[ spook ] Opublikowano 22 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2005 Witam serdecznie, może zacznę do konfigu: Proc: P4D 2.4 Ghz @ 2.4 Ghz Ram: 2 * Kingston 512 DDR 333 MB: Abis IS-7G Grafika: PNY Quadro4 380 XGL Sound: Terratec Aureon 7.1 Space HDD: WD Raptor 36 GB & WD Caviar 120 GB Zasilacz: Chieftec 420 W Active PFC I tutaj jest problem - przy powyższej konfiguracji mam średnio raz dziennie BSOD'a. System to Win 2003. Zastanawia mnie jedno - wcześniej miałem słabszy zasilacz i tych BSOD'ów NIE było. Może powinienem zmienić w BIOS'ie napięcie VCore albo cokolwiek innego? Od jakich komponentów zacząć szukać? Pozdrawiam serdecznie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[ spook ] Opublikowano 22 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2005 Witam serdecznie, może zacznę do konfigu: Proc: P4D 2.4 Ghz @ 2.4 Ghz Ram: 2 * Kingston 512 DDR 333 MB: Abis IS-7G Grafika: PNY Quadro4 380 XGL Sound: Terratec Aureon 7.1 Space HDD: WD Raptor 36 GB & WD Caviar 120 GB Zasilacz: Chieftec 420 W Active PFC I tutaj jest problem - przy powyższej konfiguracji mam średnio raz dziennie BSOD'a. System to Win 2003. Zastanawia mnie jedno - wcześniej miałem słabszy zasilacz i tych BSOD'ów NIE było. Może powinienem zmienić w BIOS'ie napięcie VCore albo cokolwiek innego? Od jakich komponentów zacząć szukać? Pozdrawiam serdecznie... 1663043[/snapback] Aha, oczywiście chodzi o BSOD'y "IRQ_NOT_LESS_OR_EQUAL"... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 22 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2005 Przewaznie przyczyna tego komunikatu moga byc wadliwe steroniki do jakiegos urządzenia lub uszkodzony/niekompatybilny hardware. Innymi slowy mowiac musisz wszytsko sprawdzic po koleji. Przypomnij sobie czy nie instalowales ostatnio nowych sterowników, nie wkladales jakiejs nowej karty rozszerzen lub cos w tym stylu. Proponuje tez sprawdzic pamieci memtestem oraz uruchomic komputer z podstawowymi elementami niezbednymi do jego rozruchu tj. karta graficzna, plyta glowna, procek, 1 kosc ramu i dysk.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 22 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2005 Podnieś napięcie na CPU i RAM o jeden stopień w górę, może to dlatego. Odnośnie zasilacza, sprawdz czy nie zmmieniły Ci się temp, moze stary zasilacz mocniej dmuchał a teraz robią się jakieś martwe strefy i coś się grzeje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[ spook ] Opublikowano 24 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2005 Podnieś napięcie na CPU i RAM o jeden stopień w górę, może to dlatego. Odnośnie zasilacza, sprawdz czy nie zmmieniły Ci się temp, moze stary zasilacz mocniej dmuchał a teraz robią się jakieś martwe strefy i coś się grzeje. 1663255[/snapback] Aha, zauważyłem, że wentylator na NB nie działa, czy to może być to?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 24 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2005 (edytowane) Jak najbardziej to może być to! Zmień jak najszybciej i ogranicz włączanie kompa bo go zabijesz. Edytowane 24 Września 2005 przez ajsi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...