Skocz do zawartości
berkut

Ranking Agregatow

Rekomendowane odpowiedzi

W sumie 75 zl do podzialu na nas ...heh - Berkut, Raven,Tonic, LukeXE, Dioda, Ja ..ktos jeszcze ? Jesli nie to wypada 12.50 zl na lepka ...zzrzucmy sie po 13 zl bo zawsze cos....

1673612[/snapback]

13zł powiadasz ? Nie ma sprawy, kwota do przyjęcia :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm

Ale w waszym projekcie martwi mnie jedna rzecz a w zasadzie kilka.

Brak stabilizacji napiec. Wg mnie konieczne bedzie tez podlaczenie amperomierza i voltomierza. W naszych sieciach dzieja sie bardzo rozne rzeczy :). Ale niech Wam bedzie :D - moje rozwiazanie tez sie nie nadaje ;D - zgadzam sie

Co do rezystorow to czasem one nie zmieniaja swojej charakterystyki w niskich temp?? - co prawda watpie aby przy 150W ktos zszedl do "niskich temp" ale jednak :D

Postaram sie pomoc w wymysleniu czegos.

Z rezystorami

Co do zasilacza At/atx to powiem tylko buahahhaha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@fireblade3

w sumie co do zasilacza masz racje :D tanie, łatwosc mierzenia mocy i malo wazy wiec pewnie sie nie nadaje :D przeciez 12-14A nie da sie wyciagnac z 12v ;) i przy odpowiedniej jego jakosci w miare stabilne napiecia oraz bez smieci, dodatkowe napiecia wiec bez udziwnien mozna podpiac proste uklady mierzace (V A W czy *C ) czy zrobic chocby regulacje mocy grzalki

same minusy :]

w sieci masz 5oHz wiec pewnie przyda sie Watomierz dla pradu zmiennego no chyba ze masz miernik mierzacy cos(< i,u) no niby bedziecie mierzyc moc na "czystej" rezystancji ale PKE robi swoje ;] pozostaje jeszcze kwestia ksztaltu nie wszedzie jest sinus zalezy od sieci oraz sasiadow jakie zapodaja obciazenia a wiekszosc miernikow mierzy dla wartosc skuteczna tylko dla sinusa ... takze nawet pomiar takim miernikiem moze sie odznaczac duzym odchyleniem ;], korzystajac z volto- i amperomierza jest jedno male ale jeszcze napiecie w sieci nie jest "stale"( +/- pare v w zaleznosci od pory dnia itd) dla pradu zapewne bedzie podobnie, jakie wartosci chcesz brac pod uwage ? bo rozumie ze test bedzie trwal pewnie wiecej niz kilka minut, przydaloby sie odczytywac warunki pracy rezystora w rownych odstepach czasu, hmm bedziesz to robil na kartke ? ... a potem co srednia z wyniku pomiarow ? prad i napiecie chyba powinny byc odczytywane w jednej chwili, zmierzenie dokladnej mocy nawet rezystora przy pradzie zmiennym nie jest takie proste potem sie moze okazac ze dokladnosc jego wykonania i byc moze niezmiennosc ch-tyk w okreslonych granicach moga sie okazac bardziej pomocne przy mierzeniu jego mocy oraz pomiaru napiecia ze wzoru p=usk^2/R

btw jak kazdy bedzie stosowal wlasne termometry to nalezy dodac bledy kazdego z nich czy tez sposobu jego umiejscowania itd ;]

"mierzenie to nie odczyt z miernikow tylko caly proces myslowy towarzyszacy opisywaniu badanego zjawiska oraz opracowywaniu jego wynikow" ;)

dobra koniec bo znowu wyszedlem na tego zlego ktory wytyka glupie bledy

bawcie sie dobrze ;]

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm nie wiem czy mam do tego jeszcze dostep ale moge dorwac starsze zasilacze serwerowe wiec to ma dosyc spora moc... wiec jakby co to uderzac do mnie bo mam zamiar brac udzial w rankingu... tylko czekam niech pojda pewne postepy... :mur:

Edytowane przez dioda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Ci znowu ze swoimi zasilaczami :? ...

PO CO PYTAM SIE ???!!!

Zrobimy to w ten sposob pewnie : http://teampuss.com/forums/viewtopic.php?t=871

Bezsensu wg mnie z tym zasilaczem.

To ma byc lekkie i mobilne :-P ...a nie jakas "szafa" .

piotres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do rezystorow to czasem one nie zmieniaja swojej charakterystyki w niskich temp?? - co prawda watpie aby przy 150W ktos zszedl do "niskich temp" ale jednak :D

1674334[/snapback]

musialbys napisac co oznaczaja owe niskie temp bo tylko powiem ze kaskady na tym tez bedziemy testowac a wg mnie -80C to wysoka temp nie jest ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@piotres

moze po to by kazdmu zapewnic takie same warunki pomiaru ?

imo bez tego pod sama siecia nawet z jakims prostym filtrem moc odkladna kazdego bedzie sie pewnie roznic o kilka procent od pozostalych ... niby nic wielkiego, rownie dobrze kazdy moze sobie takie rezystory kupic po co je przesylac ? jak beda z jednej serii dobrze przemierzyc i nie macie problemow ;]

a kto powiedzial ze to ma byc szafa ? odrobina pomyslunku i macie to ladnie zamkniete w budzie po zasilaczu+kabelki oraz rezystory i ich obudowa do tego moze kabelek pod coma,

myslalem ze Wy chcecie taki full vmod podpinacie pod kompa zalaczacie obciazenie pod "fc"i sie niczym nie przejmujecie, do tego jakis film po kliku godzinach mamy wynik co nasza maszyna potrafi ... ;] po czym pyk myk wykres i zamieszamy w rankingu na tfiku, i jestesmy masta eh,

zreszta robta co chceta

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Ci znowu ze swoimi zasilaczami  :?  ...

