Skocz do zawartości
marc-o-polo

Jak Formatowac Win Xp...

Rekomendowane odpowiedzi

Dotad siedzialem na Win98 i zeby sformatowac dysk podczas wlaczania sie systemu wystarczylo wcisnac F8 i za pomoca wiersza polecen wpisac format c:. Ale teraz na WinXP wchodze w takie podobne menu~ podczas rozruchu i sa tam rozne tryby ale wiersza polecen nie ma. Zonk. Zrobilem dyskietke startowa ale jak z niej odpalam to partycje D widzi jako C, zas samej C z systemem nie ma. Drugi zonk ;d WTF? Taka wydawac by sie moglo blaha sprawa ale normalnie nie wiem :\

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko by bylo ok tylko ze ona ma pewnie system plików NTFS i tutaj dyskietka startowa z 98 juz zawodzi.

Trzeba zrobic tak jak napisal wdk... plyta instalacyjna XP i tam masz mozliwosc zakladania nowych partycji, formatowania, naprawiania systemu itp...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpal instalkę Win Xp z płyty podczas uruchamiania(chyba wiesz jak to się robi- w biosie przestaw zamiast floppy na cd-rom) poczekaj chwile. Wcisnij F8 i zainsstaluj na C:. Zostaniesz porposzony czy chcesz zostawić bierzący system czy sformatować dajesz sformatować i wybierasz jak chcesz sformatować. I tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ale jak ma ntfs to moze usunac, chyba, partycje w dosie?

fdisk powinien widziec ja jako non-dos?

1684901[/snapback]

Zgadza sie, widzi ja jako partycje z poza dos i spokojnie mozna ja usunac....

a zakladac to juz instalatorem windowsa no chyba ze ktos chce fat32 to moze byc i fdisk :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi