Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

CZEŚĆ!!!

Mam od jakiegoś czasu nagrywareczke teaca i jestem zadowolony.

Lecz ostatnio wpadłem na pomysł zeby upgradować biosa do nagrywarkie na teaca W548E. Przeciez wtedy mam wyrabiste predkosci : 48 , 16 , 48.

Boję się jednak bo są różnice pomiędzy tymi nagrywarkami.

Oto opis pierwszej ( mojej ):

http://www.cdrinfo.pl/software/stronaspw.p...neid=2036011752

A oto opis drugiej , tzn tej z której chce zgrać biosa:

http://www.cdrinfo.pl/software/stronaspw.p...neid=2281221754

A właściwie jest jeszcze jedna która jest jeszcze lepsza. Opis:

http://www.cdrinfo.pl/software/stronaspw.p...neid=2281221915

Proszę więc was żebyście mi pomogli. W końcu to jest podkrecanie nagrywarki, a wy się znacie na podkręcaniu........ prawda?

Dzięki za wszystko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja. Jeżeli masz cień wątpliwości to nie rób tego . To nie jest biosik jak na płycie i nie zrobisz clear. Pamietaj to twoja kasa. Jak na Cdrinfo dostanie dwie ,trzy pozytywne odpowiedzi od wyjadaczy to rozważ sprawę jak nie to daj luz. Przeczytaj stare posty - trochę ludzie płaczą.

Założe się że i tak to Zrobisz ....isn't it?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EEEE, ten numer już przerabiałem. ANI SIĘ WAŻ TEGO ROBIĆ. Moja zaraz potem powędrowała do serwisu. Notorycznie wieszało kompa przy odpaleniu jakiegokolwiek programu do wypalania. Chyba że sam chcesz sprawdzić... 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...ostatnio wpadłem na pomysł zeby upgradować biosa do nagrywarkie na teaca W548E. Przeciez wtedy mam wyrabiste predkosci : 48 , 16 , 48...

Jedynym rozsądnym powodem dla takiego upgrade'u jest nagrywanie 16x CDRW. Też mam W540E i na razie nie zamierzam nic przy niej grzebać. Uważam że ryzyko jest zbyt duże. Różnicy w szybkości [może poza CDRW] nie odczujesz... pomyśl zresztą, że żeby wypalać szybciej musisz mieć szybsze nośniki - droższe, trudniejsze do dostania etc.

Dla mnie gra nie warta świeczki [teoretyczna różnica [bez lead-in/out] nie przekracza pół minuty]...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...ostatnio wpadłem na pomysł zeby upgradować biosa do nagrywarkie na teaca W548E. Przeciez wtedy mam wyrabiste predkosci : 48 , 16 , 48...

Jedynym rozsądnym powodem dla takiego upgrade'u jest nagrywanie 16x CDRW. Też mam W540E i na razie nie zamierzam nic przy niej grzebać. Uważam że ryzyko jest zbyt duże. Różnicy w szybkości [może poza CDRW] nie odczujesz... pomyśl zresztą, że żeby wypalać szybciej musisz mieć szybsze nośniki - droższe, trudniejsze do dostania etc.

Dla mnie gra nie warta świeczki [teoretyczna różnica [bez lead-in/out] nie przekracza pół minuty]...

nosniki sa tanie ( wedlug mnie oczywiscie ). przeciez tdk 48x kosztuje 2 zl

tylko rw moze troche byc drozsze.

niestety denerwuje mnie jeden fakt. Bo przed ta nagrywarka mialem teaca 24x ( nagryw. ) i plyta cd-r wypalala sie ( 700MB ) 3 min 40 sek. A teraz mam taką jw. i wypala się w 3m i 15 sek. Trochę to jest dziwne. Upgradeowałem specjalnie biosa na najnowszego ( chyba to jest ver. "H" ) ale to malo dalo..........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem nie pwyjdzie Ci to. Ale może się mylę. Popytaj na www.cdrinfo.pl

ale porównaj sobie te napedy

duzych roznic nie maja

żeby to ocenić, musisz zobaczyć co oba napędy mają wewnątrz, a nie tylko przyczytać opis :D . Zmiana biosa coś da jeżeli podzespoły w obu modelach są identyczne. Tak więc nie warto ryzykować, no chyba, że znasz osobę której wyszło :D Ja osobiście jeszcze nie słyszałem o podkręconym Teac-u, co innego LG, LiteOn.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież i tak ona jest szybka a ta 1 minuta nawet nie wiem czy tlr by było nie zrobi różnicy.Szkoda zachodu no chyba że masz kase na serwis i żyłke hazardzisty to jak najbardziej próbuj.

Jak ci się uda to daj znać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to nie najtaniej :) Ja kupuję Dysan OEM za 85gr [tyle że 16x] więc 2zł wydaje mi się ceną horendalną - policz różnicę, gdy kupujesz np 100 sztuk.

mialem teaca 24x ( nagryw. ) i plyta cd-r wypalala sie ( 700MB ) 3 min 40 sek. A teraz mam taką jw. i wypala się w 3m i 15 sek. Trochę to jest dziwne.

Ten TEAC [podobnie jak napędy innych producentów] nie nagrywa całej płyty 40x lecz partiami 16-24-32-40x (Z-CLV). Według mnie nie uda Ci się uzyskać wiele lepszego wyniku. Swoją drogą różnicy pomiędzy 2:40 a 3:15 nie zauważysz, gdy nie będziesz palił hurtowo, a wtedy najlepszym wyjściem jest drugi komp z drugą nagrywarką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to nie najtaniej :) Ja kupuję Dysan OEM za 85gr [tyle że 16x] więc 2zł wydaje mi się ceną horendalną - policz różnicę, gdy kupujesz np 100 sztuk.

mialem teaca 24x ( nagryw. ) i plyta cd-r wypalala sie ( 700MB ) 3 min 40 sek. A teraz mam taką jw. i wypala się w 3m i 15 sek. Trochę to jest dziwne.

Ten TEAC [podobnie jak napędy innych producentów] nie nagrywa całej płyty 40x lecz partiami 16-24-32-40x (Z-CLV). Według mnie nie uda Ci się uzyskać wiele lepszego wyniku. Swoją drogą różnicy pomiędzy 2:40 a 3:15 nie zauważysz, gdy nie będziesz palił hurtowo, a wtedy najlepszym wyjściem jest drugi komp z drugą nagrywarką.
85 gr nie dałbym za taką płytę. Uważam że lepiej jest wydać 2 zl za porządną płytę które nie dość że można ngrywać z prędkością 48 ( u mnie tylko 40 ) to jeszcze gwarantuje jakość , i dlugi czas użytkowania.

Dla mnie coś takiego to są jednorazówki, isą przydatne jezeli qmplowi jakies programy przynosze. W koncu to taniej od dyskietki..............

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

85 gr nie dałbym za taką płytę. Uważam że lepiej jest wydać 2 zl za porządną płytę które nie dość że można ngrywać z prędkością 48 ( u mnie tylko 40 ) to jeszcze gwarantuje jakość , i dlugi czas użytkowania.

Dysan to są dość porządne płyty. A cena jest tak atrakcyjna, bo:

1. Są bez nadruku.

2. Zapakowane w folię zamiast w pudełka.

3. Okazja, bo towar nie zszedł z półki zanim pojawiły się 32x i szybsze.

Normalnie, zapakowane w pudełka, w sklepie, kosztują dużo drożej.

Jak na razie (odpukać) spisują się doskonale, żadna nie padła.

Zresztą dyskusja jest bezcelowa. Nie mam zamiaru zmieniać niczyich przyzwyczajeń,..

Gdybyś zmieniał ten firmware to daj znać o wynikach.

Howk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

super!!! teraz jak nagrywalem doslownie 700MB prędkością 40x to trwało to tylko 7 minut i kilkanaście sekund!!! EXTRA!!! Co raz lepiej się spisuje ta nagrywarka!

KURNA ! Czy ktoś wie dla czego tak dlugo to trwało ( przypomne ze niedawno wrzuciłem bios 1.0H. Co może byc powodem tak długiego nagrywania?[/img]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...