M79 Opublikowano 2 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2002 Koles ma problem po zlozeniu kompa tzn system nie chce sie ladowac. Przechodzi caly selftest biosu, rozpoznaje cpu (xp2200), dyski, napedy, stacje dyskietek i zatrzymuje sie w momencie, gdy ma ladowac sie system. Wszystko jedno czy miala by byc to dyskietka systemowa, hdd, czy bootable cd (wraz z odpowiednimi zmianami bootsequence w biosie), sytem po selftescie zawiesza sie. Nawet gdy podlaczona jest tylko stacja dyskietek, grafa, ram, raid wylaczony, firewire nie zainstalowane, czyli ustawienia minumum Mobo: asus a7v333 (raid wylaczony) Co moze byc przyczyna? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 2 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2002 Sprawdz czy się coś nie przegrzewa, sprawdź napięcia, może jest ono za małe na czymś, na ja u siebie bez podniesienia napięcia dla ddr nie odpaliłem kompa wogóle. polecam metodę prób i błędów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi_k Opublikowano 2 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2002 popieram! tylko metoda prób i bledow, sprawdzona! zacząłbym od zasilacza, często te standardowe nie sa zbyt rewelacyjne i powoduja różne problemy. a próbowaliście inna płyte głowną? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 2 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2002 reset CMOS => try again :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 3 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2002 Tak jak koledzy powyzej , ja w pierwszej kolesjnosci stawiam na walniety Ram , moze cos z zasilaczem ( mam nadzieje ze nie masz Codeshita ) , sprawdz tasmy od dysku . POzatym jezeli mozesz podaj mi wersje Biosu jaka posiadasz , oraz jaki masz rev plyty . Aha wcisnij przez wykryciem proca Alt+F2 to szybko zmienisz Biosa . Najnowsza wersja to 1015 o ile pamietam dobrze . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M79 Opublikowano 3 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2002 Chwilowo calosc lezy u kumpla, bede probowal za dzien, dwa. Zasilacz raczej odpada = enermax 350W dotad zero problemow. Generalnie wszystkie czesci powinny byc ok, bo zmieniana byla plyta glowna i procesor. Dlatego podejrzewam plytke. CMOS: to jest zbyt piekne zeby moglo byc prawidziwe, ale sprawdze jako pierwsze. Bios 1.07 (troche leciwy) rev nie mam pojecia, ale plytka ma z 4-5 miechow. Xan: dzieki za cenna uwage, mam nadzieje ze ten post flash utilty zadziala. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dARIO Opublikowano 3 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2002 Flashowanie biosu na takim kompie, który się wiesza to bardzo ryzykowne posunięcie ! Płyta wiesza Ci się na Veryfing DMI Pool Data ? - sprawdziłbym inny ram, reset CMOS, wyjmij wszystkie karty poza graficzną, odepnij weszelkie napędy poza FDD, spróbuj wystartować na magistrali FSB=100MHz - być może coś z płytą :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOBO Opublikowano 3 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2002 Ja miałem identyczne objawy (na axp 2000+ z płytą solteka) pomogło u mnie przestawienie AGP na x2 - ale tam był radeon 7000 ..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LEON2000 Opublikowano 3 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2002 Temperatura proca?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iNtEnSe Opublikowano 3 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2002 Sprawdź, czy masz dobrze zamontowaną płytę główną. Jak kiedyś pracowałem w serisie, to miałem kompa z wygiętą mobo, który wstawał, odpalał instalatora windowsa, ale nie przechodził pełnej instalacji. Wymień ram, zczyść CMOS, i załąduj Safe settings. spróbuj przełożyć ram do innego slotu. Jeśli to zawiedzie, to poproś, żeby ktoś inny nacisnął przycisk POWER :) Zdziwiłbyś się ile razy "dobre fluidy" pozwoliły odpalić zkiepszczonego kompa :) na serwisie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 3 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2002 To że w serwisach urzywa się fluidów do odpalenia kompa to wierze bo ja przez to nosiłem kompa x razy do serwisu. A co do topicu to może radiator źle leży ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 3 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2002 To że w serwisach urzywa się fluidów do odpalenia kompa to wierze bo ja przez to nosiłem kompa x razy do serwisu. A co do topicu to może radiator źle leży ??? O swiete slowa sprawdz radiator. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CyraxFX Opublikowano 4 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2002 A moze jakiś spięcia są i nie chce się załądować sprawdz wszystkie kable Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yasin Opublikowano 4 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2002 Jeżeli nie pomogą rady moich przedmówców to pewnie mobo jest walniętą, jakaś seria tych płytek asusa była trefna, padały i zabierały ze sobą mysz, klawiaturę i z tego co pamiętam fdd Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek38 Opublikowano 4 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2002 Jakoś żaden z moich poprzedników nie wspomniał o możliwości padnięcia dysku. Kiedyś miałem podobny problem - po wymianie płyty głównej i procesora - też zatrzymywał mi się przed załadowaniem systemu. Wystarczyło go wypiąć, a komputer odpalił z dyskietki. Jeśli jednak padła pamięć, to możesz ją wyjąć - po włączeniu powinien zacząć piszczeć - jeśli nie to znaczy, ze padnięta płyta. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puffy Opublikowano 5 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2002 Sprobuj zaladowac rozne kofigi w biosie raz producenta raz zalecane itp.moze ktrys zajarzy a moze reset biosa,moze tasmy ide sa odwrotnie....sprawdzaj sprawdzaj kombinuj jak najwiecej :o Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...