PO CO PYTAM SIE ???!!!

Zrobimy to w ten sposob pewnie : 1674890[/snapback]

Heheh i juz widze ze nie miales do czynienia z zasialczami swap'owymi, to nie jest duze (moze jak 3 zasialcze ATX wziete do kupy... ale i sa mniejsze), a teraz sie moge posmiac fajnie jest pracowac przy serwerach... B) duze sa UPS'y nie zasilacze... mimo tego wasza sprawa jak pwostanie grzalka... wiem tyle taki zasilacz dostarcza duza moc i w pelni stabilne napiecia, ja tez nie mam pewnosci czy sa jeszcze na stanie firmy...

Edytowane przez dioda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem wam cos co byc moze wam ulatwi sprawe :D

Znaczy sie co do pomiarów bo konstrukcja typu kilka rezystorow podlaczanych w sierc 220 v to dobry pomysl ale czeba uwazac z napieciem :D..... A i co do nich to proponuje jednak 2 razy 600om równolegle co da jakies 170 W :D

Ale mniejsza o to jestem elektronikiem i znam takie uzodzenie jak watomierz co rozwiąze problemy zwiozane z moca zalezna od napiecia po prostu bedziecie wiedziec jaka jest moc wydzielana i na tej podstawie bedziecie sobie miezyc a jeszcze jak koniecznie chcecie te 150 wat to proponuje autotransformator (cena ok 150 zł waga jakies 6-10 kg ) i jakis watomiez ale co do watomieza to powiem ze jest wrazliwy na wstrzasy i inne wiec najlepiej by bylo by kazdy miał swój o oikreslonej klasie dokladnosci i se ustawicie na auto trafie te `150 w a nawet wiecej jak tam bedzied\cie chcieli :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdzie uzasadnil?

Bo jak narazie widze, ze napisal bzdure. Z tego co sie orientuje, to to nie sa wartosci liniowe i dokladnie powiazane (wplyw napiecia na temperature rezystorow i system chlodzenia).

Jesli chcecie zrobic wiarygodne testy, to niestety musza byc robione w warunkach jednakowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta? i o ile sie zmieni ilosc ciepla wydzielana przez te rezystory? nagle przecierz 2x nie wzrosnie, watpie zeby nawet o 5W z reszta jesli nawet sie o te 5W bedzie wahac to ile mi to temp zbije? 0,5C? 1C? 2? przeciez to nie jest test blokow wodnych gdzie jeden od drugiego o 1-3C sie bedzie roznil tylko systemow chlodzenia freonem a tu pomiedzy jednym a drugim moze byc nawet 20 i wiecej C roznicy... To ma byc bardziej zabawa, mobilizacja do modyfikacji swoich agregatow a nie ranking na skale swiatowa z tysiacami uczestnikow, nas jest zaledwie kilku....

Jest tak wiele zeczy ktore moga minimalnie zmienic ten wynik ze nie da sie tu byc dokladnym, nawet nie ma potrzeby bo moj termometr odczyta minimalnie inaczej temp i penis ci po dokladnej grzalce. I prosze skonczyc gadke na temat dokladnosci obciazenia bo sie marnie produkujecie a nie rozumiecie calego zagadnienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety moja grzalka nie daje sie przesylac. Zasilacz wazy prawie 20kg. Sama grzalka to nic specjalnego - 2 swiece zarowe (kazda po 74W) wrkecone w miedziany klocek z wyfrezwowanym rdzeniem amd. Swiece polaczone szeregowo. Zasilacz posiada amperomierz i voltomierz i plynna regulacje mocy w zakresie 5-150W

Mysle iz trudno bedzie zrobic cos podobnego aby bylo mobilne.

Jeśli masz świece o mocy nominalnej każda 74W włączone szeregowo, to twoja grzałka NA PEWNO NIE POBIERA 148W mocy przy zalecanym napięciu pracy świec, ponieważ ich rezystancja się dodaje i natężenie prądu płynącego jest dwa razy mniejsze od tego, który płynął by przez jedną świecę.

Znając życie charakterystyka poboru mocy swiec jest mocno nieliniowa, więc aby osiągnąć tę samą moc wydzielaną w układzie świeć połączonych równolegle, to musiałbyś solidnie podbić napięcie zasilania. Czyli zasilać grzałę napięciem o wartości sporo ponad 24V.

No chyba że masz układ równoległy i po prostu się pomyliłeś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi