Skocz do zawartości
Low-Power

Caviar 80gb I Problem Z Wylaczaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chcialbym sie dowiedziec ktory z 2 dyskow na tasmie wylacza sie jako pierwszy. Tzn. mam 2 caviary na 1 tasmie. Jeden (magazyn) jest jako slave a 2 (system) jako master(tyzn cable select bo zworke zgubilem :lol: ). Wiec ten ktory sie wylacza jako pierwszy jest master czy slave(chodzi o zamykania systemu)?

Kolejnym problemem jest to ze ktorys z tych dyskow (powyzsze pytanie zadalem po to zeby dowiedziec sie ktory)podczas wylaczania winxp, kiedy juz zamknie wszystkie programy itd zawiesza sie tzn, slychac jeden "cyk"(wylaczenie jednego dysku) i komp wisi. zauwazylem, ze dzieje sie tak kiedy komp pochodzi dluzej tzn powyzej 5h) Czasem komp wylaczy sie poprawnie. Dodam, ze kiedys (2 miechy temu) jeden z dyskow potrafil sie samoczynnie wylaczyc. Prosze o pomoc w tych 2 pytaniach - ktory jako pierwszy musi sie wylaczyc i co moze byc wina takich zachowac dysku??

Ostatnio zmienilem zasilke na tego fortrona z opisu jednak poza spadkiem temp nic zauwazylem poprawy w tej kwestii.

Barton 2500+@3200+, Abit nf7-s2, 1GB Apacer Dual DDR200, GF 6600GT, 2*WDC 80GB (8mb cache), FSP 350MDN

Pozdrawia

Edytowane przez Low-Power

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Tez posiadam 2 WD - jak w opisie - i wyglada to tak:

Problem pierwszy: U mnie przy zamykaniu systemu wylaczaja sie jednoczesnie, natomiast przy przechodzeniu do hibernacji najpierw wylacza sie slave, bo na master jest zapisywany 512 MB "hiberfil.sys" i troche to trwa. Inna sprawa, ze w tym wypadku wylaczanie dyskow wyglada inaczej. Przy zamykaniu systemu procedura wyglada tak, ze system sie zamyka i wylacza zasilanie, przez co dyski automatycznie dokuja glowice i powoli sie zatrzymuja; przy hibernacji system wysyla do wszystkich nieuzywanych aktualnie dyskow (w moim przypadku do jednego) polecenia przejscia do trybu suspend, czyli dokuje glowice po czym sam zatrzymuje talerze. Trwa to o wiele krocej, jest glosniejsze i pobiera tyle pradu ile jest pobierane przy starcie dysku. Tyle wykladu. Nie wiem o co dokladnie chodzi Ci w tym pytaniu, system nie zatrzyma dysku, z ktorego musi jeszcze korzystac :)

Problem drugi: Sprawdz czy twardziel sie nie przegrzewa, najlepiej organoleptycznie. Samoczynne wylaczanie - nie masz przypadkiem wlaczonego oszczedzania energii? Jesli nie to moze byc wina wtyczki zasilajacej dysk (molex). Sprawdz czy nie jest przypalona, czy styki nie sa poczerniale. Ostatecznie, moze dysk stwierdzil ze czas na emeryture.

pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec w tym konkretnym przypadku chodzi mi o to ktory dysk wylacza sie jako pierwszy podczas najzwyklejszego zamykania systemu ( u mnie wyglada to tak, ze najpierw slysze jeden "cyk" a jakas sek pozniej drugi)-nigdy nie korzystam z hibernacji czy czasowego wylaczania dyskow. Co do drugiego problemu... pierwszy dysk wylacza sie, czas na wylaczenie drugiego i freez(dzieje sie tak kiedy komp jest wlaczony dluzej przyjmijmy ze ponad 5h). Kiedys mialem przypadek ze potrafil sie sam wlaczyc i wylaczyc podczas pracy systemu(zwis 5sek i praca 10 sek, zwis kompa 5 sek i praca 10sek - bylo to na checkdisku). Co do temp dysku...organoleptycznie jest on cieply ale nie goracy w everescie wskazuje 27 i 36 st. Wtyczka molex jest nowa bo wymienilem zasilke wczoraj (dalej to samo). Dzis jeszcze wymontuje fdd bo jest on umieszczony pomiedzy tymi dyskami i moze blokuje wymiene ciepla z otoczeniem.

A nie jest przypadkiem tak, ze jako ostatni wylacza sie master(ktory jest jednoczesnie systemowy)??

pozdro

Edytowane przez Low-Power

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy zamykaniu systemu u mnie wszystkie chodza az system nie skonczy sie zamykac. Jak skonczy - odlaczenie zasilania do wszystkiego z wyjatkiem MOBO (jak to w ATX'ach) i sila rzeczy dyski sie wylaczaja :) Nie ma zadnej sekwencji wylaczania dyskow. Po prostu "power down"

pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi