Skocz do zawartości
kamilo23

Dysk (jak By Tarcie Piłą)

Rekomendowane odpowiedzi

Przeleciałem dysk HDD REGENERATOR brak złych sektorów i tak samo softem segate i wszystko ok. A mimo tego dalej słychac ten dzwięk jakby głowica tarłą o coś. Co to mozę być dodam takze że kiedy od spodu dysku jak chodzi dotkne go jakąś częśc nagle dysk staje i po chwili pracuje. Ale czesto się zawiesza.

Podejrzewam tez że to wina mojej starej zamiast komputer wyłączyc normalnie to ona z listwy :mur: :mur: :mur:

Pewnie głowica nie parkowała i moze sie jakieś rysy zrobiły itp. Nic tylko się powiesić :mur:

Edytowane przez kamilo23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeleciałem dysk HDD REGENERATOR brak złych sektorów i tak samo softem segate i wszystko ok. A mimo tego dalej słychac ten dzwięk jakby głowica tarłą o coś. Co to mozę być dodam takze że kiedy od spodu dysku jak chodzi dotkne go jakąś częśc nagle dysk staje i po chwili pracuje. Ale czesto się zawiesza.

Podejrzewam tez że to wina mojej starej zamiast komputer wyłączyc normalnie to ona z listwy  :mur:  :mur:  :mur:

Pewnie głowica nie parkowała i moze sie jakieś rysy zrobiły itp. Nic tylko się powiesić :mur:

1669946[/snapback]

Odczytaj SMART przy pomocy np. programu speed fan, bedzie juz wtedy jasne co i jak.

P.S. W obencych dyskach twardych odciecie zasialnia im nie szkodzi, w przeciwienstwie do wstrzasow. (odciecie zasilania najwyzej spowoduje blad logiczny a nie fizyczny)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi