Varrol Opublikowano 4 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2005 No więc tak - potrzebuję drukarki taniej - zarówno w uytkowaniu jak i w kupnie (raczej używana) - która drukuje w miarę szybko i ładnie. Na myśl nasuwa się laserówka - tylko nie mam pojęcia jaka - jeszcze nowe modele to bym coś wymyślił, ale chcę to zrobić po minimalnych kosztach. I teraz zasadnicze pytanie - czy laserówki są faktycznie tańsze od atramentówek w używaniu? Czy laserówka może leżeć kilka miesięcy nieużywana i po uruchomieniu drukowac bez problemu (zasychający tusz w atramentowych jest dla mnie sporym problemem). Potrzebuję drukarkę solidną, która przetrwa lata - przy w sumie niedużym obciążeniu, bo średnio drukuje bardzo mało - ale za to jak już mam coś do drukowania, to jest tego sporo, a zależy mi żeby to szybko leciało. USB byłoby miłe, ale niekoniecznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 4 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2005 Nie podałeś ile masz kasy... Jak mało to tylko laser, bo tusz nie zasycha... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzemian Opublikowano 4 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2005 Ja mam starą (ma już jakieś 10 lat;) ) laserówkę HP LaserJet 4L, przy wydruku zwykłych tekstów sprawuje się b. dobrze (chociaż czasem zagina mi róg w kartce, ale to chyba wina tego konkretnego modelu). Na allegro dostaniesz ją za ~100 zł, więc chyba się opłaca (chociaż nie wiem na ile się ta inwestycja opłaca w stosunku do innych d. laserowych). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 6 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2005 Powiedzmy do 100zł drukara... Ten laserjet 4L - akurat jego oglądałem na allegro (chyba była popularna) - jakie są koszty utrzymania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzemian Opublikowano 9 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2005 (edytowane) Po pierwsze sorry za tak późną odpowiedź. Co do kosztów - ciężko mi powiedzieć cokolwiek na ten temat. Toner kosztuje ~200 zł, ponoć starcza na jakieś 4 000 kartek, a ja przy swoim tempie kilkudziesięciu stron miesięcznie nie odczuwam jakichkolwiek strat finansowych z tytułu ciągłęgo kupowania tego tonera (ostatni może kupiłem ze 2-3 lata temu i jeszcze się nie zanosi na jego śmierć):) Edytowane 9 Października 2005 przez krzemian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 11 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2005 Jeszcze tylko sprzedać moją drukarkę i moge kupować nową :D - może ktoś chętny? Tylko mam mały problem z wyborem modelu - są 4L, 4, 4P, 4N itd - niektóre mają 600DPI, a niektóre 300DPI, są też nowsze modele 5 i 6, z tym, że piątka to już ok 180zł, a szóstka 200zł - 4L wydaje się najtansza, bo 120zł, ale ma rozdzielczość tylko 300DPI - chociaż przy drukowaniu tekstu to zdaje się nie jest uciążliwe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzemian Opublikowano 11 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2005 Powiem więcej - przy drukowaniu tekstu wg. mnie nie sposób zauważyć jakiejkolwiek różnicy między 300 a 600 dpi. Ja sam jestem zaskoczony jakością tej drukarki - każda literka to jeden kształt, nie uda ci się nawet z odległości 0,5 cm dojrzeć tam tych punktów jej tworzących:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 24 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2005 Kupiłem 6P - za 200zł - co mi tam - ale przebieg 8k (czyli realnie pewnie koło 10k bo ona jakoś dziwnie liczy) - starą sprzedałem za 120zł więc i tak niewiele dopłaciłem... Ciekawe, czy moja też wytrzyma 2 miliony przebiegu - ale przy takich ilościach co ja drukuje, pewnie nie dożyje takiego przebiegu :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...