Skocz do zawartości
Vincent de Marco

Purevideo

Rekomendowane odpowiedzi

Interesowalem sie tym czysto teoretycznie.

Osobiscie nie sprawdzalem ale jakos nie ma sluchow aby to byla jakas oszalamiajaca nowinka szczegolnie, ze format Divx rzadzi, a w nim to ja watpie aby jakies polepszenie obrazu nastapilo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To żadna rewelacja jeśli chodzi o divx. Natomiast gdy ogląda się materiał HDTV, HD-DVD czy też WMV HD to widać różnicę. Na stronie microsoft są dema filmów w wysokiej rozdzielczości http://www.microsoft.com/windows/windowsme...ntShowcase.aspx gdy te filmy próbowałem oglądać na P4 HT 3.0 GHz, lub Athlonie 3000 1.8@2.7 GHz to na przykład na demku Step Into Liquid 1080 miałem niezły pokaz slajdów. Po zainstalowaniu kodeków do pure video obciążenie procka jest średnio 50% ale cały film działa bardzo płynnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszędize piszą że ta technolodia Purevideo wspomagana jest przez karty GF 6.. , 7.. a w PDFie http://download.nvidia.com/Windows/dvd_dec...er_1.02-150.pdf

Jest napisane że wspomaga także karty GF4. FX, serie Quadro, zintegrowane w nForce czy nForce2, a nawet hmm ATI Radeon. Czy to znaczy że na tych chipach obraz też będzie poprawiany czy "akcelerowany"?

Sorry za odgrzebywanie starego tematu.

Znalazłem coś takiego, może to troszkę wyjaśni:

http://www.nvidia.pl/page/purevideo_support.html

Edytowane przez k@li

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat może i stary ale teraz jak najbardziej na czasie, jako że nastawiam się coraz bardziej na HDTV. Może coś się uda w polsce zrobić w tym kierunku (platforma cyfrowa ITI), jak nie to zachodnie stacje już się przestawiają na nadawanie w HD. Ściągnąłem kodek (30-dniowy) ze strony NVIDII i sprawdziłem czy jest jakakolwiek różnica w wyświetlaniu z PURE jak i bez. Różnica jest - niewielka ale jest nieco lepszy obraz, ale niestety tylko w WMP 10. Z żadną inną playerką ten kodek nie współpracuje, a i to tylko z plikami mpeg-2 i DVD. Sprzętowe odtwarzanie odciąża nieco procesor - to jest fakt, jak pojawią się filmy w wysokiej rozdzielczości to przejęcie obciążena z jednostki głównej na grafikę będzie dużym plusem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ogólnie to gdzies niedawno znalazłem program przypominający media center... od nvidii który w nazwie miał pure video był odpowiednio przygotowany do uzywania bez zapłaty... (wiecie o cochodzi) ale do tej pory myslałem ze pure video to kodek .... a tu ... cały rozbudowany program... nie kozystam z tego nie wyswietla napisów w divixach ale dvd odtwarza bezbłędnie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o wsarcie PureVideo w playerach to są takie, które go wspierają. Są to między innymi WinDVD 7 i PowerDVD ten najnowszy. W nich wystarczy wlączyć Przyspieszenie sprzętwowe czy jak to tam sie nazywa i to juz działa :D Obraz jest taki sam jak w przypadku Windows Media Playera. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pure Video to kodek wykorzystujący wsparcie od kart Nvidii. Ja ogladam wszystki filmy w allplayer'ze ktory rowniez bezproblemowo wlacza pure video. Dodatkowo obciazenie procesora jest nie wieksze niz 40% dla filmow 1080p. No i najwazniejsze, ze kodek sprzetowo robi deinterlance co mi odpowiada bo wczesniej musialem testowac jakies algorytmy usuwania efektu przesunietych linii. Pure video jest naprawde dobra metoda na ogladanie hdtv - szkoda ze panowie zycza sobie za to dodatkowe pieniazki, mam nadzieje ze juz za niedlugo bedzie to darmowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pure Video to kodek wykorzystujący wsparcie od kart Nvidii. Ja ogladam wszystki filmy w allplayer'ze ktory rowniez bezproblemowo wlacza pure video. Dodatkowo obciazenie procesora jest nie wieksze niz 40% dla filmow 1080p. No i najwazniejsze, ze kodek sprzetowo robi deinterlance co mi odpowiada bo wczesniej musialem testowac jakies algorytmy usuwania efektu przesunietych linii. Pure video jest naprawde dobra metoda na ogladanie hdtv - szkoda ze panowie zycza sobie za to dodatkowe pieniazki, mam nadzieje ze juz za niedlugo bedzie to darmowe.

Tak ale pure ma 2 wady

1. nie jest za darmo

2. chodzi tylko w dvd i hdtv a avivo ati jest za darmo i chodzi z divx co daje naprawde

duza poprawe jekosci.

pzdr

Edytowane przez seraf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o wsarcie PureVideo w playerach to są takie, które go wspierają. Są to między innymi WinDVD 7 i PowerDVD ten najnowszy. W nich wystarczy wlączyć Przyspieszenie sprzętwowe czy jak to tam sie nazywa i to juz działa :D Obraz jest taki sam jak w przypadku Windows Media Playera. :D

U mnie po włączeniu w WinDVD PureVideo ekran jest czarny i słychać tylko dzwięk, kodek nvidii oczywiście zainstalowany :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak spojżałem na temat to pomyslałem że to projekt ludzi z tego forum <rotfl>

wracając do tematu wątpie żeby to coś dało , kiedys widziałem pliczek 30kb zajmował , odłączyłem net po ściągnięciu i oglądam spokojnie wysokiej jakości filmik przez 20 minut , zastanawiam się jak to ludzie zrobili.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi