Skocz do zawartości
Eldrin

Procek

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanie odnosnie procesora chodzi mi o amd i niewiem co bardziej sie oplaca co bardziej wydajne i o mozliwosci OC zastanawiam sie pomiedzy:

AMD ATHLON 64 2800+ BOX 512KB 1.8GHz S754

i

AMD SEMPRON (64bit) 3000+ BOX S754

z gory dzieki za info

aha no i jeszcze jaka plyta glowna do tego z PCIe z mozliwosciami OC tak za ok 300zl

Edytowane przez Eldrin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanie odnosnie procesora chodzi mi o amd i niewiem co bardziej sie oplaca co bardziej wydajne i o mozliwosci OC zastanawiam sie pomiedzy:

AMD ATHLON 64 2800+ BOX 512KB 1.8GHz S754

i

AMD SEMPRON (64bit) 3000+ BOX S754

z gory dzieki za info

aha no i jeszcze jaka plyta glowna do tego z PCIe z mozliwosciami OC tak za ok 300zl

1662442[/snapback]

Za Sempronem 64 3000+ przemawiają następujące atuty:

1.Statystycznie lepiej się podkręcają od A64 2800+

2.Mniej się grzeją od A64 (S754)

3.Mniejsza moc pobierana S64-62W ,A64-89W

4 Nowsza tecnologia S64-90nm A64-130nm

5 Semp jest tańszy od A64 ponad 100zł

Na korzyść A64 przemawia

1Większy cache A64=512kB S64 3000+=128kB S64 3100+=256kB

2.Nazwa-prestiż

Wybrałbym zdecydowanie S64 3000+ :wink:

Edytowane przez Ricci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięć L2 jest odczuwalna, ale tylko do pewnej granicy. U Intela jest to 1MB, a w AMD 512 KB. Czyli 256KB i mniej to tragedia..... Tzn. San Andreas zadziała, ale taki np. Far Cry będzie trochę szwankował..... ;(

Moim zdaniem nie warto się pakować w Semptrona - to pomyłka..... Takie zalety to nie zalety...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A64 2800+ to oczywiście dobry procesor ja jestem bardzo zadowolony bo dodatkowo trafiła mi się niezła sztuka,tym niemniej za sempem przemawiają atuty które wymieniłem wcześniej i nie są do przecenienia szczególnie cena,która jest podstawowym kryterium dla wielu userów przy wyborze tegoż.

Jezeli cena A64 2800+(ok460zł box) jest dla Ciebie do zaakceptowania to go wybierz. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi