Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chce kupić telefon i chyba będzie to nokia n-gage.

Tylko teraz rodzi sie pytanie bo są dwa rodzaje tego telefonu. Zwykła i jakaś wersja QD. Nie mam pojecia czym to sie jeszce rozni oprocz wygladu ???? Mniejwiecej te telefony oscyluja się w tej samej cenie. Oczywiscie zalezy mi na grach i odtwarzaczu mp3. Więc który będzie lepszy??? Z tego co zobaczylem na aukcjach internetowych to n-gage QD jest mniejszy i ma chyba większy ekran. I jeszcze takie małe pytanko dla posiadaczy, czy ta nokia ma jakieś większe wady oprócz tego ze jest duża i nie ma aparatu????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz N-gage classic. QD to kastrat. Nie posiada sprzętowego mp3 i radia.

1661645[/snapback]

No i co ze nie ma. Od tego jest symbian :razz:

Qd jest 20% mniejszy i można wymieniać w nim karty bez wyłączania telefonu. Podobno qd ma szybszy procesor (pewien nie jestem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

omijaj qd z daleka, jak ngage to tylko i wylacznie classic. qd ma ten sam procesor i ten sam ekran ta sama rozdzielczosc i wielkosc. nokia wprowadzila qd bo classic byl zbyt przyjazny piractwu (zlacze usb) oraz dosc drogi w produkcji. na qd ciezko wgrac pliki bez bluta albo czytnika kart. w dodatku ma mniej wygodne klawisze, jest ciezszy (tak!) mp3 pod symbianem to ok 16khz i mono ,brak radia...jednym slowem szit. poczytaj tez forum na ngage.pl

[pzdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz do topicu przyklejonego: "...co wybrac", tam juz postaw wkleilem.

Tu napisze tylko: Classic syci, mam go rok i jedyna rzecz ktora mogla by byc lepsza to chyba bateria.

MP3 plejer sprzetowy (jakos duzooo lepsza od softlerowych)

Radio - malo uzyteczne ale sie przydaje :P

Wymienne karty pamieci? Co mi po tym?! Chyba ze bedziesz gierki zmienial <lol> Ja mam 256, kupie za niedlugo 512, i zmieszcze na nim muze i wszystkie potrzebne gry :P I nie widze potrzeby jej wyciagania.

W koncu USB jest...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytalem ze wejdzie ;] 2baty i 1gb, ile secikow by sie zmiescilo, jednak nie inwestuje kasy w to, poniewaz moge zaniedlugoo wymienic fona , ktory uzywa SD. Prawie to samo, a raczej nie beda dzialac.

Dobry wybor!

Classic roxuje rulezem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj moj kuzyn dostał ten telefon bo zamawial go przez allegro. Przyszedl do mnie do domu mi go pokazac. Podlaczylem go przez przejściówkę do swojego wzmacniacza z dwoma glosnikami 50W. Dźwięk wydobywający się z tego telefonu mnie zadziwił. Jakość byla lepsza niz na moim kompie ;) Czysty i bardzo wyraźny dźwięk.

Mam jeszcze pytanie z innej beczki. Czy podobna jakosc odtwarzania mp3 jest na nokii 3650 ???

Edytowane przez sigard

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie nie jest.

Jest lepsza! Mam porownanie bo kumpel ma 3650 :P

Classic przezywa druga mlodosc ;]

Jak rok temu kupilem tego fona to sie ze mnie smiali ze ceglowaty. Obecnie grono znajomych posiadaczy n-gage, zwiekszylo sie do 4 czy 5 osob! I to rok po tym jak ja kupiem <lol> Ja za nowke dalem 650, obecnie kumpel 500... heh jaki fon w ciagu roku traci tylko 150zł na wartosci?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde, im dłużej się zastanawiam tym więcej telefonów biore pod uwage.

A czy może ktoś powiedzieć mi coś o Siemensie SX1??? Jedynym minusem wydaje się być badziewna klawiatura numeryczna, jeszcze wyczytałem taką wade, że nie można ustawić mp3 jako dzwonka. Jest mniejszy od n-gage ale za to o wiele droższy ok. 200zł.

Wydaje mi sie ze w cenie do 500 zł nie kupi się telefonu z takimi funkcjami i możliwościami jakie posiada n-gage.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6600 ma mp3 ale slabszej jakosc...

Heh nie wiem daleczego ten n-gage na poczatku okazal sie takim niewypaslem :P

Ostatnio chcialem wymienc moj kochany fonik na SPVc550 (lub cos takiego), jednak po paru dniach patrze, wyszedl nowy z wi-fi i bajerami ;] Za szybko jak na moje tempo ;P a i 1000zł to tez niemalo :[

Wkoncu kumpel mowi mi ze w pryszlym roku (chyba) ma wyjsc N-gage 2.

640x480

aparat

kilkuset mhz procek

kara graficzna tez chyba jakas

wymiekam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też przez ostatni tydzień mocno sie zastanawiam nad zmianą telefonu na n-gage classic oczywiście. W tej chwili posiadam SE k508i i ostatnio stwierdziłem ze aparat i kamera w telefonie jest mi zbedna (za słaba jakość i nie przydaje mi sie...).

Kusi mnie to ze posiada radio i mp3 dobrej jakości, na grach mi nie zalezy za bardzo, choć sie przydadza ;)

Jak juz ktoś wspomniał to cena n-gage sie utrzymuje, a np. cena mojego se k508i drastycznie spada i za rok to bedzie malo co wart.

Jak myślicie, opłaca sie zmiana z k508i na n-gage jezeli zalezy mi tylko na mp3, radiu i symbianie?

Pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sumie też noszę się z zamiarem kupna telefonu, ale że w komórkach jestem kompletnie zielony to chciałbym się dowiedzieć jaki oprócz N-gage'a telefon w granicach 450zł warto kupić. Zależy mi na możliwości rozszerzania pamięci, gdyż telefon ma służyć również do przenoszenia danych (chodzi mi głównie o to żeby można było wrzucić dosyć dużo zdjęć), ew. właśnie grach, natomiast zupełnie zbędny jest aparat, radio i MP3. Przydałaby się również dobra bateria.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

R4Fi wyobraź sobie, że także posiadam SE k508i i też chce go zamienić na ngage :D no ale nie classic tylko QD, teraz opisze moze porównanie zeby było latwiej innym w wyborze , bo poki co nikt nie napisał czym tak naprawde się róznią :)

Nokia N-gage

+ posiada radio

+ posiada mp3

+ posiada port USB

Jej minusami są

- duży rozmiar

- gorszy (nie dla każdego) design

Nokia N-gage QD

+ mały rozmiar

+ ciekawszy design

+ możliwość wyjmowania kart bez wyłączania QD

+ jaśniejszy wyświetlacz

+ normalne rozmawianie, nie jak w classic ze musisz telefon dziwnie trzymać

Jej minusami są

- brak radia

- brak mp3

No właśnie, ale brak mp3 nie oznacza jego całkowity brak. Wrzucając na waszego gienka (o QD mowa :) ) program UltraMp3 możecie normalnie odtwarzać mp3-ójki.

Dla mnie QD jest lepsza, ponieważ radio i mp3 posiadam w swoim creativie, dlatego zbędne by mi to było. Jest mniejszy rozmiarowo i według mnie ładniejszy. Wokoło jest obłożony gumą aby lepiej trzymał się w ręce.

PAMIĘTAJCIE że nokia ngage i ngage QD to nie tylko gry smsy i telefony. To także możliwośc grania przez Ngage Arene, rozmawiania na gg oraz sterowania winampem w komputerze. A to wszystko - za darmo ! Wystarczy dokupić sobie bluetootha do komputera, skonfigurowac gada i to wszystko będziecie mieli za darmo ( w ramach abonamentu internetowego na waszym komputerze, np. neostrada ;) ). No ale ja sam niestety nie jestem jeszcze zdecydowany, i tak samo jak R4Fi proszę o rade - czy warto zmienić telefon ?

Edytowane przez FoX 13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

qrcze.. do grania sluzy konsola, do sluchania muzyki odtwarzacz mp3\cd... a do rozmawiania telefon... chcac to wszystko laczyc wychodzi cos co nie jest dobre w ani jednej z tych wymienionych opcji... ale to tylko moje zdanie :) ja czekam na SE k750i az wreszcie potanieje do jakis znosnych cen w abonamentach :) mam nadzieje ze do stycznia sie doczekam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trzeba było tak od razu że masz e398 - ona ma lepszy dźwięk od ngage. Ale.... na komórce nie słychac mono czy stereo... ani też jakości, a ngage ma dużo plusów które przewyzszają Twoja e398 wiec smialo sie mozesz skusic (aczkolwiek ta motka jest moją ulubiona ;))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako świeży nabywca N-Gage Classic (juz do mnie leci ;] ) pytanko mam: Czy jest jakis ogranicznik wielkosci pamieci MMC+? Zarówno 1gb jak i 512mb czy 256mb bedzie bez problemu chodziło?

Bo nie wiem jaką zakupic..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi