elh Opublikowano 30 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2002 Aktualnie posiadam AthlonaXP 1800+, maksymalnie wycisnalem z niego te 2000MHz (160x12.5) ale zawiesil sie prawie od razu, bylo to na 2.2V, przy odrobine niszych ustawieniach procek sie mocno grzeje mimo wydajnego chlodzenia wodnego, chcialbym teraz dolozyc peltiera, ale czy 226w wystarczy, przy takich ustawieniach athlon pobiera mocno ponad 100w, teoretycznie nawet do 130. Peltier najwydajniej pracuje w okolicach 80% nominalnej mocy, jakiej temperatury moge sie spodziewac? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elh Opublikowano 30 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2002 Jeszcze maly update na http://www.extrememhz.com/SwiftTEC-p6.shtml jest test zestawu z takim peltierem i spisuje sie calkiem niezle... PIV odkrecony do 3GHz na 1.85V to max 140W, a wiec nawet nawet wiecej niz moj system, atemepratura nadal 15C, czyli sobie radzi.. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McBenner Opublikowano 1 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2002 Mysle ze taki peltier 226 spokojnie wystarczy, ale czy masz ochote placic takie rachunki za prad? Poza tym musialbys miec oddzielne zasilanie do tego peltiera. No nie wiem, ja bym sie na to nie zdecydowal, tylko obnizyl taktowanie, co byloby bardziej oplacalne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 1 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2002 peltke spoko starczy mozesz sie pokusic o dojscue w okolice zera tylko trzeba uszczelnic wszystko obowiazkowo w socket napchac jakiegos silikonu nie przepuszczajacego pradu i wody spod proska najlepeij (ja tak zrobilem) zwyklym silikonem zalac chyba ze nie masz tam zadnych czesci zasilanie to bedzie Cie kosztowalo okolo 100zł trafo 80 i plytka zasilacza chlodzenie tylko wodne i to dobre bo to bedzie musilao od zajechania ciepla przerzucic ponad 300W trzeba dobrej chlodicy i bloku z duza przepustowoscia i popme nie waska nie mniej fajnie by sie krecilo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elh Opublikowano 1 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2002 Generalnie chyba jednak sobie kupie takie ustrojstwo, w nakgorszym wypadku, przerobie na chlodizarke do wodki ;P Martwi mnie tylko sprawa zasilacza... czy jakis zaprzyjazniony elektronik mi taki moze zrobic, rozumiem, ze nie musi byc stabilizowany.... Jak bardzo sie to grzeje? Sa w dangerden.com takie co to sie nie grzeja zbytnio sa super i w ogole, ale za ponad $100, w dodatku jeszcze niedostepne ;( Tak wiec co z tym zasilaniem? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 1 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2002 Toroid 300VA do tego mostek 25A i kondensator 10.000uF i masz zasilacz. Grzac bedzie sie tylko mostek ale wystarczy kawalek blaszki albo przykrecic go do obudowy. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 1 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2002 Acha IMHO nie warto sie w to bawic bo komp bedzie Ci pobieral okolo 500W czyli 2 godziny spedzone przed komputerem to okolo 40gr dla energetyki 8) A przy przegladaniu internetu nie potrzeba Ci takiej mocy. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...