Skocz do zawartości
M79

Nie wstaje zlozony komp-AMD prosze o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Koles ma problem po zlozeniu kompa tzn system nie chce sie ladowac.

Przechodzi caly selftest biosu, rozpoznaje cpu (xp2200), dyski, napedy, stacje dyskietek i zatrzymuje sie w momencie, gdy ma ladowac sie system. Wszystko jedno czy miala by byc to dyskietka systemowa, hdd, czy bootable cd (wraz z odpowiednimi zmianami bootsequence w biosie), sytem po selftescie zawiesza sie. Nawet gdy podlaczona jest tylko stacja dyskietek, grafa, ram, raid wylaczony, firewire nie zainstalowane, czyli ustawienia minumum

Mobo: asus a7v333 (raid wylaczony)

Co moze byc przyczyna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

popieram! tylko metoda prób i bledow, sprawdzona! zacząłbym od zasilacza, często te standardowe nie sa zbyt rewelacyjne i powoduja różne problemy. a próbowaliście inna płyte głowną?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak koledzy powyzej , ja w pierwszej kolesjnosci stawiam na walniety Ram , moze cos z zasilaczem ( mam nadzieje ze nie masz Codeshita ) , sprawdz tasmy od dysku .

POzatym jezeli mozesz podaj mi wersje Biosu jaka posiadasz , oraz jaki masz rev plyty .

Aha wcisnij przez wykryciem proca Alt+F2 to szybko zmienisz Biosa . Najnowsza wersja to 1015 o ile pamietam dobrze .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chwilowo calosc lezy u kumpla, bede probowal za dzien, dwa.

Zasilacz raczej odpada = enermax 350W dotad zero problemow.

Generalnie wszystkie czesci powinny byc ok, bo zmieniana byla plyta glowna i procesor.

Dlatego podejrzewam plytke.

CMOS: to jest zbyt piekne zeby moglo byc prawidziwe, ale sprawdze jako pierwsze.

Bios 1.07 (troche leciwy) rev nie mam pojecia, ale plytka ma z 4-5 miechow.

Xan: dzieki za cenna uwage, mam nadzieje ze ten post flash utilty zadziala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Flashowanie biosu na takim kompie, który się wiesza to bardzo ryzykowne posunięcie !

Płyta wiesza Ci się na Veryfing DMI Pool Data ?

- sprawdziłbym inny ram, reset CMOS, wyjmij wszystkie karty poza graficzną, odepnij weszelkie napędy poza FDD, spróbuj wystartować na magistrali FSB=100MHz

- być może coś z płytą :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź, czy masz dobrze zamontowaną płytę główną.

Jak kiedyś pracowałem w serisie, to miałem kompa z wygiętą mobo, który wstawał, odpalał instalatora windowsa, ale nie przechodził pełnej instalacji.

Wymień ram, zczyść CMOS, i załąduj Safe settings. spróbuj przełożyć ram do innego slotu.

Jeśli to zawiedzie, to poproś, żeby ktoś inny nacisnął przycisk POWER :)

Zdziwiłbyś się ile razy "dobre fluidy" pozwoliły odpalić zkiepszczonego kompa :) na serwisie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To że w serwisach urzywa się fluidów do odpalenia kompa to wierze bo ja przez to nosiłem kompa x razy do serwisu. 

A co do topicu to może radiator źle leży ???

O swiete slowa sprawdz radiator.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakoś żaden z moich poprzedników nie wspomniał o możliwości padnięcia dysku. Kiedyś miałem podobny problem - po wymianie płyty głównej i procesora - też zatrzymywał mi się przed załadowaniem systemu. Wystarczyło go wypiąć, a komputer odpalił z dyskietki. Jeśli jednak padła pamięć, to możesz ją wyjąć - po włączeniu powinien zacząć piszczeć - jeśli nie to znaczy, ze padnięta płyta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...