bigfan Opublikowano 2 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2005 Zakupiłem kilka miesięcy temu klawiaturę BTC 6100C. Jest to bardzo fajna klawiatura, równie przyjemna jak Logitech UltraX a moim zdaniem nawet ładniejsza. Od początku jednak doskwierał mi problem z niepewnie działającą spacją przy naciskaniu jej lewej skrajnej krawędzi. Postanowiłem nieco poprawić jej działanie - ten przepis być może będzie działać w przypadku innych klawiatur "flat", gdzie występuje problem ze spacją. Na początku trzeba rozkręcić klawiaturę - w przypadku BTC jest to kilka małych śrubek na spodzie obudowy. Po otwarciu (delikatnym, tak aby nie połamać małych plastikowych elementów) trzeba odkręcić jeszcze kilka śrubek, które mocują płytkę ze scalakiem i metalową blaszkę (nie mam zdjęć, ale po otwarciu obudowy będzie widać, co trzeba odkręcić). Po odkręceniu wszystkich śrub, będzie można wyciągnąć płytę z właściwą klawiaturę (trzyma się na takich małych plastikowych zatrzaskach, więc trzeba ją bardzo delikatnie wysunąć, podważając w razie potrzeby jakimś małym śrubokrętem). Po wyjęciu płyty trzeba małym płaskim śruborkętem wyciągnąc dwa białe plastikowe "zawiasy" mocujące spację - to poluzuje przycisk i będzie go można lekko odgiąć (spacja jest jeszcze mocowana w innym miejscu przy pomocy odpowiednio zagiętego drutu - mi wystarczyło wysunięcie tych białych zatrzasków). Na środku pod spacją będzie widać gumową membranę, która jest odpowiedzialna za "sprężynowanie" przycisku. Nakleiłem na spód spacji w miejsce, gdzie styka się z membraną, malutką naklejkę o grubości podwójnej zwykłej kartki A4. Potem trzeba spację nacisnąć, aby zatrzaski zaskoczyły i skręcić obudowę tak, aby nic nie zostało ;-) Po tym zabiegu spacja pracuje odrobinkę głośniej (subiektywnie), ale pracuje pewnie niezależnie od miejsca naciśnięcia. Mam nadzieję, że opis jest w miarę czytelny i pomoże tym, którzy zmagają się z kłopotliwą spacją w BTC i w innych klawiaturach :-) Przepraszam za brak zdjęć, ale akuratnie baterie w aparaciku mi padły... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 3 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2005 Możliwe możliwe. No to mamy już dwa sposoby. :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...