od Athlonów 64 z ta samą częstotliwością 2 GHz i jednym rdzeniem. Miejscami wykazuje też średnio o 5-10% lepsze osiągi niż Pentium D820 "

tylko nierozumiem dlaczego za 10% wydajnosci mam płacic 58% wiecej ??

Ja nie moge polecic X2 dopuki nie stanieje..

co do tworcy tematu pamiatki to moga byc np: Twinmosy

Edytowane przez andrzejsnk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Wlasnie bardzo mi zalezy tez na dysku ktory mi nie padnie - bo dla mnie bezpieczenstwo wielu danych to bardzo wazna sprawa.

Wiec tak zdeycduje sie na te karte grafincza ktora poleciliscie mi, ponadto dysk Samsunga, no i procek narazie Pentium D. Jak juz wejda do sprzedazy Athlony X2 i plyty do nich obslugujace pamieci DDR2 to wtedy jak nie ebde zadowolony z Pentium D to wymienie sama plyte i procka.

Teraz jeszcze jedno pytanko bo kupie chyba obudowe Thermaltake Tsunami - wiec od razu chcialbym tez jakies dobre chlodzenie na procesor - co mi polecicie (dobrze by bylo aby bylo to firmy Thermaltake) - aby dobrze chlodzilo i nie bylo zbyt glosne, ale znow zeby nie wazylo KILOGRAMA jak niektore coolery, ze przy przypadkowym szturnieciu obudowy komputera moze wyrwac procka z plyty . ??

Z gory dzieki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi