<riven> Opublikowano 24 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2005 Witam, Jest problem (o ile tak to można nazwac) z napędem Lite-On LTR-52327S. Mam go od ponad dwóch lat i jak dotąd nie było z nim problemów. Aż do wczoraj, gdy włożyłem do niego płyte audio i próbowałem zrobić kopię w Nero. Usłyszałem jakies głośne trzaski z środka po czym napęd zdechł. Nie mogłem nawet otworzyć tacki z płytą. Po ręcznym otwarciu okazało się, że mój Lite-on przemielił płyte na kawałki, a sam napęd do niczego sie juz nie nadaje. Zauważyłem też na bokach obudowy ślady spelizny, co widac na załączonych zdjęciach. Ktoś wie co to było?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scazi Opublikowano 24 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2005 Coz, czasem sie zdaza ze plyta rozleci sie w napedzie. Zdazylo sie to paru moim znajomym. Problen dotyczy glownie podniszczonych plyt i takich wiekowych plyt audio, ktore wyprodukowano zanim wprowadzono szybkie CD-ROM'y. Krazki audio projektowano do pracy glownie w stacjonarnych odtwarzaczach CD, ktore maja raczej niskie predkosci obrotowe (odczyt z predkoscia x1). CD-ROM o szybkosci x52 kreci plyta z predkoscia - podobno - nawet 30.000 obrotow na minute, co powaznie obciaza krazki. Jesli taka plytka jest zle wywazona, ma przyklejona krzywo naklejke albo jest napeknieta, to pakowanie jej w taki naped to proszenie sie o klopoty. A co do tej rdzy... nie wiem co to moze byc, ale wyglada jakby nie pochodzilo z nagrywarki, tylko z czegos co bylo nad/pod nia zamontowane w obudowie. Ponad to nie wyglada jakby przedostalo sie do wnetrza napedu, wiec raczej nie jest przyczyna tej awarii. pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 24 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2005 CD-ROM o szybkosci x52 kreci plyta z predkoscia - podobno - nawet 30.000 obrotow na minute :) :) kreci okolo 10.000 obr/min Przy 12 tys płyta zaczyna falować a pozniej pęka.Ale tu raczej materiał z którego wykonana została płyta spowodował pękniecie płyty. Scazi z tego co wiem to dyski SCSI kreca narazie max 15 K obr/min. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
<riven> Opublikowano 24 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2005 Coz, czasem sie zdaza ze plyta rozleci sie w napedzie. Zdazylo sie to paru moim znajomym. ok, ale czy sam napęd nadal im działał czy tak jak u mnie się zepsuł? Problen dotyczy glownie podniszczonych plyt i takich wiekowych plyt audio, ktore wyprodukowano zanim wprowadzono szybkie CD-ROM'y płyta była zupełnie nowa, w dodatku pożyczona i teraz musze ją odkupic <_< fakt, była mała ryska, ale już nie z takimi mój napęd sobie radził :) ale dzieki za info, na przyszlosc bede bardziej uwazal pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scazi Opublikowano 1 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2005 :) :) kreci okolo 10.000 obr/min No wlasnie dlatego napisalem "podobno" :) A tak na marginesie: Ogladalem ostatnio program w TV poswiecony wlasnie zagadnieniu rozpadania sie plyt w napedach i oni tam rozpedzali plytki do 30.000 RPM i sie nie rozpadaly :blink: Przynajmniej te ktorych wczesniej swiadomie nie uszkodzili B) Scazi z tego co wiem to dyski SCSI kreca narazie max 15 K obr/min. Wiem, na przyklad seria Seagate Cheetah. Tylko zwroc uwage na 2 rzeczy - po pierwsze w tych dyskach srednica talerzy jest duzo mniejsza niz w "zwyklych" 7200 RPM, nie wspominajac juz o krazkach CD. Po drugie: co ma piernik do wiatraka? HDD "troche" sie roznia od CD... przede wszystki to nie sa dyski wymienne i mechaniczne uszkodzenia talerzy raczej im nie groza :) pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...